13 Οκτωβρίου 2015

Σκοτώνει τα παιδιά της

http://specials-images.forbesimg.com/imageserve/492343174/640x0.jpg?fit=scale
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει κρυβόμενος στο πολυτελές του παλάτι, καθώς δεν έχει εμφανιστεί από τη φονική έκρηξη του περασμένου Σαββάτου και εντεύθεν. Ο άλλοτε πολυλογάς και αλαζονικός Ερντογάν, που πουλάει «μαγκιά» στη χώρα του και στην περιοχή, έχει εξαφανιστεί. Με βασικό του χαρακτηριστικό αυτό του παρορμητικού και του αστάθμητου, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ασφαλώς την αντίδρασή του. Σε αυτής της μορφής τα καθεστώτα, οι ηγέτες αντιδρούν ακραία, επιχειρούν να εξωτερικεύσουν την κρίση, αναζητώντας αδύναμους κρίκους. Την ίδια ώρα, ο Νταβούτογλου, της γνωστής θεωρίας των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», επιχείρησε αρχικά να φορτώσει την πολύνεκρη έκρηξη στους Κούρδους. Η γελοία αυτή θεωρία πέρασε, τις πρώτες ώρες, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακολούθησε, δηλαδή, την πεπατημένη.
Ξέχασε προφανώς πως οι Κούρδοι ήταν εκ των οργανωτών και ότι μεταξύ των νεκρών είναι και υποψήφιοι βουλευτές και στελέχη του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Ετοιμάζονταν όλοι να συμμετάσχουν σε μια πορεία υπέρ της ειρήνης -ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνδικαλιστικών ενώσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και αριστερών κομμάτων- και δέχθηκαν το φονικό κτύπημα. Παρόμοιο με αυτό στο Σουρούτς, στις 20 Ιουλίου.  Οι Κούρδοι, οι οποίοι ήταν μεταξύ των στόχων, είναι οι μόνοι άλλωστε επί του εδάφους που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), το οποίο φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, να κρύβεται πίσω από την επίθεση. Αν και σε τέτοιες επιθέσεις κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τους εγκέφαλους και τους δράστες. Η Άγκυρα συνεργαζόταν επί μακρόν με το Ισλαμικό Κράτος. Όταν η Τουρκία άλλαξε στάση και άρχισε να υποβοηθά, με τους δικούς της τρόπους, τις προσπάθειες αντιμετώπισης του ISIS, τότε υπήρξε και διαφορετική αντιμετώπιση από το Ισλαμικό Κράτος. Δυστυχώς, αθώοι άνθρωποι πληρώνουν τους τακτικισμούς της τουρκικής κυβέρνησης, τις αναποτελεσματικές πολιτικές της στην περιοχή, τις πρακτικές σκοτεινών περιόδων, που επιστρατεύει στο εσωτερικό.
  
Η Τουρκία έχει καταστεί αιχμάλωτη των επιλογών της και του μεγαλοϊδεατισμού των ηγετών της, και είναι πρόδηλο ότι ευθύνεται για τις πολύνεκρες επιθέσεις που δέχονται οι πολίτες της. Φαίνεται να πληρώνει τη συνεργασία που είχε με το ISIS και τη στροφή που έκανε για καθαρά συμφεροντολογικούς λόγους.
Η περίοδος αστάθειας που ήδη διανύει την τελευταία περίοδο ενισχύεται. Η χώρα εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο αποσταθεροποίησης. Μια περίοδο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκειά της, ούτε και τι μορφή θα προσλάβει τελικά. Είναι σαφές πως κανένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές, που θέλουν να παίξουν στην περιοχή, δεν μπορεί να επενδύσει στους Ερντογάν και Νταβούτογλου. Είναι προφανές πως για να τύχουν διαχείρισης οι εξελίξεις στην περιοχή χρειάζονται παράγοντες σταθερότητας. Μικροί ή μεγάλοι. Άλλωστε για να διαμορφωθεί η μεγάλη εικόνα χρειάζονται όλα τα κομμάτια του παζλ. Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να παίξει ρόλο, έστω και μικρό. Φτάνει να μπορεί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της και να μην αφήσει τρίτους να υφαρπάξουν τη γεωστρατηγική της υπεραξία. Δεν είναι άλλωστε αυτό κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, αλλά σχεδόν συνεχώς.
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-k-venizelos/103/281009/skotonei-ta-paidia-tis#sthash.h1GMfgU6.jJTfnqxe.dpuf