02 Ιουνίου 2014

Η Αργεντινή πληρώνει τα χρέη της

http://cdn.images.express.co.uk/img/dynamic/78/590x/01n19cristina-479521.jpg
Όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση άνοιξε ένας μεγάλος διάλογος για το πώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί Ακούστηκαν πολλές απόψεις, έγιναν πάμπολλες συζητήσεις, έπεσαν επιχειρήματα. Τελικά, επικράτησε ο δρόμος της λιτότητας και των μνημονίων, κάτι που όλοι ελπίζουν να αλλάξει. Μια άποψη, που είχε ακουστεί τότε, με έντονο ύφος, μάλιστα ήταν «ας το κάνουμε όπως η Αργεντινή».Τι έκανε λοιπόν η Αργεντινή; Το 2002 αντιμέτωπη με ύφεση και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, αδυνατούσε να πληρώσει τα χρέη της. Κήρυξε στάση πληρωμών του χρέους προς το ΔΝΤ και τους άλλους δανειστές και αποσύνδεσε το πέσο από το δολάριο. Καταθέσεις και κόποι μια ζωής εξανεμίστηκαν, το ΑΕΠ μειώθηκε συνολικά κατά 21% με καταστροφικά αποτελέσματα για την κοινωνία, το ποσοστό της φτώχειας έφτασε το 57%, ενώ η ανεργία ξεπέρασε το 23%.


Η Αργεντινή επέλεξε να μην αποζημιώσει τους δανειστές της και να αρνηθεί την ξένη βοήθεια υπό την αιγίδα του ΔΝΤ. Η στρατηγική αυτή για καιρό θεωρήθηκε μια επιτυχία των εναλλακτικών πολιτικών και μια απόδειξη ότι τα διεθνή πιστωτικά ιδρύματα, δεν είναι τόσο παντοδύναμα όσο παρουσιάζονται.Για μια δεκαετία, τα πράγματα φαίνονταν να κυλούν ρολόι. Η ανεργία μειώθηκε, οι εισαγωγές αυξήθηκαν και η φτώχεια περιορίστηκε. Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Γιατί η άλλη είναι πως η ύφεση, κάθε άλλο ξεπεράστηκε. Και ενώ το Μπουένος Άιρες υποστήριζε πως αποκλείεται να ξεπληρώσει τα χρέη του, αναγκάζεται να βάλει νερό στο κρασί του. Πριν από τρεις μέρες η Αργεντινή υπέγραψε συμφωνία για αποπληρωμή του τελευταίου ποσού του χρέους της, ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια με τις χώρες πιστωτές.

Στόχος της συμφωνίας αυτής είναι, να καταφέρει η Αργεντινή να ξαναβγεί στις κεφαλαιαγορές, ούτως ώστε να αντιστραφεί η εξάντληση των αποθεμάτων συναλλάγματος και να αποφευχθεί έτσι μια κρίση του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών. Η Αργεντινή, επίσης είναι αντιμέτωπη η και με άλλους πιστωτές κυρίως επενδυτικά ταμεία, τα οποία προσέφυγαν στην αμερικανική δικαιοσύνη. Εκτίμηση είναι πως στο τέλος να αναγκαστεί να τα πληρώσει και αυτά.Είναι εύκολο για μια χώρα να κάνει το μάγκα. Το πρόβλημα είναι πως μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, καμιά χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνη της. Τα χρέη είναι χρέη και όσο άδικα και αν είναι αυτοί που έδωσαν τα λεφτά τους δεν θα σταματήσουν να τα ζητούν ποτέ πίσω.