01 Δεκεμβρίου 2014

Συνδιαχείριση του αερίου θέλει η Αγκυρα


Οι κρίσιμες συνομιλίες Βενιζέλου στην Αγκυρα με Ερντογάν και Τσαβούσογλου
Συνδιαχείριση του αερίου θέλει η Αγκυρα
Με καθαρή λογική συνδιαχείρισης των ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας κινείται στην παρούσα φάση η Αγκυρα. Από τις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου όσο και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι σαφές ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει να «ευνουχίσει» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Ουσιαστικά θέτει το δίλημμα ανάμεσα σε συνδιαχείριση ή μορατόριουμ στις έρευνες, γεγονός που δύσκολα θα μπορούσε, πριν από όλους, να αποδεχθεί η ιταλική εταιρεία Eni που έχει εμπλακεί ενεργά σε έρευνες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Αίγυπτο.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι χθεσινές συναντήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου στην Αγκυρα τόσο με τον κ. Τσαβούσογλου όσο και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προετοιμασία του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας στις 5-6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα λάμβαναν κρίσιμη σημασία. Και αυτό διότι θα διαμόρφωναν τον καμβά επί του οποίου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες της επόμενης εβδομάδος, με το Κυπριακό να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.
Η Αγκυρα εμφανίζεται αμετακίνητη στις θέσεις της. Τις τελευταίες ημέρες έπεσαν στο τραπέζι δύο προτάσεις της. Η πρώτη, την οποία διατύπωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφορά τη σύσταση ιδιωτικής εταιρείας που θα αναλάβει από εδώ και πέρα τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην Κύπρο. Η δεύτερη, που έριξε στο τραπέζι ο Αχμέτ Νταβούτογλου μία ημέρα αργότερα, σχετίζεται με τη συγκρότηση κοινής επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που θα αναλάβει το ίδιο έργο ως και την επίλυση του Κυπριακού.

Το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» φαίνεται την ίδια στιγμή να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των σεισμικών ερευνών του αλλά παραμένει εντός κυπριακής ΑΟΖ, προφανώς για πολιτικούς λόγους. Χωρίς την αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» η Λευκωσία δύσκολα μπορεί να επιστρέψει στις συνομιλίες. Η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης που θα ενσωματώνει τόσο τις πολιτικές συγκλίσεις της περιόδου 2008 - 2012 ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Ντερβίς Ερογλου όσο και την πρόβλεψη του Μνημονίου με την τρόικα για τη δημιουργία ενός Ταμείου Υδρογονανθράκων (βασισμένου στο νορβηγικό μοντέλο). Αυτή η νομοθετική ρύθμιση, που σύμφωνα με πηγές από τη Λευκωσία δύσκολα θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου, θα αφορά τον μελλοντικό διαμοιρασμό των εσόδων από το φυσικό αέριο ανάμεσα στις δύο κοινότητες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ωστόσο, είναι εμφανές ότι άλλο η μοιρασιά των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες και άλλο η συνδιαχείριση των πόρων στην έρευνα και την εκμετάλλευση. Αλλωστε, τα έσοδα δεν θα έλθουν παρά σε μερικά χρόνια, ενώ η είσοδος της τουρκοκυπριακής πλευράς και κατ' επέκταση της Αγκυρας στο τραπέζι της διαχείρισης των πόρων είναι πιο άμεσο ζήτημα - εξ ου και η αναφορά του κ. Νταβούτογλου μετά τη συνάντησή του με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Οζκάν Γιοργαντζίογλου ότι κανείς δεν θα αποκλείσει την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτή τη λεπτή διάκριση μεταξύ πόρων και εσόδων από τους υδρογονάνθρακες αναφέρθηκε και ο Βενιζέλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό κανάλι Cine5 εν όψει της επίσκεψής του στην Αγκυρα. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι «οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν στο κράτος της Κύπρου», αλλά «τα έσοδα παραμένουν πάντα στη διάθεση των κυπρίων πολιτών και στη διάθεση των δύο κοινοτήτων», δηλαδή και των Τουρκοκυπρίων.