15 Φεβρουαρίου 2015

Το ελληνικό κράτος ζητάει πίσω τις μίζες

http://www.makeleio.gr/wp-content/uploads/2014/06/xristoforakos-ntora-karamanlis.jpg
TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ Αστικές αξιώσεις σε όλες τις περιπτώσεις που αποδεικνύεται ευθύνη αλλοδαπών εταιρειών που εμπλέκονται σε δωροδoκίες Ελλήνων αξιωματούχων έχει αποφασίσει να εγείρει σε ημεδαπά και αλλοδαπά δικαστήρια η ηγεσία της Δικαιοσύνης.Ηδη η αρχή έγινε ύστερα από εντολή που έχει δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) στην υπόθεση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των υποβρυχίων και τη σύμβαση των συστημάτων Asrad. Στις δύο αυτές περιπτώσεις το Δημόσιο ζητάει δύο εκατ. ευρώ από τη γερμανική εταιρεία Rheinmetall και οκτώ εκατ. από την επίσης γερμανική Atlas για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για πράξεις και παραλείψεις που προκάλεσαν στελέχη των δύο εταιρειών κατά τη σύναψη και εκτέλεση των δύο συμβάσεων. Το Δημόσιο επιφυλάσσεται ακόμα να ζητήσει σε ποινικά και αστικά δικαστήρια και άλλη αποζημίωση για την ηθική βλάβη «καθώς και για την αποκατάσταση της υλικής ζημίας που υπέστη».


Για τον λόγο αυτό το ΝΣΚ έχει απευθυνθεί με έγγραφό του στα υπουργεία Αμύνης και Οικονομικών με το αίτημα να ορισθεί επιτροπή, η οποία θα εκτιμήσει το ακριβές ύψος της υλικής ζημίας από την εκτέλεση της σύμβασης.

Από τις δύο αυτές συμβάσεις μόνο ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, Αντώνιος Κάντας, έχει δεχθεί ότι έχει λάβει παράνομα ποσό αξίας ύψους 3 εκατ. ευρώ, το οποίο και έχει επιστρέψει στο Δημόσιο. Ο ανακριτής της υπόθεσης Γαβριήλ Μαλλής έχει υπολογίσει την υλική ζημία του Δημοσίου στις εν λόγω συμβάσεις στα 32 εκατ. όπως φαίνεται από έγγραφα που έχει στην κατοχή της η «Κ». Ωστόσο άλλες πηγές «κοντά» στην υπόθεση από τις τάξεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων αναφέρουν ότι το ποσό αυτό είναι το σύνολο της αμοιβής του αντιπροσώπου των δύο γερμανικών εταιρειών κ. Παναγιώτη Ευσταθίου για ολόκληρη τη διάρκεια των σχετικών προγραμμάτων.

Ενα χρόνο μετά την πολύκροτη απολογία Κάντα, αντιπρόσωποι αρκετών από τις εταιρείες που κατονόμασε απολογήθηκαν μόλις πρόσφατα. Στην περίπτωση αντιπροσώπου ρωσικής κρατικής εταιρείας που πούλησε στο ελληνικό Πεντάγωνο τα αντιαεροπορικά συστήματα OSA AMK της εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA δίνοντας 1,7 εκατ. ευρώ στον Κάντα, οι εισαγγελικές αρχές της Μόσχας αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημα δικαστικής συνδρομής παρά το γεγονός ότι το ποσό των χρημάτων που εισέπραξε ο κ. Κάντας προήρχετο απευθείας από εταιρικό λογαριασμό τράπεζας στις ΗΠΑ.

Παρόμοια θέση έχουν τηρήσει και οι γαλλικές αρχές για την περίπτωση γαλλικών εταιρειών που εμπλέκονται στο σύμπλεγμα των συμβάσεων για τις οποίες κατηγορείται ο πρώην αξιωματούχος του ελληνικού Πενταγώνου. Στη Σουηδία ακόμα έχουν παραγραφεί παρόμοια αδικήματα στελεχών της Ericsson που κατηγορούνται ότι στην περίπτωση των ιπτάμενων ραντάρ Erieye ASEPE έχουν καταβάλει 250.000 ευρώ στον κ. Κάντα, σύμφωνα πάντα με όσα έχει καταθέσει ο ίδιος. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο κ. Κάντας έχει επιστρέψει τα ποσά των «μιζών» στο ελληνικό Δημόσιο.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις ωστόσο κύκλοι του ΝΣΚ θεωρούν ότι εφόσον αποδειχθούν με άλλα μέσα οι παράνομες πληρωμές, είναι δυνατόν να στραφεί το ελληνικό Δημόσιο κατά των εταιρειών που ζημίωσαν το ελληνικό υπουργείο Αμύνης. Έντυπη