14 Οκτωβρίου 2015

Ακιντζί: Η «ΤΔΒΚ» ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει το Ευρώ Στο μέλλον της τ/κ οικονομίας εστιάζουν τουρκοκυπριακά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης Του Νίκου Στέλγια

http://akademikperspektif.com/wp-content/uploads/2011/05/ab-kisbris-sorunu-karikatur.jpg
Στο μέλλον της τ/κ οικονομίας εστιάζουν τουρκοκυπριακά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με αφορμή μια σειρά νέων δηλώσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Μουσταφά Ακιντζί στον τουρκικό τύπο, μετά από την χθεσινή συνάντηση των δυο ηγετών, ξεκινά μια νέα περίοδος για την τ/κ οικονομία. Στην νέα περίοδο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έρθουν στο νησί και θα μελετήσουν την χρήση του Ευρώ ως νόμισμα σε ολόκληρο το νησί. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την τελωνειακή ένωση της «ΤΔΒΚ» με την Ε.Ε. Αυτό ισχυρίζονται σχετικά τουρκικά δημοσιεύματα.
Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι οι δυο ηγέτες συμφώνησαν για την δημιουργία μιας τεχνικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει το ζήτημα της «οικονομικής αρμονίας» στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον ίδιον, στόχος είναι η άμεση χρήση του Ευρώ στο βόρειο κομμάτι του νησιού. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ΙΗΑ, η χρήση του Ευρώ στα Κατεχόμενα μπορεί να ξεκινήσει μετά από έναν χρόνο. Σύμφωνα δε με τον κ. Ακιντζί, ο απώτερος στόχος με την «τελωνειακή ένωση» είναι η κατάργηση της Πράσινης Γραμμής. Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει ήδη την υποστήριξη των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το προαναφερόμενο σημαντικό βήμα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ