22 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Γκιουλ επιστρέφει στο προσκήνιο Εξέφρασε την λύπη του για τα πρόσφατα περιστατικά βίας εναντίων της εφημερίδας Hurriyet Του Νίκου Στέλγια


Περίπου έναν χρόνο μετά την αποχώρηση του από την προεδρία της Τουρκίας, ο Αμντουλλάχ Γκιουλ επιστρέφει στο πολιτικό προσκήνιο της γειτονικής χώρας. Λίγες εβδομάδες πριν τις πρόωρες εκλογές, ο κ. Γκιουλ στέλνει σημαντικά μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις. Χθες το βράδυ, ο τέως Πρόεδρος της Τουρκίας παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις πιέσεις που δέχεται ο Τύπος το τελευταίο διάστημα.Ο κ.Γκιουλ εξέφρασε την λύπη του για τα πρόσφατα περιστατικά βίας εναντίων της εφημερίδας Hurriyet καθώς και για τις απειλές που εκτόξευσε εναντίων του Γενικού Διευθυντή Έκδοσης της εφημερίδας, ο βουλευτής του ΑΚΡ, Abdürrahim Boynukalın τις οποίες χαρακτήρισε ως «λυπηρές και λάθος».
«Λυπήθηκα πολύ και δεν μπορώ να ανεχτώ την εμπλοκή ενός βουλευτή σε κάτι τέτοιο. Είναι απίστευτο. Είναι λάθος. Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να τα ζει και να μιλάει για αυτά τα γεγονότα. Δεν θα έπρεπε να είχαν αφήσει να συμβεί αυτό. Η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα. … Και ο Τύπος θα πρέπει να είναι αξιοπρεπής. Δεν είναι όλα ελεύθερα. Αλλά το να ζημιώνεις την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης έχει αντίκτυπο σε όλα», δήλωσε.
Ο κ. Γκιουλ δήλωσε ότι η πόλωση και οι συγκρούσεις θα πρέπει να τερματιστούν γιατί σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία θα χάσει πολλά χρόνια ενώ πρόσθεσε ότι το σύστημα δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί σε μια πολεμική ατμόσφαιρα. Τόνισε ότι ο νόμος θα πρέπει να γίνει σεβαστός κατά τη διάρκεια του αγώνα κατά της τρομοκρατίας ενώ επεσήμανε ότι οι εξελίξεις στο εξωτερικό ενδέχεται να διαδραμάτισαν ρόλο στην κλιμάκωση της τρομοκρατίας στην Τουρκία. Υποστήριξε ότι η Τουρκία θα πρέπει να γυρίσει στις παλαιές πολιτικές.

Άσκησε κριτική για τις επιθέσεις που είχαν ως στόχο τα ΜΜΕ και εξήρε το φιλανθρωπικό έργο του Ομίλου Boydak.

Ερωτηθείς για το αν θα επιστρέψει στην πολιτική δήλωσε ότι υπηρέτησε το ανώτατο αξίωμα της χώρας και ότι εξακολουθεί να εμπλέκεται στα ζητήματα της χώρας καθώς και ότι θα συνεχίσει να μοιράζεται τις απόψεις του και τις εμπειρίες τους όπου χρειάζεται. Δήλωσε ότι ποτέ δεν ήταν ένας φιλόδοξος πολιτικός αλλά θα δει τι θα κάνει σε περίπτωση που η χώρα τον χρειαστεί. «Δεν έκανα πολιτική από προσωπική φιλοδοξία και ούτε ευχόμουνα για μία θέση. Θα γυρίσω στην πολιτική σε περίπτωση που χρειάζομαι», δήλωσε ο έμπειρος πολιτικός άνδρας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ