10 Απριλίου 2013

«ΘΕΡΜΗ» ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Πυρά Ουάσιγκτον κατά Βερολίνου για την οικονομία

Οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, και της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συναντήθηκαν χθες για πρώτη φορά στο Βερολίνο. Οσο κι αν προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις μεταξύ τους διαφορές, τελικώΟσο κι αν προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις μεταξύ τους διαφορές, τελικώς δεν τα κατάφεραν. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε, από τη στιγμή που οι δυο τους όντως πλέουν σε διαφορετικά (και σε έναν βαθμό αντικρουόμενα) δημοσιονομικά μήκη κύματος;

Οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, και της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συναντήθηκαν χθες για πρώτη φορά στο Βερολίνο. Οσο κι αν προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις μεταξύ τους διαφορές, τελικώς δεν τα κατάφεραν
Οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, και της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συναντήθηκαν χθες για πρώτη φορά στο Βερολίνο μέσα σε κλίμα φαινομενικής σύμπνοιας. Ωστόσο, το χάσμα δεν άργησε να φανεί.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Γερμανό ομόλογό του, ο Λιου κάλεσε τις χώρες «που έχουν τη δυνατότητα» να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης στην Ευρώπη.

«Η καταναλωτική ζήτηση πρέπει να γίνει η μηχανή για την οικονομική ανάπτυξη» και ως εκ τούτου «πολιτικές που ενθαρρύνουν την κατανάλωση θα ήταν ωφέλιμες», σημείωσε με νόημα ο Αμερικανός, καλώντας, εμμέσως πλην σαφώς, τη Γερμανία «που έχει τη δυνατότητα» να χαλαρώσει τη θηλιά της λιτότητας, επιτρέποντας την εισροή περισσότερων χρημάτων στην αγορά προκειμένου να ξαναπάρουν μπρος οι μηχανές της κατανάλωσης (και μαζί, των αμερικανικών εξαγωγών προς την Ευρώπη).
 
Στοιχεία
Μάλιστα, τα λόγια του Αμερικανού συνέπεσαν με τη δημοσίευση νέων στατιστικών στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία οι γερμανικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4% και οι εξαγωγές κατά 1,5% τον Φεβρουάριο (σε σύγκριση με τον Γενάρη), ποσοστά που αμφότερα ξεπερνούν τις προβλέψεις. Στο άκουσμα των λόγων του Αμερικανού, ο Σόιμπλε αντεπιτέθηκε υποστηρίζοντας πως οι Ευρωπαίοι μπορούν να χειριστούν μόνοι τους τα προβλήματά τους και ζητώντας να «μη δίνονται δημόσια συμβουλές» για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.

Τα παραπάνω λόγια βέβαια ηχούν υποκριτικά όταν προέρχονται από το στόμα ενός «τσάρου» ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια το μόνο που κάνει είναι να παρεμβαίνει (συχνά μάλιστα με συγκεκαλυμμένες απειλές) στα δημοσιονομικά άλλων χωρών (ως τελευταίες περιπτώσεις ξεχωρίζουν η Κύπρος και η Πορτογαλία).

Πριν από τη συνέντευξη Τύπου είχε λάβει χώρα μια κατ' ιδίαν «ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ των δύο ανδρών την οποία ο ίδιος ο Σόιμπλε περιέγραψε εκ των υστέρων ως «φιλική αλλά έντονη».
Υπενθυμίζεται πως, από την έκρηξη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και μετά, η Ουάσιγκτον (δια στόματος των Ομπάμα και Γκάιτνερ) έχει επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας το Βερολίνο να κινηθεί σε περισσότερο αναπτυξιακές κατευθύνσεις.

Τις εν λόγω εκκλήσεις πλέον έρχεται να επαναλάβει ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος επί του παρόντος βρίσκεται στην πρώτη του περιοδεία στη Γηραιά Ηπειρο (πραγματοποιώντας στάσεις σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη).

Ο 57χρονος Λιου ξεκαθάρισε χθες από το Βερολίνο πως οι ΗΠΑ «βασίζουν πάρα πολλά σε μια ευημερούσα και σταθερή Ευρώπη». Μία ημέρα νωρίτερα, είχε συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τους Μπαρόζο και Ρομπάι, στους οποίους επίσης άσκησε ανάλογες πιέσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ