14 Οκτωβρίου 2015

Σερβία – Η Γερμανία προσπαθεί να επιβάλει την αναγνώριση του Κοσόβου


German Chancellor Angela Merkel (R) and Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic (L) deliver statements following their bilateral talks at the Chancellery in Berlin. EPA/Michael Kappeler
Εντείνονται οι πιέσεις κατά τις Σερβίας για να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς η Γερμανία προσπαθεί να επιβάλει στη Σερβία, μέσα από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, την αναγνώριση του Κοσόβου.Συγκεκριμένα, ανέφερε ο Τζούριτς, η γερμανική κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στο κεφάλαιο 35 της πλατφόρμας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που αφορά τις σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας, με την οποία η αναγνώριση του Κοσόβου θεωρείται προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας.

«Οι συνθήκες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση επιδεινώνονται περαιτέρω και ασκούνται πιέσεις στη Σερβία για να αναγκαστεί να αναγνωρίσει, άμεσα ή έμμεσα, την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου» δήλωσε στη σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) ο Μάρκο Τζούριτς. Ανέφερε επίσης ότι την συγκεκριμένη τροποποίηση που προτείνει η Γερμανία υποστηρίζουν η Μεγάλη Βρετανία και η Κροατία.Ο Μάρκο Τζούριτς προέβη στη δήλωση αυτή μετά την συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Ίσα Μούσταφα στο πλαίσιο του διαλόγου για την ομαλοποίηση των σχέσεων που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα την Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής η σερβική πλευρά ενημερώθηκε από την Επίτροπο εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι για τις προθέσεις της Γερμανίας αναφορικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.Ο κ. Βούτσιτς αντέδρασε έντονα και απευθυνόμενος στην Ευρωπαία επίτροπο είπε χαρακτηριστικά: “Δεν θέλω να μου ξαναμιλήσετε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αν θέλετε ανοίξτε τα διαπραγματευτικά κεφάλαια, αν δε θέλετε μην το πράξετε”.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε επίσης ότι το Βελιγράδι υλοποίησε όλες τις συμφωνίες που επετεύχθησαν στο πλαίσιο του διαλόγου με την Πρίστινα ενώ αντίθετα η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν κατάφερε ακόμη να επικυρώσει στο κοινοβούλιο τη συμφωνία για την σύσταση της Ένωσης σερβικών δήμων που επιτεύχθηκε τον περασμένο Αυγούστου.
Ν. Πέλπας, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βελιγράδι, Σερβία