13 Αυγούστου 2013

Τα κατά Ερντογάν πολιτικά συνθήματα

Ηταν φθινοπωρινές μέρες του 1980. Μαζί με πολλά άλλα, είχαν κοπεί σαν μαχαίρι τη 12η του Σεπτέμβρη οι βρισιές στις κερκίδες των γηπέδων. Επρεπε να επιδειχθεί εθνική ομοψυχία. Κανείς δεν έβριζε πια στα γήπεδα.Κανείς δεν θα βρίζει πλέον στα γήπεδα και τώρα. Και όχι μόνο δεν θα βρίζει, αλλά δεν θα φωνάζει και πολιτικά συνθήματα. Τώρα τι είναι πολιτικό σύνθημα, αυτό είναι ένα διασκεδαστικό ερώτημα.Ο υπουργός Αθλητισμού της Τουρκίας, Σουάτ Κιλίτς, απείλησε προχθές, ούτε λίγο ούτε πολύ, και τους οπαδούς, αλλά και τις ίδιες τις ομάδες. Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που πραγματοποίηθηκαν τον περασμένο Ιούνιο στην πλατεία Ταξίμ της Πόλης, είπε ότι «σε περίπτωση που τα επεισόδια μεταφερθούν στις κερκίδες, θα ζημιωθεί ο αθλητισμός». «Δεν θέλω να απειλήσω κανέναν, αλλά δεν θα προσφέρει σε κανέναν τίποτα, αν κάποιοι προβούν σε ενέργειες που θα προκαλέσουν την επιβολή ποινής για τους ίδιους και τις ομάδες τους».

Πριν από λίγο καιρό, η ομάδα Μπεσίκτας υπέγραψε συμφωνία με την Κασίμπασα, επίσης ομάδα της Κωνσταντινούπολης, ώστε να παίζει τα εντός έδρας παιχνίδια της στο γήπεδο της δεύτερης. Η διοίκηση της Κασίμπασα όμως και οι οπαδοί της είναι φιλικοί προς τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ετσι, η Κασίμπασα επέβαλε να μπει στο συμβόλαιο διάταξη που αναφέρει ότι σε περίπτωση που στο γήπεδο και σε αγώνα της Μπεσίκτας ακουστούν πολιτικά συνθήματα, το συμβόλαιο παύει να ισχύει. Η ομάδα οπαδών «Τσαρσί» της Μπεσίκτας ήταν από τους πρωταγωνιστές στις διαμαρτυρίες του Ιουνίου.

Προφανώς όμως οι ρατσιστικές δηλώσεις δεν είναι πολιτικές για την κυβέρνηση. Τον Ιούνιο ο Τούρκος παλαιστής Ριζά Καγιάαλπ είχε κάνει ρατσιστικές δηλώσεις σχετικά με τις διαμαρτυρίες, λέγοντας ότι «οι Αρμένιοι κάνουν τις διαδηλώσεις». Για τη δήλωσή του αυτή μάλιστα η διεθνής ομοσπονδία FILA επέβαλε στον παλαιστή εξάμηνο αποκλεισμό. Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και πρόεδρος της ομοσπονδίας πάλης, Χαμζά Γιερλίκαγια, δήλωσε χθες «δεν θα επιτρέψουμε να φάνε τον Ριζά».Ηθικόν δίδαγμα: πολιτικό σύνθημα είναι οτιδήποτε εναντίον της κυβέρνησης.