17 Δεκεμβρίου 2013

Βουλγαρία: οι σύροι πρόσφυγες αφορμή για άνοδο των ρατσιστών Πρόκειται για το γνωστό μικρό ακροδεξιό κόμμα με την επωνυμία ΑΤΑΚΑ


Βουλγαρία: οι σύροι πρόσφυγες αφορμή για άνοδο των ρατσιστών
Η μαζική εισροή προσφύγων από την σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο Συρία στη Βουλγαρία τους τελευταίους μήνες υποδαυλίζει τον ρατσισμό και τον εθνικισμό, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του γνωστού μικρού ακροδεξιού κόμματος Ατάκα (σημαίνει «Επίθεση» στα βουλγάρικα).Όπως σημειώνει σχετικό άρθρο των New York Times, η Βουλγαρία αποτελεί «την πιο ευάλωτη από τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. όσον αφορά στην εισροή προσφύγων. Ήδη εχουν μπει στη χώρα πάνω από 6.500 Σύροι, προσθέτοντας έναν ακόμη παράγοντα δυσαρέσκειας στην ήδη επισφαλή κυβέρνηση συνασπισμού».
Ωφελημένη από το κλίμα αυτό εξάπλωσης των ξενοφοβικών διαθέσεων βγαίνει η ακροδεξιά παράταξη Ατάκα που ζήτησε πριν μερικές ήμερες την απέλαση όλων των ατόμων που έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα. Με σύνθημα το «Η Βουλγαρία στους Βούλγαρους» και ωμά ρατσιστικές δηλώσεις του τύπου «οι Σύροι είναι απαίσιοι, φριχτοί και πρωτόγονοι άνθρωποι», το εθνικιστικό κόμμα επιμένει να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η παράνομη διέλευση των συνόρων και να οικοδομηθούν δομές ελέγχου κατά μήκος της μεθορίου με την Τουρκία.

«Άνθρωποι με πλησιάζουν στο δρόμο και μου λένε πως το Ατάκα ειχε δίκιο», δήλωσε ο λαΐκιστής Ανγκελ Μποζίνοφ, ηγέτης του κόμματος, που στις πρόσφατες εκλογές του περασμένου Μαΐου κέρδισε το 7% των ψήφων και 23 έδρες στο Κοινοβούλιο. «Το κλίμα λαϊκής οργής κι εθνικιστικής έξαρσης ενισχύθηκε κι από το γεγονός της πρόσφατης δολοφονίας μιας νεαρής Βουλγάρας από έναν Αλγερινό πρόσφυγα που ζητούσε άσυλο», σημειώνει ο Ντανιέλ Σμίλοφ, από το βουλγαρικό Κέντρο Φιλελεύθερης Στρατηγικής.

Το Ατάκα προτείνει να δημιουργηθεί πρόσθετη περίφραξη στα σύνορα με την Τουρκία, αφού αποτελούν το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το βουλγαρικό κράτος δεν γνωρίζει καν τον αριθμό των παράνομων μεταναστών.

«Οι πρόσφυγες αυτοί δεν είναι μετανάστες, αλλά τρομοκράτες», δήλωσε απλοΐκά και αφοριστικά  η βουλευτής του Ατάκα, Μαγνταλένα Τάσεβα που έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει τους Σύρους «κατακάθια», «βαρβάρους» και «κατά συρροή δολοφόνους».

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Alpha Research, από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα διπλασιάστηκε η δημόσια υποστήριξη για το Ατάκα, ενώ σε δημοσκόπηση της εταιρείας Σόβα Χάρις, το 60% των Βουλγάρων δεν θέλουν η χώρα τους να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες καθώς οι Αρχές δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση. Ποσοστό μόλις 15% των ερωτηθέντων είπε πως η Βουλγαρία πρέπει να συνεχίσει να δέχεται Σύρους πρόσφυγες.  

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον όσων βρίσκονται νόμιμα στη χώρα, αλλά θέλουμε να φύγουν όσοι εισέρχονται στα κρυφά και παράνομα» λέει ο Μποζίνοφ. Και ισχυρίζεται: «Οχι, δεν είμαστε ξενοφοβικό κόμμα»