10 Απριλίου 2013

Ανάβουν φωτιές με τους Τουρκοκύπριους παρατηρητές

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ
Ανάβουν και πάλι φωτιές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού Σοσιαλιστές. Φιλελεύθεροι και Πράσινοι υποβάλλουν τροπολογία επί της έκθεσης αξιολόγησης για την Τουρκία, με την οποία καλούν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να καλέσει δυο Τουρκοκύπριους παρατηρητές στο πρότυπο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ψηφοφορία επί της έκθεσης για την Τουρκία θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ερχόμενη βδομάδα στο Στρασβούργο. Ανάλογες τροπολογίες είχαν υποβληθεί σε επίπεδο Επιτροπής Εξωτερικών, αλλά κατέπεσαν.

Πρόταση και αντιδράσεις
Τώρα η προσπάθεια είναι πιο συντονισμένη. Βεβαίως, υπάρχει και το άλλο στρατόπεδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Αριστεράς που είναι αντίθετοι, καθώς και άλλες πολιτικές ομάδες στον χώρο της Δεξιάς και Άκρας Δεξιάς. Ακόμη και μέσα στους Σοσιαλιστές, όταν έγινε χθεσινή συζήτηση υπήρξαν αντιδράσεις, γεγονός που καταδεικνύει ότι θα υπάρξουν διαρροές προφανώς μεγαλύτερες απ' ό,τι σε άλλες πολιτικές ομάδες. Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχουν πιθανότητες απόρριψης της τροπολογίας για τους Τουρκοκύπριους παρατηρητές.
Η νομική διάσταση
Ήδη, υπάρχει κινητοποίηση από Κυπρίους και Ελλαδίτες ευρωβουλευτές, καθώς και από τη Μόνιμη Αντιπροσωπία για την ανατροπή του τουρκικού σχεδιασμού, που θα δημιουργήσει επιπρόσθετα ευνόητα προβλήματα, εάν η τροπολογία για τους Τουρκοκύπριους παρατηρητές γίνει δεκτή. Πάντως, ακόμη και αν αυτό συμβεί, θα προκύψει νομικό πρόβλημα υπό την εξής έννοια: Σε ποια Αρχή θα αποταθεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους παρατηρητές; Στην Κυπριακή Δημοκρατία ή στο ψευδοκράτος, το οποίο όμως δεν αναγνωρίζεται ούτε από τη διεθνή κοινότητα ούτε από την ίδια την ΕΕ, καθότι το πρωτόκολλο 10 αναφέρει ότι εντάχθηκε ολόκληρη η Κύπρος στην ΕΕ και η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου καθιστά σαφές ότι η ΕΕ αναγνωρίζει στον νησί ως μόνο κράτος αυτό της Κυπριακή Δημοκρατίας.

Γερμανικό φρένο στα τουρκικά κεφάλαια
Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ρενάτα Ζόμερ, του ΕΛΚ, ανέλαβε πρωτοβουλία για την κατάθεση δυο τροπολογιών, με στόχο τη διαγραφή των αναφορών για άνοιγμα των κεφαλαίων 23 για το δικαστικό σύστημα και θεμελιώδη δικαιώματα, το 24 για τη δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια, καθώς και το 15 που αφορά στην ενέργεια. Στην ουσία χρειάζονται 41 υπογραφές ευρωβουλευτών για να κατατεθεί η τροπολογία.