17 Δεκεμβρίου 2013

Ρίχνει το γάντι ο Ερντογάν Αμετανόητος βάλλει κατά του πανίσχυρου Κινήματος Γκιουλέν

http://www.alevi.dk/images/Taliban%20Tayyip%20erdogan%20fetullah%20gulen.jpg
Νίκου Στέλγια Του ανταποκριτή της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
Οι σαρωτικές εξελίξεις στην Τουρκία δεν έχουν τέλος. Το μεσημέρι της Τρίτης, από το Ικόνιο, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει πίσω βήμα απέναντι στην κριτική και στις βολές που δέχεται από το πανίσχυρο Κίνημα Γκιουλέν. Μιλώντας στα πλαίσια μιας εκδήλωσης, η οποία είναι αφιερωμένη στον φιλόσοφο Τζελαλεττίν Ρουμί, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του δέχεται επίθεση από κάποιους «παράγοντες», οι οποίοι συνεργάζονται με «σκοτεινά κέντρα» του εξωτερικού.Απευθυνόμενος στο Κίνημα Γκιουλέν, ο κ. Ερντογάν κάλεσε το κίνημα να προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα. Ο ίδιος τόνισε ότι το κόμμα του βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 11 χρόνια στηριζόμενο στην λαϊκή βούληση. Αναφερόμενος στα φαινόμενα διαφθοράς, ο κ. Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο της συσχέτισης της κυβέρνησης του με τέτοιου είδους φαινόμενα.
Οι Τούρκοι αναλυτές, οι οποίοι θέτουν υπό το μικροσκόπιο τους την τελευταία τοποθέτηση του κ. Ερντογάν, τονίζουν ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός έχει λάβει μια σημαντική απόφαση: Εξαπολύει μετωπική επίθεση κατά του Κινήματος Γκιουλέν. Η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις τελευταίες εξελίξεις καλεί τον Πρωθυπουργό Ερντογάν να δώσει την συγκατάθεση του για την διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας εμπιστοσύνης στην εθνοσυνέλευση. Παράλληλα, καλεί τους υπουργούς, οι οποίοι εμπλέκονται σε φαινόμενα διαφθοράς να παραιτηθούν άμεσα από τα καθήκοντα τους.

Στην όλη υπόθεση εμπλέκονται και τα ΚατεχόμεναΕν τω μεταξύ, οι πρώτες πληροφορίες της «www.kathimerini.com.cy» από την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα δείχνουν ότι στις σημερινές εξελίξεις και στην υπόθεση διαφθοράς εμπλέκονται και τα Κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, οι τουρκικές διωκτικές αρχές έχουν προχωρήσει στην σύλληψη του επιχειρηματία Εμρουλλάχ Τουράνλι. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, μόλις πριν από λίγους μήνες είχε αναλάβει το έργο της ανακαίνισης και αναβάθμισης του «αεροδρομίου» της Τύμβου.