01 Δεκεμβρίου 2014

Ο Πούτιν στην Αγκυρα για αέριο και Συρία


Ο Πούτιν στην Αγκυρα για αέριο και Συρία
Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Τουρκία και οι θέσεις των δύο χωρών στον συριακό εμφύλιο αναμένεται ότι θα κυριαρχήσουν σήμερα στις συνομιλίες ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA).
Ο Ερντογάν είναι σταθερός υποστηρικτής της συριακής αντιπολίτευσης και των οργανώσεων των ανταρτών ενώ ο Πούτιν, ο οποίος θα επισκεφθεί για μια μέρα την Τουρκία, είναι ο σημαντικότερος υποστηρικτής του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.Οι δύο ηγέτες είναι επίσης πιθανό να έχουν συζητήσεις για την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος η οποία έχει καταλάβει εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας.Υπουργοί των δύο χωρών διεξήγαγαν την περασμένη εβδομάδα στη Ρωσία συνομιλίες για παραδόσεις φυσικού αερίου. Η Τουρκία ελπίζει να πάρει έκπτωση στις τιμές.Οι δύο χώρες επιδιώκουν επίσης να επεκτείνουν τις εμπορικές σχέσεις τους. Πέρυσι οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ανήλθαν σε 32,7 δισεκ. δολάρια.

Η Μόσχα ελπίζει ότι θα συνάψει σύντομα με την Τεχεράνη μια συμφωνία ανταλλαγής πετρελαίου με προϊόντα και εξοπλισμό
Η Ρωσία ελπίζει ότι θα μπορέσει να συνάψει σύντομα μια συμφωνία με το Ιράν για να προμηθεύσει στη χώρα αυτή σιτηρά και βιομηχανικό εξοπλισμό, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.“Η συμφωνία δεν θα αφορά μόνο σιτηρά, υπάρχουν εκτεταμένοι κατάλογοι αγαθών … Περιμένουμε να επιτευχθεί μια συμφωνία στο εγγύς μέλλον”, δήλωσε ο Ουλιουκάγεφ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.Τον Ιανουάριο, το Ρόιτερς είχε μεταδώσει πως η Μόσχα και η Τεχεράνη συζητούν μια συμφωνία ανταλλαγής εμπορευμάτων, στο πλαίσιο της οποίας η Μόσχα θα αγόραζε μέχρι 500.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου ημερησίως με αντάλλαγμα ρωσικό βιομηχανικό εξοπλισμό και προϊόντα.

Ο Ουλιουκάγεφ δεν ανέφερε πότε ενδέχεται να αρχίσουν οι παραδόσεις στο Ιράν, αλλά δήλωσε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται.Ο υπουργός πρόσθεσε πως η Ρωσία συζητάει να παράσχει στο Ιράν μεταξύ άλλων εξοπλισμό για τις βιομηχανίες του πετρελαίου και του αερίου, αγροτικά μηχανήματα, αυτοκίνητα, αεροπλάνα και ηλεκτρικές γεννήτριες.Πηγές έχουν δηλώσει πως η αξία αυτής της συμφωνία ανταλλαγής πετρελαίου με προϊόντα ενδέχεται να ανέλθει σε 20 δισεκ. δολάρια. Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει πως μια τέτοια συμφωνία θα δημιουργούσε “σοβαρές ανησυχίες” και θα ήταν ασύμβατη με τις συνομιλίες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
http://mignatiou.com/2014/12/o-poutin-stin-agkira-gia-aerio-ke-siria/