31 Αυγούστου 2016

Τον έλεγαν Χαλίντ και έσωζε παιδιά και βρέφη στο Χαλέπι

http://insideoutborders.com/wp-content/themes/editorial/functions/thumb.php?src=wp-content/uploads/2016/08/CqI1qFYWAAAhoVn.jpg&w=606&h=0&zc=1&q=90&a=cΣτις 11 Αυγούστου, ο Χαλίντ Ομάρ Χαράχ, εθελοντής της ΜΚΟ «Λευκά Κράνη»- που δρα στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες- χάνει τη ζωή του στο Χαλέπι, στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής. Μέχρι τότε είχε καταφέρει να σώσει δεκάδες παιδιά ακόμα και βρέφη λίγων μηνών, παγιδευμένα στα ερείπια της πόλης.

Το 2014 έσκαβε προσεκτικά με τα χέρια του για 16 ώρες κάτω από τα χαλάσματα ενός πολυόροφου γκρεμισμένου κτιρίου για να καταφέρει εντέλει να βγάλει μέσα από τα ερείπια σώο ένα βρέφος, μόλις 10 ημερών.
khaled-omar_custom-21cdec17fde1ef53563ce7699fc700ac01c2ff7b-s800-c85
Ήταν ένας από τους περίπου 3.000 Σύρους εθελοντές που εργάζονται στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία, που δεν διστάζουν να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, προκειμένου σώσουν αμάχους.

Στο Χαλέπι δεν τον φώναζαν Χαλίντ αλλά «σωτήρα παιδιών», από τον οποίον όλοι περίμεναν να κάνει θαύματα και να σώσει εκεί όπου όλοι οι άλλοι είχαν εγκαταλείψει κάθε ελπίδα.
Τα παιδιά που είχε σώσει ο Χαλίντ  έρχονταν τακτικά να τον επισκεφθούν στο σπίτι του και όπου δούλευε. Ήταν πολύ τρυφερός με όλους, όπως λένε οι άλλοι εθελοντές.  Είχε ένα αστείο να πει σε όλους και ξαφνικά εξαφανίστηκε.
4ba79704df9449189344cf21e6458e32_18
Κανείς δεν περίμενε ότι ο Χαλίντ θα γινόταν μάρτυρας, όλοι πίστευαν πως ο ισχυρός νεαρός άνδρας με το χαμόγελο θα νικούσε πάντα το θάνατο.

Λίγο μετά τη διάσωση «θαύμα» του μόλις 10 ημερών βρέφους ο Χαλίντ πήγε στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, όπου συναντήθηκε με τον Μπασάρ Τζααφάρι, απεσταλμένο της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη, παίρνοντας μαζί του για να του δείξει τα κομμάτια του σράπνελ από τις βόμβες βαρελιού, που έπεφταν στο Χαλέπι.
Ο Χαλίντ του είπε: «Κοιτάξτε με τι βομβαρδίζετε τους άμαχους στη Συρία» και το μήνυμά του ήταν πολύ ισχυρό και με απήχηση.
Του πρότειναν να μετακομίσει στις ΗΠΑ με την οικογένειά του-τη γυναίκα και το τριών ετών παιδί τους- αλλά αρνήθηκε. Ήθελε να γυρίσει στη Συρία και να συνεχίσει τη δουλειά του ως εθελοντής.
Οι φίλοι του δεν μπορούσαν να καταλάβουν την απόφασή του. Οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του δεν θα έχανε μία τέτοια ανέλπιστη ευκαιρία, να αφήσει πίσω του τον πόλεμο στη Συρία και να σωθεί. Γύρισε και δύο χρόνια μετά σκοτώθηκε στο Χαλέπι.
Η οργάνωση «Λευκά Κράνη» έχει διασώσει από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα στη Συρία περίπου 40.000 αμάχους.
http://insideoutborders.com