11 Απριλίου 2013

Ο Πούτιν στα βήματα του Μεγάλου Πέτρου

getFileΣτο πλαίσιο διήμερης ευρωπαϊκής περιοδείας του είχε συνατήσεις στη Γεραμανία, με την συναντήθηκε με την Α. Μέρκελ και στην Ολλανδία με την βασίλλισα
 ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού
 Mε την ιδιότητα του «αφεντικού» της Ευρασιατικής Ενωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν), ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε, στο πλαίσιο διήμερης ευρωπαϊκής περιοδείας του, αρχικά με την Ανγκελα Μέρκελ, «αφεντικό» της Ε.Ε., για να ακολουθήσει εν συνεχεία τα βήματα του Μεγάλου Πέτρου στην Ολλανδία, έναν από τους επίσης μεγάλους εταίρους της Ρωσίας στην Ευρώπη.«Επενδύστε στη Ρωσία και θα έχετε πρόσβαση σε μια αγορά 165 εκατομμυρίων ανθρώπων» είπε και ξαναείπε ο Β. Πούτιν σε Γερμανούς και Ολλανδούς πολιτικούς και επιχειρηματίες, υπογραμμίζοντας ότι, με τα σημερινά δεδομένα, τουλάχιστον 700 χιλιάδες εργαζόμενοι στη Γερμανία παράγουν εξαγόμενα στη Ρωσία προϊόντα ή εργάζονται σε κοινές επιχειρήσεις.


Πολιτικά μηνύματα

Το μήνυμα σαφές, ειδικά σε προεκλογική περίοδο στη Γερμανία, αλλά και σε μια στιγμή που η Ρωσία αισθάνεται τον απόηχο της ευρωπαϊκής κρίσης και προαναγγέλλει επιβράδυνση των ρυθμών της δικής της ανάπτυξης: «Οι δυο μεγάλοι της Ευρώπης έχουν μόνο όφελος από τη συνεννόησή τους».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Β. Πούτιν εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξυγίανση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μάλιστα, ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι συμφωνεί και προσωπικά με τις προσεγγίσεις της Α. Μέρκελ στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της ευρωζώνης, ενώ δεν τρέφει μεγάλη ανησυχία για το μέλλον του ευρώ.

Επειτα από παρόμοιες τοποθετήσεις των δύο ηγετών, που εγκαινίασαν από κοινού τη βιομηχανική έκθεση του Ανόβερου, όπου τιμώμενη χώρα ήταν η Ρωσία, η πολιτική «γκρίνια» των μεν για τους δε έμοιαζε πολύ δευτερεύουσα. Η Α. Μέρκελ παραπονέθηκε για τις έρευνες της ρωσικής αστυνομίας και φορολογικών Αρχών σε δυτικές ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και γερμανικές, για να εισπράξει την απάντηση Πούτιν ότι θα ήταν προτιμότερο τα σχεδόν δύο δισ. που εισπράττουν ετησίως οι ΜΚΟ να προωθούνταν και να «πιάσουν τόπο» στην κυπριακή οικονομία.

Στην ευχή της Γερμανίδας καγκελαρίου να υπάρξει ενιαία διεθνής αντιμετώπιση της συριακής κρίσης, ο Β. Πούτιν επέμεινε στη σταθερή ρωσική θέση, από την οποία αποκλίνουν πολλές δυτικές χώρες, ότι το πρώτο που πρέπει να κάνει η διεθνής κοινότητα είναι να πάψει να προμηθεύει με όπλα τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα, ενώ προειδοποίησε ότι τυχόν κλιμάκωση της κρίσης στην Κορεατική χερσόνησο θα μπορούσε να κάνει το Τσερνόμπιλ να μοιάζει με «παιχνιδάκι».

Από την ευρωπαϊκή περιοδεία δεν έλειψαν και οι πιο φαιδρές πλευρές, με τα κορίτσια της FEMEN να γδύνονται ενώπιον των δύο ηγετών και τον Β. Πούτιν να ζητά συμβιβαστικές προσεγγίσεις στο θέμα των δικαιωμάτων των σεξουαλικών μειονοτήτων και να δείχνει να το διασκεδάζει δηλώνοντας ότι «ευτυχώς δεν γδύθηκαν ομοφυλόφιλοι», ότι «δεν μπορώ να φανταστώ να επιτραπούν μεικτοί γάμοι στην Τσετσενία» και ότι «μπράβο στις κοπέλες από την Ουκρανία, που διαφημίζουν την έκθεση στο Ανόβερο».

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης υποχρεωνόταν να μειώσει τις προσδοκίες του για το 2013, εκτιμώντας ότι ο στόχος της ανάπτυξης σε ύψος 3,6% δεν είναι εφικτό πλέον να προσεγγιστεί και ότι, αν διατηρηθούν οι σημερινοί ρυθμοί, η αύξηση μπορεί και να είναι χαμηλότερη του 3%. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι πρόκειται για καταστροφή, εξήγησε ο υφυπουργός Αντρέι Κλέπατς, όμως είναι πλέον κοινό μυστικό ότι ορισμένος εκνευρισμός σε πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους της Μόσχας είναι γεγονός, ειδικά αν σκεφθεί κανείς τις δυσοίωνες προοπτικές της ευρωζώνης, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας συνολικά, που δείχνει να απασχολεί όλο και περισσότερο τη Ρωσία, που χάνει σταδιακά τα «προνόμια της απομόνωσής της».

avgerinos@ellada-russia.gr