31 Αυγούστου 2016

Εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων της Συρίας

_90975211_035019002
Προσωρινή εκεχειρία συμφώνησαν οι δημοκρατικές δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας -YPG- με τους Τούρκους και τους Σύρους αντικαθεστωτικούς που μάχονται στο πλευρό τους, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.Η Άγκυρα επιμένει, ωστόσο, ότι θα συνεχιστεί η επιχείρηση«Ασπίδα του Ευφράτη» προκειμένου να εξουδετερωθεί κάθε απειλή σε βάρος της, προερχόμενη από τη βόρεια Συρία.Οι ΗΠΑ έχουν επικρίνει την εμπλοκή τουρκικών δυνάμεων και Σύρων ανταρτών της αντιπολίτευσης με τους Κούρδους της Συρίας, καλώντας και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να επικεντρωθούν στην κοινή μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι επετεύχθη εκεχειρία, ωστόσο διοικητής της συριακής ανταρτικής μονάδας, που βρίσκεται στην περιοχή, δήλωσε ότι τέτοια εκεχειρία δεν υπάρχει και ότι απλώς έχει επιτευχθεί μια άτυπη κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη.
«Είναι μια χαλαρή συμφωνία για τουλάχιστον τις επόμενες δύο ημέρες που ελπίζουμε ότι θα στερεοποιηθεί» είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Αμερικανός συνταγματάρχης Τζον Τόμας.Ο ίδιος δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις και οι Κούρδοι της Συρίας έχουν συνεχή επικοινωνία με τις ΗΠΑ και μεταξύ τους «με στόχο τον περιορισμό των εχθροπραξιών».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν την ηρεμία, στη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ του τουρκικού στρατού και των άλλων δυνάμεων που μάχονται το ISIS στη Συρία» δήλωσε, εξάλλου, χθες και  ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.
 
Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Ταντσού Μπιλτζίκ επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την αναφερόμενη, από τους Αμερικανούς, κατάπαυση του πυρός. Σε μια μεταγενέστερη δήλωση, ο Μπιλτζίκ είπε ότι η Τουρκία συνεχίζει την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη με απόλυτο σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, μέχρι την καταστροφή του τρόμου, ώστε να μην απειλεί πια, κανείς, τους Τούρκους πολίτες».
_90953010_syria_turkey_kurds_v6_624map(Με γκρι χρώμα ο κουρδικός πληθυσμός και τα εδάφη που ελέγχουν οι δημοκρατικές δυνάμεις YPG στη Συρία-όπως το Κομπάνι και η Μανμπίζ-, με κόκκινο τα εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους-όπως η Ράκα-,με πράσινο τα εδάφη ελέγχου των αντικαθεστωτικών-όπως το Χαλέπι- και με μοβ αυτά που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ)
Πυρά της Άγκυρας κατά της Ουάσινγκτον  Ανάλογη δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρίζει «απαράδεκτα τα σχόλια από τις ΗΠΑ σχετικά με το στόχο και το πεδίο εφαρμογής της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης που διαρκεί εδώ και μία εβδομάδα στη Συρία» προσθέτοντας ότι η Άγκυρα αναμένει μια αμερικανική υπόσχεση για τους Κούρδους της Συρίας -YPG- «ότι θα παραμείνουν ανατολικά του Ευφράτη».
1030751697 Ξεχωριστά, τουρκικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στο  πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο στρατός της χώρας δεν έχει συμφωνήσει σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός με τους Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία.Ένας ανώτερος Τούρκος στρατιωτικός αξιωματούχος είπε επίσης στην εφημερίδα «Sabah»: «Δεν είμαστε ενήμεροι για μια τέτοια συμφωνία. Εάν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα τέτοιο πράγμα, σημαίνει ότι προσπαθούν να παρουσιάσουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις ως επίσημες δυνάμεις, εμείς δεν ασχολούμαστε με αυτά». Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ κάλεσε την Τουρκία να παραμείνει εστιασμένη στην καταπολέμηση τους ISIS και να μην στοχεύει τους Κούρδους YPG, καθώς όπως είπε η συνεχιζόμενη τουρκική επίθεση θα περιπλέξει την προσπάθεια καταπολέμησης του ισλαμικού κράτους.
YPG fighters gather at the eastern entrance to the town of Tel AbyadΚατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, οι συγκρούσεις μεταξύ των Τούρκων-που έχουν συμμαχήσει με μαχητές της FSA- και Κούρδων YPG είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 25 Κούρδων, σύμφωνα με την Άγκυρα ενώ την περασμένη Δευτέρα διοικητής των Σύρων ανταρτών που έχουν συμμαχήσει με την Τουρκία δήλωσε ότι προχωρούν προς τη Μανμπίζ, την πόλη που απελευθέρωσαν πριν από ένα μήνα οι Κούρδοι της Συρίας.
Επίσης τη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι οι Κούρδοι-YPG- «πρέπει να περάσουν ανατολικά του Ευφράτη, το συντομότερο δυνατό. Όσο δεν το κάνουν, θα συνεχίσουν είναι ένας στόχος για μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι οι κουρδικές δυνάμεις «ξεδιάντροπα, χρησιμοποιούν τον πόλεμο στη Συρία για να δημιουργήσουν ένα de-facto τρομοκρατικό κράτος στη Συρία» προσθέτοντας ότι «η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει αυτό».
  http://insideoutborders.com/2016/08/31/uneasy-truce-between-turkey-and-the-syrian-kurds/