11 Μαρτίου 2014

Αναβάθμιση συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ επιθυμεί το αμερικανοεβραϊκό λόμπι

Την αναβάθμιση της συνεργασίας Ισραήλ και Κύπρου σε στρατηγική, επιθυμεί το αμερικανοεβραϊκό λόμπι, ο πρόεδρος του οποίου επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Λευκωσία. Ποια μηνύματα έστειλε κατά τις επαφές του, και στο χθεσινό δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.
http://www.thecommentator.com/system/articles/inner_pictures/000/003/168/commentary_thumb/ALeqM5hFpl-hYPdMjlaEMIw0EQK7nvFb7A.jpg?1365154255 του Γιάννη Σελινόπουλου
 Καθοριστικής σημασίας για την προώθηση των συμφερόντων του στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, θεωρεί το αμερικανοεβραϊκό λόμπι την αναβάθμιση της συνεργασίας Κύπρου - Ισραήλ σε στρατηγική.Διπλωματική πηγή δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι η ηγεσία του Αμερικανοεβραϊκού λόμπι που επισκέφθηκε τα τελευταία 24ωρα στην Κύπρο, πέρασε σειρά μηνυμάτων. 
 Μεταξύ αυτών ότι: 
 
- Η διοχεύτευση του φυσικού αερίου μέσω του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για την κυβέρνηση του Ισραήλ και όλα τα υπόλοιπα σενάρια να είναι εναλλακτικές επιλογές. 
 
- Η λύση του Κυπριακού δεν θα πρέπει να έχει στοιχεία που να δίνει δικαιώματα στην Τουρκία καθώς κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «θαλάσσιο αποκλεισμό» του Ισραήλ. 
 
- Θα πρέπει να υπάρξει πιο ενεργή συνεργασία με το Ελληνικό Λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες για προώθηση των κοινών συμφερόντων στην Ουάσιγκτον. 
 
Το θέμα της ενέργειας και των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, οδήγησαν το Αμερικανοεβραϊκό λόμπι να εντάξει στο πρόγραμμα των επισκέψεων του την Κύπρο μετά τις επισκέψεις του στο Αζερμπαϊτζάν και την Ελλάδα. 
 
Η ίδια πηγή δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του Αμερικανοεβραϊκού λόμπι Στάνλεϊ Μπέργκμαν και ο Εκτελεστικός Διευθυντής Ντέιβιντ Χάρις ήρθαν στην Κύπρο για να ακούσουν από πρώτο χέρι τις σκέψεις της κυπριακής κυβέρνησης για τα ζητήματα της ενέργειας και του Κυπριακού.
 
Στη διάρκεια της επίσκεψης τους, η οποία ολοκληρώθηκε χθες βράδυ, με δείπνο προς τιμήν τους στο προεδρικό, είχαν επίσης συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη.