10 Απριλίου 2013

Και η Αίγυπτος στο παιχνίδι της ΑΟΖ Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανακοινώνουν την έναρξη αιγυπτιακών ερευνών στην Α. Μεσόγειο


http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201304/129414/images/det_platforma-omiros3.jpgΤου Νίκου Στέλγια Την Τρίτη, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας μετέδωσαν την πληροφορία ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου έλαβε την απόφαση να ξεκινήσει τις δικές της έρευνες για την ανακάλυψη ενεργειακών κοιτασμάτων στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Υπουργός Επενδύσεων της Αιγύπτου, Οσάμα Σαλέχ δήλωσε τα εξής: «Θα ζητήσουμε προσφορές από τις εταιρίες για την διεξαγωγή ερευνών στην Μεσόγειο. Η Αίγυπτος θα καλέσει τις μεγάλες διεθνείς εταιρίες».

Η τουρκική εφημερίδα «Γιενί Σαφάκ» αναφέρει ότι στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Σαλέχ αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας του με την Λευκωσία στο ενεργειακό πεδίο. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο Αιγύπτιος Υπουργός αναφέρθηκε στην σημασία των διεθνών συμφωνιών, οι οποίες αποτελούν την βάση της συνεννόησης Αιγύπτου – Κύπρου στο συγκεκριμένο πεδίο. «Ποια είναι η στάση της Αιγύπτου στην περίπτωση που οι έρευνες της Κύπρου αφορούν κομμάτι της αιγυπτιακής ΑΟΖ», φαίνεται πως ρώτησαν οι Αιγύπτιοι και Τούρκοι δημοσιογράφοι στον κ. Σαλέχ. Η απάντηση του ίδιου υπήρξε η εξής: «Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά την διεθνή νομοθεσία και τις διεθνείς συμφωνίες. Σεβόμαστε τις διπλωματικές σχέσεις μας με τις άλλες χώρες».
Σε ότι αφορά το μέλλον των ξένων επενδύσεων στην χώρα του, ο Αιγύπτιος Υπουργός Επενδύσεων υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής καμία ξένη επιχείρηση δεν έχει εγείρει κανένα σημαντικό ζήτημα και δεν έχει φέρει στο προσκήνιο κανέναν σημαντικό προβληματισμό.