http://www.avgi.gr/documents/10179/0/%CE%9F%CE%A5%CE%9A%CE%A1%CE%91%CE%9D%CE%99%CE%91%20%CE%A3%CE%9B%CE%91%CE%92%CE%99%CE%91%CE%9D%CE%A3%CE%9A/e728a91b-a99e-40a5-8f30-4d92eebd9734?t=1398007680129&imageThumbnail=3 Ανοίγουν οι δουλειές για την παγκόσμια στρατιωτική βιομηχανία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, με πολλές από τις χώρες της Ευρώπης, ειδικά εκείνες του Βορρά, να σπεύδουν να ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους με νέα, πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό που θεωρούν ως... «ρωσική απειλή».Οι κατασκευαστές όπλων προσπαθούν να επωφεληθούν από τον επανεξοπλισμό της βόρειας Ευρώπης, που, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδέχεται να ωθήσει και την υπόλοιπη ήπειρο να ενισχύσει τη στρατιωτική άμυνά της.

Η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε τον Απρίλιο αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών για τα επόμενα δέκα χρόνια, αντιδρώντας στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η Πολωνία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι θα επισπεύσει κατά δύο χρόνια το σχέδιο απόκτησης 82 μη επανδρωμένων αεροσκαφών διάφορων τύπων ώστε να παραλάβει τα πρώτα το 2016.
Ο Μάικλ Κλαρκ, Βρετανός αναλυτής σε θέματα στρατιωτικών εξοπλισμών, εκτιμά ότι «οι ευρωπαϊκές δυνάμεις του ΝΑΤΟ πιθανόν θα ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνά τους, διότι η κρίση στην Ουκρανία σηματοδότησε μια αλλαγή των συνόρων», παρ' όλα αυτά θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα ενός-δύο ετών προτού οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για προμήθεια νέων συστημάτων.

Η νέα κούρσα εξοπλισμών στην Ευρώπη αναζωπύρωσε παράλληλα τον ανταγωνισμό μεταξύ αμερικανικών και ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Η Σουηδία, για παράδειγμα, θέλει περισσότερα καταδιωκτικά Grippen, τα οποία κατασκευάζει η σουηδική εταιρεία Saab, υποβρύχια, τα οποία κατασκευάζει στη χώρα η γερμανική Thyssen Krupp Marine Systems, και γερμανοσουηδικούς πυραύλους τύπου «Κρουζ» Taurus.

Το πεδίο είναι επίσης ανοικτό για τους Αμερικανούς κατασκευαστές στην Πολωνία.
Την επομένη της εισόδου των Ρώσων στην Κριμαία, οι Αμερικανοί έσπευσαν να υποβάλουν δελεαστικές προτάσεις στους Πολωνούς στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ στην Βαρσοβία. Εξάλλου, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Lockheed Martin Μέριλιν Χιούσον βρισκόταν την προηγούμενη εβδομάδα στην πολωνική πρωτεύουσα όπου συζήτησε με Πολωνούς αξιωματούχους το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας της χώρας.
http://www.avgi.gr/diethni