13 Μαΐου 2014

Γαλλίδα υπουργός δεν έψαλε τον εθνικό ύμνο και καλείται να παραιτηθεί

Γαλλίδα υπουργός δεν έψαλε τον εθνικό ύμνο και καλείται να παραιτηθεί
Να παραιτηθεί καλείται  - για ακόμη μία φορά - η Γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, επειδή αρνήθηκε να ψάλλει τον εθνικό ύμνο της χώρας, αποκαλώντας το γεγονός «καραόκε». Η Τομπιρά δέχθηκε καταιγισμό επικριτικών σχολίων στη σελίδα της στο Facebook καθώς αρνήθηκε να ψάλλει τη «Μασσαλιώτιδα» σε μία τελετή για τον εορτασμό της κατάργησης της δουλείας.Η πολιτική θύελλα ξέσπασε όταν η ίδια απάντησε ότι «μερικές περιστάσεις ενδείκνυνται για περισυλλογή και όχι για καραόκε». Ανέφερε και άλλες περιπτώσεις που προτίμησε να παραμείνει σιωπηλή όταν άλλοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο και χαρακτήρισε τη «Μασσαλιώτιδα» ως «το πιο κακοποιημένο τραγούδι στη Γαλλία».
Ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), δήλωσε βαθιά σοκαρισμένος από τα σχόλια της Τομπιρά. «Είναι υπουργός της χώρας. Υπάρχουν πράγματα που δεν επιτρέπεται να πει, που δεν έχει δικαίωμα να πει κάποιος» σχολίασε.

Η Τομπιρά, που προώθησε το νόμο για τους γάμους των ομοφυλοφίλων, είναι ο αγαπημένος στόχος της γαλλικής Δεξιάς. Η Μαρίν Λε Πεν του Εθνικού Μετώπου επίσης ζήτησε την παραίτηση της γαλλίδας υπουργού Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα είπε, ότι η Τομπιρά, που έχει γεννηθεί στη Γαλλική Γουιάνα, έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο και το πραγματικό πρόσωπο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Δημοσκόπηση στο διαδίκτυο του περιοδικού Le Point αποκάλυψε ότι από τα 12.000 περίπου άτομα που ψήφισαν το 80% επιθυμούσε την παραίτηση της Τομπιρά.