10 Μαΐου 2016

Καταρρέει το τουριστικό ρεύμα στην Τουρκία

Ραγδαία μείωση στην αύξηση τουριστών από τις παραδοσιακές της αγορές, παρατηρεί η Τουρκία και τα αρμόδια Υπουργεία κάνουν αγώνα δρόμου για συμφωνίες με νέες αγορές. Η μεγαλύτερη μείωση τουριστικών ροών παρατηρείται από τη Ρωσία και φτάνει το 90%. Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει πως βρήκε τη λύση για την ανεργία και δέχεται το αμήχανο χειροκρότημα των επιχειρηματιών της χώρας.
Σοβαρό πλήγμα έχει δεχτεί ο τουριστικός τομέας στην Τουρκία. Η μεγαλύτερη μείωση έχει έρθει από την αγορά της Ρωσίας και φτάνει το 90%. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2015 οι Ρώσοι τουρίστες έφταναν τους 127 χιλιάδες, ενώ τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016 τους 12 χιλιάδες επισκέπτες. Επίσης η ροή των τουριστών από τη Γερμανία έχει μειωθεί κατά 30% και από τη Βρετανία κατά 36%.
 Στον αντίποδα, κι ενώ το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού αναζητά συνεργασίες με νέες αγορές, οι αφίξεις από το Ισραήλ σημειώνουν αύξηση, της τάξης του 73%, ενώ αυξάνονται και οι επισκέψεις από Ιράν και Ουκρανία.

Λόγω και της μείωσης του τουρισμού, που είχε ως αποτέλεσμα τις μειωμένες εποχιακές προσλήψεις, η ανεργία στην Τουρκία έχει σημειώσει αύξηση, φτάνοντας το 11.1%. Τη λύση για την καταπολέμησή της βρήκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Εάν κάθε μέλος προσλάβει ένα άτομο, τι θα έχουμε; Θα έχουμε δουλειά για 1,5 εκατομμύριο ανέργους. Δυστυχώς, δεν θα πάρουμε τα χρήματά μας στον τάφο. Θα μείνουν εδώ. Τι έχει να χάσει η επιχείρηση; Πείτε μου! Θα καταρρεύσει επειδή προσέλαβε ένα άτομο; Όχι! Το αντίθετο, θα επωφεληθεί. Τόσο απλό είναι", είπε. Για λαϊκιστή και πραξικοπηματία τον κατηγορεί η αντιπολίτευση.
Και τα βάζει με τον Αχμέντ Νταβούτογλου που αποδέχθηκε την απομάκρυνσή του.