07 Δεκεμβρίου 2016

Η τραγωδία των αμάχων στο Χαλέπι μέσα από τα tweets της επτάχρονης Μπάνα

Μια ασυνήθιστη πολεμική ανταποκρίτρια η Μπάνα Αλ Αμπέντ, μόλις επτά ετών, μεταφέρει μέσα από το λογαριασμό της στο twitter, σε ολόκληρο τον κόσμο, την καθημερινή κόλαση των αμάχων που βρίσκονται, εδώ και μήνες, παγιδευμένοι στο Χαλέπι της Συρίας. Όταν, την περασμένη Δευτέρα, για 24 ώρες, δεν ανέβηκε ούτε ένα tweet από την Μπάνα, η ανησυχία για την επτάχρονη εξαπλώθηκε μέσω του διαδικτύου, σε όλους τους «ακολούθους» της. Τόσο η μικρή, όσο και η μητέρα της έχουν καταγγελθεί από υποστηρικτές του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ – ακόμη και από τον ίδιο – ως προπαγανδιστές της αντιπολίτευσης.
Αλλά για τις δεκάδες χιλιάδες των ηλεκτρονικών «ακολούθων» της η Μπάνα είναι το τραγικό σύμβολο του εμφυλίου, που σπαράσσει τη χώρα της. Ο πατέρας της δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων- AFP, χθες, ότι η οικογένεια είναι, πλέον, ασφαλής αφού όλοι κατάφεραν να διαφύγουν από το ανατολικό Χαλέπι, σχεδόν τα τρία τέταρτα του οποίου, έχουν πλέον καταληφθεί, από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. «Ο στρατός πέρασε πολύ κοντά στη γειτονιά μας. Εμείς φύγαμε από το σπίτι και πήγαμε σε ένα άλλο μέρος στο ανατολικό Χαλέπι και η οικογένεια μας είναι καλά» δήλωσε ο Γκασάν Αλ Αμπέντ στο AFP. Η ανησυχία για την Μπάνα αυξήθηκε, προχθές, επειδή δεν υπήρχαν tweets από το λογαριασμό της και οι ακόλουθοί της ξεκίνησαν μια εκστρατεία με το hashtag #WhereisBana (Που είναι η Μπάνα) για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης. Επέστρεψε με ένα νέο tweet την Τρίτη, καθησυχάζοντας τους οπαδούς της: «Γεια σας φίλοι μου, είμαι μια χαρά … Μου λείπετε», έγραψε. Από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Μπάνα και η μητέρα της Φατιμά έχουν συγκεντρώσει περισσότερους από 213.000 ακολούθους με απλές ενημερώσεις στην αγγλική γλώσσα.

Καλησπέρα από #Aleppo Διαβάζω για να ξεχνάω τον πόλεμο» ανέφερε ένα από τα πρώτα tweets του λογαριασμού, με μια εικόνα της Μπάνα να διαβάζει σε ένα ξύλινο γραφείο, με ένα αχνό χαμόγελο στα χείλη και ένα ροζ φιόγκο στα μαλλιά. Τουλάχιστον 15.000 παιδιά είναι μεταξύ των πάνω από 300.000 νεκρών του πολέμου της Συρίας. Χιλιάδες ζουν κάτω από ασφυκτική πολιορκία χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα ή φάρμακα, και περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Κατά τη διάρκεια των πέντε ετών του εμφυλίου, τα παιδιά έχουν γίνει τα πιο ισχυρά σύμβολα, της ανθρώπινης τραγωδίας στη Συρία. bana-alabed Το 2011, μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης εναντίον του Άσαντ, ο 13χρονος Χάμζα Αλ Χατίμπ συνελήφθη και βασανίστηκε μέχρι θανάτου από τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας. Έγινε από τα πρώτα σύμβολα αντίστασης απέναντι στη βίαιη καταστολή.

 Τώρα το Χαλέπι συγκρίνεται με το Βερολίνο του 1945 και η Μπάνα αναρτά φωτογραφίες από την καταστροφή. Χαλάσματα, γκρεμισμένα σπίτια και συντρίμμια. «Νομίζω ότι τα παιδικά μου χρόνια έχουν κλαπεί από τον πόλεμο» γράφει ένα tweet. Σε ένα άλλο ζητά να κερδίσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Παρακαλώ κερδίστε. Είμαι η οπαδός σας στο ανατολικό Χαλέπι. Κερδίστε ώστε να ξεχάσω τις βομβιστικές επιθέσεις» γράφει η Μπάνα στην αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα. Αλλά ο λογαριασμός της έχει και επικριτές, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Σύρου προέδρου. Σε μια συνέντευξη τον περασμένο Οκτώβριο, στο TV2 ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Δανίας, ο Άσαντ υποστήριξε ότι τα βίντεο που ανέβηκαν από την Μπάν ήταν «υποβολιμαία από τους τρομοκράτες ή τους υποστηρικτές τους» αναφερόμενος στους αντάρτες. Ορισμένοι χρήστες του Twitter δείχνουν να συμφωνούν: «Είναι ένα παιδί που κακοποιείται από γονείς τρομοκράτες» γράφουν για να λάβουν την αποστομωτική απάντηση: «Είναι ένα παιδί που το βομβαρδίζουν, κάθε μέρα»!
http://insideoutborders.com/2016/12/07/the-tragedy-of-civilians-in-aleppo-through-the-tweets-of-7years-old-banna/