13 Οκτωβρίου 2015

ΟΡΧΑΝ ΠΑΜΟΥΚ: Οι ευθύνες του Ερντογάν για τη φωτιά στην Τουρκία

Οι ευθύνες του Ερντογάν για τη φωτιά στην Τουρκία
«Η είδηση της επίθεσης μου ράγισε την καρδιά. Αντέδρασα λέγοντας ότι όλοι οι Τούρκοι, οι φιλελεύθεροι, οι δημοκράτες, οι υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα της χώρας είναι μαζί με τους Κούρδους και τους συμπαθούν, γιατί ο λαός αυτός θέλει την ειρήνη».

Εναν μήνα ακριβώς προτού έρθει στη χώρα μας, σχολιάζει ο νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ σε παρέμβασή του μέσω της La Reppublica, όσον αφορά την επίθεση στην Αγκυρα, επικρίνοντας αυστηρά τον Ταγίπ Ερντογάν. Και από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, ουσιαστικά εξόριστος από την πατρίδα του και σε μόνιμη αγωνία, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας απαντά: «H εκλογική ήττα εξόργισε τον Ερντογάν (...)», οι Κούρδοι «δεν τον εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους για το σχέδιό του της προεδρικής Δημοκρατίας [...] Κυβέρνηση και στρατός αποφάσισαν να ξαναρχίσουν τον πόλεμο κατά του κουρδικού κινήματος, ολόκληρη η χώρα καταλαβαίνει σήμερα το σχέδιο του Ερντογάν. Αρχικά δεν θέλησε να μετάσχει στον διεθνή συνασπισμό που πολεμά το ισλαμικό χαλιφάτο. Μετά δέχτηκε να κάνει αυτό που του ζητούσαν οι Αμερικανοί.
Ωστόσο, ταυτόχρονα με το χαλιφάτο άρχισε να βομβαρδίζει τους Κούρδους».

Νέο βιβλίο
Και έτσι «Μια χώρα σε ειρήνη βρέθηκε ξαφνικά σε πόλεμο, ταυτόχρονα κατά του ισλαμικού χαλιφάτου και κατά του ΡΚΚ», των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας, εκτιμά ο Τούρκος νομπελίστας συγγραφέας ο οποίος αναμένεται, εκτός απροόπτου, ανάμεσα στις 7 με 12 Δεκεμβρίου να βρίσκεται στην Αθήνα. Το «Κάτι παράξενο στον νου μου», που θα κυκλοφορήσει, όπως και το σύνολο των βιβλίων του, από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, σε μετάφραση της Στέλλας Βρεττού, θα μας τον φέρει ακόμα πιο κοντά. Για να μας αφηγηθεί όπως και ο ήρωάς του στο καινούργιο του μυθιστόρημα τη μετάλλαξη μιας πόλης: της Ινσταμπούλ.
ΕΛΕΝΗ ΓΚΙΚΑ-ΕΘΝΟΣ