11 Απριλίου 2013

Αλ Κάιντα τώρα και στη… Συρία

Το ηγετικό στέλεχος της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης του Ιράκ, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάτι, ανακοίνωσε την ανάληψη δράσης κατά του Ασαντ, την ώρα που οι μετριοπαθείς αντάρτες καταστρώνουν δικά τους σχέδια, από τη νότια Συρία, με τη βοήθεια των ΗΠΑ
 Του Νικόλα Ζηργάνου 
 Με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα 21 λεπτών, που διαδόθηκε από ριζοσπαστικούς ιστότοπους στο Διαδίκτυο, ο ηγέτης του «Ισλαμικού κράτους του Ιράκ», στέλεχος της Αλ Κάιντα, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάτι, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας οργάνωσης, το «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε», η οποία θα δρα και στο εσωτερικό της Συρίας. Ο σουνίτης οπλαρχηγός αποκάλυψε ότι η συριακή ισλαμική οργάνωση Αλ Νούσρα, την οποία έχουν χαρακτηρίσει επισήμως οι Αμερικανοί τρομοκρατική, θα αποτελέσει τον λεβαντίνικο κλάδο της νέας ένοπλης πολιτοφυλακής που στόχο θα έχει την ανατροπή του Ασαντ, την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους και την επιβολή της σαρίας.


Ο Αλ Μπαγκντάτι υποστήριξε ότι η Αλ Νούσρα γεννήθηκε από σουνίτες μαχητές που εισήλθαν στη Συρία από το Ιράκ και πήραν εκπαίδευση, όπλα και επιμελητεία από το «Ισλαμικό κράτος του Ιράκ».

Η συνένωση Ιρακινών και Σύρων σουνιτών εξτρεμιστών υπό κοινή πολιτική και στρατιωτική διοίκηση θορύβησε την Ουάσινγκτον που βλέπει να αναβαθμίζεται συνεχώς το σουνιτικό αντάρτικο στις περιοχές ένθεν κακείθεν των ιρακο-συριακών συνόρων, ιδίως μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων μάχης από τη Βαγδάτη.

Η Αλ Νούσρα
 Η Αλ Νούσρα θεωρείται η ισχυρότερη ένοπλη οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης με πολλές επιτυχίες κατά των κυβερνητικών στρατευμάτων, αλλά ταυτόχρονα χρεώνεται σειρά πολύνεκρων «τυφλών» επιθέσεων αυτοκτονίας κατά Σύρων αμάχων.

Ομως αν οι εξτρεμιστές σουνίτες, που είναι ιδιαίτερα ισχυροί στις βόρειες (σύνορα με Τουρκία) και ανατολικές (σύνορα με Ιράκ) επαρχίες της Συρίας, ετοιμάζονται εντατικά για την μετά Ασαντ εποχή, στον Νότο, στα σύνορα με την Ιορδανία, οι μετριοπαθείς αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού καταστρώνουν με τη βοήθεια της Ουάσινγκτον τη δική τους έφοδο προς την εξουσία. Με ορμητήριο εντός του ιορδανικού εδάφους, 3.000 άντρες ολοκληρώνουν στο τέλος του Απριλίου την εκπαίδευσή τους από Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους σε μυστικά στρατόπεδα και ετοιμάζονται να πάρουν μέρος στη μάχη για τη Δαμασκό. Πρώτο στάδιο αυτού του σχεδίου είναι η κατάληψη συριακών εδαφών κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και το Ισραήλ και η ανακήρυξή τους σε ασφαλή καταφύγια για αμάχους. Εκεί θα συγκεντρωθούν σε στρατόπεδα πρόσφυγες που θα τεθούν υπό την προστασία των ανταρτών.

Για να αντιμετωπίσουν πιθανές αεροπορικές επιδρομές από τα κυβερνητικά στρατεύματα, η Ιορδανία θα τους παράσχει πυροβολικό και αντιαεροπορικά που αγοράστηκαν από Λιβύη και Κροατία με σαουδαραβικά χρήματα. Στα στρατόπεδα αυτά, όπου θα καταφύγουν οι άμαχοι, θα γίνει στρατολόγηση εθελοντών και εκπαίδευση, για να ακολουθήσει η έφοδος προς τη Δαμασκό. Αυτό το σενάριο δίνει ένα πλεονέκτημα στους μετριοπαθείς αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού να εισέλθουν πρώτοι στην πρωτεύουσα, καθώς οι βάσεις τους θα απέχουν μόλις 100 χιλιόμετρα από το προεδρικό μέγαρο, έναντι πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων που απέχουν τα στρατόπεδα της οργάνωσης Αλ Νούσρα.

Η μάχη της Δαμασκού
 Αυτό το σενάριο αναμένεται να συζητήσουν οι ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης που θα συναντηθούν με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, στο Λονδίνο και ισραηλινός ιστότοπος έγραψε ότι έχει και την έγκριση του Τελ Αβίβ. Οι Ισραηλινοί έχουν θορυβηθεί από την εμφάνιση μικρών ομάδων ισλαμιστών στη Νότια Συρία και θέλουν να υπάρξει έλεγχος της περιοχής από τις φιλοδυτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης με τις οποίες θεωρεί ότι μπορεί να βρει ένα modus vivendi μέσω της αμερικανικής και ιορδανικής επιρροής. Και επιρροή έχει, από αρχαιοτάτων χρόνων, στη Μέση Ανατολή όποιος έχει τα λεφτά και τα όπλα.