01 Δεκεμβρίου 2014

Ο Σαρκοζί στηρίζει Λεπέν!

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ Ο Σαρκοζί τείνει να αποδειχθεί ο μοιραίος άνθρωπος τόσο για τη δημοκρατική ομαλότητα όσο και για τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη. Η επιστροφή του στην πολιτική σκηνή όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακόψει την άνοδο της Λεπέν αλλά έχει καταστεί ο αποφασιστικός παράγων που θα τη φέρει στην πρώτη θέση στην προεδρική εκλογή του 2017.Στην προεκλογική εκστρατεία του 2007 ο Σαρκοζί κατάργησε τη διαχωριστική γραμμή στις ιδεολογικές και αξιακές αναφορές ανάμεσα στη Δεξιά και την ακροδεξιά που είχε χαραχθεί τόσο στα χρόνια της Κατοχής (1940-44) ανάμεσα στον Ντε Γκολ και τους Κουίσλινγκ, όσο και στην τελευταία περίοδο του πολέμου της Αλγερίας ανάμεσα στον στρατηγό και τους φανατικούς της γαλλικής Αλγερίας.

Τότε διεμβόλισε εκλογικά τον πατέρα της Μαρίν Λεπέν Ζαν Μαρί υιοθετώντας τη ρατσιστική ξενοφοβική και σκληρή κατασταλτική ρητορική του Εθνικού Μετώπου. Σήμερα η Λεπέν έχει υιοθετήσει μια Νεογκολική ρητορική εθνικής ανεξαρτησίας, με έμφαση στις ευθύνες της Γερμανίας για την κρίση στην Ευρωζώνη και τη συνακόλουθη κοινωνική συμπίεση και εθνική ταπείνωση που υφίσταται και εισπράττει η Γαλλία. Ποια είναι η αντιπρόταση του Σαρκοζί: πλήρης και άνευ όρων υποταγή στο Βερολίνο ώστε, όπως λέει, η Γαλλία να ξαναποτελέσει ηγετικό δίδυμο με τη Γερμανία στην ΕΕ-Ευρωζώνη.

Με τον Ολάντ να διαπραγματεύεται μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια προσαρμογής στη γερμανική Ευρώπη και κάποιες ελαφρύνσεις στην πολιτική λιτότητας που πρέπει να ενταθεί αν η Γαλλία δεν θέλει να υποστεί την ταπείνωση επιβολής προστίμου ως παραβάτριας του πλαφόν 3% του ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2015, και τον Σαρκοζί να υπόσχεται εθελούσια πλήρη και αδιαπραγμάτευτη υποταγή στο γερμανικό μοντέλο, ο πολιτικός και εκλογικός θρίαμβος της Λεπέν είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενος και σε ορίζοντα λίγων μηνών κινδυνεύει να γίνει μη αντιστρέψιμη δυναμική.

Η έκπτωση της Γαλλίας στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς δεν έχει προηγούμενο: από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα χρειάστηκε να παρελάσουν από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας της χώρας για να πετύχουν μια τρίμηνης διάρκειας κατανόηση του Σόιμπλε. Ετσι ο Μοσκοβισί απέφυγε να εγκαινιάσει τη θητεία του ως επίτροπος με πρώτη πράξη την έναρξη της διαδικασίας επιβολής προστίμου για τον «παραβατικό» γαλλικό προϋπολογισμό του 2015, τον οποίο ο ίδιος συνέταξε σε μεγάλο βαθμό πριν από μερικούς μήνες ως υπουργός Οικονομικών!
kapopoulos@pegasus.gr