15 Φεβρουαρίου 2015

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να γυρίσει σελίδα;

Παγκόσμιοι ηγέτες αλλά και η κοινή γνώμη θα ήθελαν να δουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να εγκαταλείπει τα καθήκοντά του. Ο πάγος στις σχέσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ενισχύθηκε πριν από καιρό, αλλά σήμερα ακόμα και οι δεξιοί συνοδοιπόροι του «Μπίμπι» τον βρίσκουν ανυπόφορο. Ο Νικολά Σαρκοζί είχε ακουστεί το 2011 να λέει στον Αμερικανό ομόλογό του στα ξεχασμένα ανοιχτά μικρόφωνα: «Δεν τον αντέχω. Είναι ψεύτης», σχόλιο στο οποίο ο Ομπάμα απάντησε: «Εσύ δεν τον αντέχεις; Εγώ πρέπει να τον αντιμετωπίζω καθημερινά».


Κανείς από τους δύο δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Μόνο μία ομάδα ανθρώπων μπορεί στην πραγματικότητα να στείλει τον Νετανιάχου σπίτι του και αυτή είναι οι Ισραηλινοί εκλογείς, οι οποίοι θα έχουν στις 17 Μαρτίου την ευκαιρία να το πράξουν. Κι οι Ισραηλινοί έχουν πάρα πολλούς λόγους να τον απομακρύνουν από τη θέση την οποία κατέχει εδώ και εννιά χρόνια. Ενας λόγος για να το πράξουν είναι και οι καταστροφικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον, σχέσεις κομβικής σημασίας για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου κατάφερε και αποξένωσε τον Μπαράκ Ομπάμα προσωπικώς και ταυτόχρονα εξόργισε το Δημοκρατικό Κόμμα, αποδεχόμενος πρόσκληση των Ρεπουμπλικανών να μιλήσει στο Κογκρέσο τον Μάρτιο, πρωτοβουλία στην οποία ο Λευκός Οίκος δεν συμμετείχε.

Πολλοί Ισραηλινοί πιστεύουν ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να μετεξελιχθεί σε ένα «απομονωμένο κράτος-παρία».Αναγνωρίζουν ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει πορεία, να βάλει τελεία στην κατοχή και να προσπαθήσει να βρει συμβιβαστική λύση με τους Παλαιστινίους προκειμένου να μην απομονωθεί ακόμα περισσότερο.

Ολόκληρη η ισραηλινή κοινωνία έχει λόγους να αποχαιρετήσει διά παντός τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους υπολοίπους διευρύνεται κάθε χρόνο. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο συγγραφέας Τομ Σεγκέφ, «ο “Μπίμπι” είναι η αυθεντική φωνή της πλειοψηφίας των Ισραηλινών».

Στο Ισραήλ τα πάντα μπορούν να αλλάξουν ανάμεσα στο σήμερα και τη 17η Μαρτίου. Το Εργατικό Κόμμα πρέπει να κερδίσει μόλις μία έδρα περισσότερη από το Λικούντ για να γίνει ο Νετανιάχου ανάμνηση. Στη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε, οι αντίπαλοι του «Μπίμπι» φαίνονται έτοιμοι να χάσουν. Πρέπει να ενισχύσουν το παιχνίδι τους αλλιώς ο Νετανιάχου θα επανεκλεγεί στον θώκο που πλέον θεωρεί δικό του. Φυσικά κάποτε θα επέλθει η αλλαγή, αλλά ίσως να χρειαστεί πρώτα να αλλάξει το Ισραήλ. Έντυπη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ