29 Μαρτίου 2014

Στη σκιά της διαρροής οι εκλογές στην Τουρκία AFP, ZΑΜΑΝ, HURRIYET, A.P.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΡΘΡΟΥ Ποιοι υπέκλεψαν τις συνομιλίες;
http://s.kathimerini.gr/resources/2014-03/29s1turk-thumb-large.jpg
Ποιος ή ποιοι ήταν εκείνοι που κατάφεραν να υποκλέψουν τις μυστικές συνομιλίες μεταξύ τεσσάρων ανώτατων αξιωματούχων -του υπουργού και του υφυπουργού Εξωτερικών, του επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) και του υπαρχηγού του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων- τη 13η Μαρτίου; Το ερώτημα κυριαρχεί στη δημόσια αντιπαράθεση, δίνοντας τροφή σε κάθε είδους σενάρια και εικασίες. Στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου «φωτογράφισε» την αδελφότητα Γκιουλέν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανότατα είχε διεισδύσει με ανθρώπους της, που διέπραξαν κατασκοπεία, μέσα στο ίδιο το υπουργείο του.
«Σ’ αυτή την υποκλοπή, υπήρξαν κάποιοι που χρησιμοποιήθηκαν ως πιόνια. Μέλη του προσωπικού του υπουργείου μου διαθέτουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις που μπορεί να συνδέονται με την τεχνολογία των παρακολουθήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι τα «πιόνια» ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν από την «παράλληλη δομή» – δηλαδή την αδελφότητα Γκιουλέν, την οποία η κυβέρνηση Ερντογάν προσομοιάζει με παρακράτος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, απέκλεισε κατηγορηματικά εικασίες της αντιπολίτευσης και του Τύπου περί πιθανής εμπλοκής της ΜΙΤ στην υποκλοπή, περιγράφοντας αυτήν την ενέργεια ως «προδοσία εναντίον του κράτους». Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η καταγγελία του Λουτφού Τουρκάν, βουλευτή του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, ότι η διαρροή προήλθε από έναν εκ των τεσσάρων αξιωματούχων που συμμετείχαν στη σύσκεψη. Ο Τουρκάν απέφυγε να τεκμηριώσει τη βαρύτατη καταγγελία του.

Πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το γεγονός ότι έγινε δυνατή η υποκλοπή μιας τόσο ευαίσθητης σύσκεψης στο ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που προϋποθέτει ιδιαίτερες διασυνδέσεις ή/και τεχνολογία ανωτάτου επιπέδου. Ο διευθυντής της αγγλόφωνης Hurriyet, Μουράτ Γετκίν, κάνει λόγο για «πράξη κατασκοπείας» και διερωτάται «μήπως πίσω από αυτήν βρίσκεται ξένη δύναμη, με πρόσβαση στην απαιτούμενη τεχνολογία».