17 Δεκεμβρίου 2013

Ο Νταβούτογλου μιλά για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» Στη σημασία αναβάθμισης της θέσης της «ΤΔΒΚ» στο διεθνές σκηνικό αναφέρθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ


http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201312/157356/images/det_ntavoutoglou6.jpg
Του Νίκου Στέλγια-του ανταποκριτή της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Στα πλαίσια της συζήτησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποίησε σημαντικές δηλώσεις, οι οποίες αφορούν το Κυπριακό και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο της αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» από την διεθνής κοινότητα το επόμενο διάστημα.
Στα πλαίσια της τοποθέτησης του από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στην σημασία της αναβάθμισης της θέσης της «ΤΔΒΚ» στο διεθνές σκηνικό. Ο κ. Νταβούτογλου ενημέρωσε την ολομέλεια της βουλής ότι μέχρι στιγμής, η τ/κ πλευρά εκπροσωπείται στο εξωτερικό με 20 «αντιπροσωπείες». Σε λίγο διάστημα, θα λειτουργήσει και η 21η «αντιπροσωπεία». Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι έργο της κυβέρνησης του. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι πριν από λίγο καιρό, η τ/κ πλευρά έλαβε μέρος στην Οργάνωση Οικονομικής Συνεργασίας με την ιδιότητα του παρατηρητή.
 

Σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό, ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι η κυβέρνηση του θα καταβάλλει προσπάθειες για την αναβάθμιση της θέσης της «ΤΔΒΚ» σε παγκόσμια κλίμακα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου εξαρτάται από την οικονομική ανάπτυξη της τ/κ πλευράς. Για αυτό τον λόγο, η Τουρκία έχει επικεντρώσει την προσοχή της στον συγκεκριμένο στόχο.

Στα πλαίσια της ομιλίας του, ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε με συναισθηματικό τόνο στην επικείμενη μεταφορά νερού από την Ανατολία στην Κύπρο. Ο ίδιος δήλωσε ότι με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί μια νέα γέφυρα ανάμεσα στην νήσο και στην Τουρκία.