Λευκωσία: Ενισχύεται η θέση της ε/κ πλευράς στο περιουσιακό και στις συζητήσεις που εγκαινιάζονται από σήμερα στις διαπραγματεύσεις επί του κεφαλαίου αυτού, μετά την απόφαση που έλαβε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οπλίζονται οι ε/κ θέσεις με την απόφαση του ΕΔΑΔΤο ΕΔΑΔ καθιστά την Τουρκία ως υπεύθυνη για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις και είναι πρόδηλο πως δεν την απαλλάσσει με αφορμή την απόφαση Δημόπουλος. Καθίσταται ξεκάθαρο ότι η συμμόρφωση της Τουρκίας σ’ ό,τι αφορά στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων περιουσίας όπως κρίθηκαν με την αρχική απόφαση στην 4η Διακρατική βρίσκεται υπό εξέταση ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών. Ως εκ τούτου τα δικαιώματα των Ε/κ στις περιουσίες τους παραμένουν αλώβητα και ανοικτός είναι ο δρόμος για τη διεκδίκησή τους.


Στην απόφασή του, για την πτυχή των αποζημιώσεων, στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ΕΔΑΔ καλεί την Τουρκία να πληρώσει το συνολικό ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ, €30 εκατομμύρια για ηθική βλάβη που έχουν υποστεί οι συγγενείς των αγνοουμένων και €60 εκατομμύρια για ηθική βλάβη που έχουν υποστεί οι εγκλωβισμένοι στη χερσόνησο της Καρπασίας. Σύμφωνα με την απόφαση, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να καταβάλει το ποσό στην αιτήτρια χώρα εντός τριμήνου.

Η Λευκωσία διά του κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, σημειώνει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την αναφορά ότι η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση στην 4η Διακρατική προσφυγή της Κύπρου. Από την άλλη, η Τουρκία διά του Αχμέτ Νταβούτογλου, διαμήνυσε ότι δεν δεσμεύεται από την απόφαση και υποστήριξε ότι «δεν είναι ορθή από ψυχολογικής άποψης».

Διαβάστε περισσότερα στον σημερινό «Φιλελεύθερο»