05 Μαρτίου 2014

Tο αμερικανικό blitzkrieg και η εκνευρισμένη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τώρα υποχρεωμένη να διαθέσει τεράστιους πόρους προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου κράτους στα ανατολικά της σύνορα. Ενα τέτοιο κράτος θα είναι δέκα φορές πιο φτωχό από τη σημερινή Ουκρανία

Του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη *

Με τις προπαγανδιστικές μηχανές των «εμπολέμων» να λειτουργούν στο φουλ, η διελκυστίνδα στην Ουκρανία συνεχίζεται με την τοποθέτηση των δυνάμεων των παικτών στη μεγάλη σκακιέρα της περιοχής της Ευρασίας.

 Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, που είχαν αποτέλεσμα την αποπομπή του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου Γιανουκόβιτς από την εξουσία, τον σχηματισμό μιας τριμερούς προσωρινής – μεταβατικής κυβέρνησης αλλά και την ανάδειξη της σκληρής και αμετανόητης ακροδεξιάς ως ρυθμιστικού παράγοντα της πολιτικής κατάστασης στην Ουκρανία, μας υποχρεώνουν να αναστοχαστούμε πολλά απ’ όσα γνωρίζαμε για το λεγόμενο «μετασοβιετικό περιβάλλον» καθώς επίσης και τον ρόλο της Ευρασίας στα παιχνίδια παγκόσμιας ηγεμονίας.

Το αμερικανικό blitzkrieg στην Ουκρανία κατάφερε να πετύχει και τους δύο βασικούς του στόχους, που δεν ήταν άλλοι από το:

α) Να δημιουργήσει προβλήματα ασφάλειας στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, υποχρεώνοντάς την να μεταφέρει το κέντρο βάρους της πολιτικής της προς τη Δύση και αποσπώντας την από την Ανατολή, όπου είχε αρχίσει να ξεδιπλώνεται η πολιτική της ως προς την περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού και της Ασίας. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η ρωσική διπλωματία είχε μεγάλη δραστηριότητα στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων της Ρωσίας με τις χώρες της περιοχής, ενώ οι διακρατικές συμφωνίες στον στρατιωτικό τομέα για μεταφορά τεχνογνωσίας σε Ινδία και Κίνα προκαλούν ιδιαίτερο πονοκέφαλο στους Αμερικανούς.

β) Να δημιουργήσει προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία, μη έχοντας ακόμη συνέλθει από την οικονομική κρίση που την ταλαιπωρεί εδώ και μερικά χρόνια, είναι τώρα υποχρεωμένη να διαθέσει τεράστιους πόρους αλλά και να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου κράτους στα ανατολικά της σύνορα. Είναι κοινός τόπος πως αν ένα τέτοιο κράτος δημιουργηθεί, θα είναι δέκα φορές πιο φτωχό από τη σημερινή Ουκρανία, όμως σ’ αυτό κυρίαρχη πολιτική δύναμη θα είναι οι απόγονοι των Ουκρανών εθνικιστών και συνεργατών των ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πρόσφατη απόφαση του Βλαδίμηρου Πούτιν να θέσει σε ετοιμότητα τα στρατεύματα στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, η κατάληψη στρατηγικών σημείων της Χερσονήσου της Κριμαίας από στρατιωτικούς χωρίς διακριτικά, οι συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις που γίνονται στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας και τη Ρωσία, σίγουρα δημιουργούν «πολεμική ατμόσφαιρα» ιδανική για τα διεθνή ΜΜΕ.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε πως αυτή τη στιγμή η Ουκρανία δεν διαθέτει αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις. Σε πολλές μονάδες του στρατού της αξιωματικοί και οπλίτες δηλώνουν πως δεν θα πολεμήσουν κατά των Ρώσων σε περίπτωση που οι τελευταίοι εισβάλουν στη χώρα. Σε άλλες μονάδες οι αξιωματικοί αρνούνται να ορκιστούν πίστη στη νέα μεταβατική κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει και για πολλά πολεμικά σκάφη που βρίσκονται στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Μαζική «μετανάστευση»

Εκείνο όμως που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι η μαζική «μετανάστευση» των ανδρών των ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών στη Ρωσία. Οι άνδρες αυτοί ζητούν και λαμβάνουν με διαδικασίες-εξπρές ρωσικά διαβατήρια και μετά από εξέταση της φυσικής και ψυχολογικής τους κατάστασης εντάσσονται στις μονάδες ΟΜΟΝ – μονάδες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων. Είναι προφανές ότι η κεντρική εξουσία της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ αδύνατη, δεν διαθέτει μηχανισμούς επιβολής αλλά και άμυνας της χώρας.

Στο μεταξύ, η κατάσταση, μετά την κλιμάκωση των πρώτων ημερών, έχει ηρεμήσει. Είναι προφανές ότι η κίνηση του Πούτιν να μη δώσει την εντολή στις ένοπλες δυνάμεις του να εισέλθουν στην Ουκρανία δίνει πολύτιμο χρόνο στους Δυτικούς παίκτες να αναζητήσουν μια πολιτική λύση. Είναι πασίδηλο ότι για πρώτη φορά από τη στιγμή που ξέσπασε, τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας συμπίπτουν με εκείνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και οι δύο πλευρές είναι τώρα εκ των πραγμάτων υποχρεωμένες να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση, κρατώντας την Ουκρανία ενωμένη. Αυτός είναι ο βασικός στόχος. Αν δεν επιτευχθεί, τότε για ακόμη μια φορά θα αλλάξουν τα σύνορα στην περιοχή και αυτό θα έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις και για την Ευρωπαϊκή Ενωση και για τη Ρωσία. Κανείς από τους δύο όμως δεν το θέλει.

Για να βρεθεί μια λύση αυτή τη στιγμή θα πρέπει να υπάρξει και ένας ικανός συνομιλητής από την ουκρανική πλευρά, ένας συνομιλητής που θα έχει το κύρος, την εξουσία και την εντολή από το μεγαλύτερο ίσως μέρος της κοινωνίας να συζητήσει και να συναποφασίσει. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται πως υπάρχει στο προσκήνιο ενός τέτοιος συνομιλητής και την αδυναμία των κυβερνητικών εταίρων την αξιοποιεί ο οπλαρχηγός του «Δεξιού Τομέα», ο οποίος προχώρησε στη δημιουργία στρατιωτικών επιτελείων σε διάφορες περιοχές από κοινού με στρατιωτικούς και αστυνομικούς που είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις. Το να προσπαθήσει κάποιος να μαντέψει την εξέλιξη των πραγμάτων θα θύμιζε τον σισύφειο μύθο. Αυτή τη στιγμή, πίσω από κλειστές πόρτες και μακριά από αδιάκριτα βλέμματα διεξάγονται προφανώς διαπραγματεύσεις για την τύχη της χώρας αυτής. Τα υπόλοιπα είναι απλά μέρος ενός ακήρυχτου επικοινωνιακού πολέμου.

…………………………………….

* Δημοσιογράφος, στο ραδιόφωνο «Αθήνα 9,84»

……………………………………………………………………………………….

Ουκρανική φρεγάτα στη Σούδα

Μυστήριο καλύπτει τις κινήσεις της ουκρανικής φρεγάτας «Hetman Sahaidachny», που βρέθηκε για τέσσερις ημέρες στη ναυτική βάση της Σούδας στα Χανιά. Αν και η άφιξή της στη Σούδα ήταν προγραμματισμένη με βάση το σχέδιο ΝΑΤΟϊκής άσκησης στην οποία συμμετείχε, εντούτοις η παραμονή της φαίνεται ότι παρατάθηκε για άγνωστο λόγο και ενώ εξελίσσονται τα δραματικά γεγονότα στην Κριμαία. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι το πλήρωμα της φρεγάτας έχει αυτομολήσει στο στρατόπεδο της Ρωσίας, ενώ αυτό δήλωσε πίστη στην «κυβέρνηση της Κριμαίας».

Το βράδυ της Κυριακής η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από τον υποδιοικητή του πλοίου, ο οποίος σε μήνυμά του στο facebook έγραψε: «Τα μέλη του πληρώματος παραμένουν πιστά στον όρκο που έδωσαν στην Ουκρανία και εκτελούν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους». Για αρκετές ώρες διακινήθηκε η είδηση ότι στο πλοίο υψώθηκε ρωσική σημαία, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από πηγές της βάσης στο Μαράθι της Σούδας. Το πλοίο αναχώρησε το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, πιθανώς με προορισμό τη Σεβαστούπολη.

Μ.Δ.-http://www.efsyn.gr/?p=179012