22 Σεπτεμβρίου 2015

Δύο νέοι «παίχτες» ταράζουν τα νερά της Μεσογείου

Νικόλας Ζαννέττος-Η πρόσφατη τεράστια ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, ήδη άρχισε να προσελκύει σοβαρό ενδιαφέρον εταιρειών οι οποίες ψάχνουν για νέες ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας, σε μια περίοδο που οι τιμές του πετρελαίου δεν επιτρέπουν υψηλά ρίσκα.Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η στρατηγική συνεργασία που υπέγραψαν οι εταιρείες Nostra Terra και Independent Resources. Στόχος τους οι επενδύσεις σε ώριμα έργα της Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής με κύρια έμφαση στην Αίγυπτο και στην Τυνησία. Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα δύο μέρη θα συνεργαστούν στον τομέα της αναγνώρισης έργων τα οποία έχουν προοπτική, παρέχοντας χρηματοδότηση, γεωλογικές έρευνες, τεχνική υποστήριξη, προμήθειες, με κυριότερη γεωγραφική έμφαση στη Βόρεια Αφρική και άμεση προσοχή στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

Η Nostra Terra, είναι εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων η οποία εστιάζει στη βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η Ιndependent Resources PLC, βρετανικών συμφερόντων, ασχολείται με την χρηματοδότηση έργων στον τομέα της ενέργειας τα οποία εκτιμά ότι έχουν προοπτική.Στα δελτία τύπου που εξέδωσαν μετά την συμφωνία, οι δύο εταιρείες αναφέρονται στον παράγοντα της τεχνολογίας και στην ανάγκη για μείωση του κόστους. Αναφέρονται μάλιστα στις πρόσφατες ανακαλύψεις της ΕΝΙ στην Αίγυπτο, γεγονός αναφέρουν, που δείχνει πως υπάρχει προοπτική συνεργασιών στο συγκεκριμένο μέρος του κόσμου. Οι συνεργασίες αναφέρουν, μπορεί να είναι η λύση στο υψηλό ρίσκο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο επενδυτικό περιβάλλον, λόγω της χαμηλής τιμής του πετρελαίου.«Η χαμηλή τιμή του πετρελαίου δημιουργεί ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για επενδύσεις και ανάπτυξη όχι μόνο στην Αμερική αλλά και διεθνώς. Η συνεργασία με την Independent Resources μας δίνει εμπειρία «boots on the ground σε χώρες στις οποίες θα θέλαμε να επικεντρωθούμε άμεσα», ανέφερε ο CEO της Nostra Terra, Μatt Lofgran.

Ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα της Κρήτης
Οι δύο εταιρείες πιθανόν να επενδύσουν και στις ακτές της Κρήτης, όπου σύμφωνα με ιταλούς εμπειρογνώμονες, η νέα ελληνική κυβέρνηση ενδεχομένως να δώσει έμφαση στον τομέα της έρευνας και παραγωγής.
zannettos@sigmalive.com