29 Μαρτίου 2014

Στρατηγοί ετοίμαζαν εισβολή στη Συρία

ΤΟΥΡΚΙΑ – Ηχητικά αποσπάσματα που αναρτήθηκαν στο YouTube αποκαλύπτουν συνομιλία του Αχμέτ Νταβούτογλου με στελέχη του στρατού και της ΜΙΤ, στην οποία προτείνουν προβοκάτσια κατά των στρατιωτών που φυλάσσουν τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ σε θύλακα εντός της Συρίας

«Θα τους περιγράψουμε ως οργάνωση της Αλ Κάιντα. Δεν πρόκειται έτσι να έχουμε ενοχλήσεις. Και όσον αφορά τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, αυτό είναι θέμα υπεράσπισης των εδαφών μας» -Φεριντούν Σινιρλίογλου
 Του Νικόλα Ζηργάνου
 18Οι μάσκες έπεσαν στην Αγκυρα και μια συνομιλία μεταξύ τεσσάρων ανώτατων αξιωματούχων της Τουρκίας -που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από το τρισκατάρατο ΥouTube- ξεγυμνώνει την τουρκική εξωτερική πολιτική της ήπιας δύναμης (soft power), «των μηδενικών προβλημάτων» για την ηγεμονία στη Μέση Ανατολή και τον τρόπο που η γειτονική μας χώρα διαχειρίζεται την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και τις διακρατικές σχέσεις, με την προβοκάτσια ως όργανο άσκησης πολιτικής. Την Πέμπτη, αναρτήθηκαν στο ΥouTube εννέα ηχητικά αποσπάσματα από συνομιλία που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών του Ερντογάν, πρώην πρέσβης της Τουρκίας στο Ισραήλ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν, και ο υπαρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ.

Δημιουργικές απειλές…

Οι τέσσερις ανώτατοι αξιωματούχοι συζητούν για τις απειλές που έχουν εξαπολύσει οι ισλαμιστές αντάρτες της συριακής οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» (ISIL) κατά τουρκικού θύλακα που βρίσκεται στο εσωτερικό της Συρίας και φιλοξενεί τον ιερό για τους Τούρκους τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Οσμάν του πρώτου. Ο θύλακας, έκτασης λίγων δεκάδων τετραγωνικών μέτρων, θεωρείται τουρκικό έδαφος σύμφωνα με τη Γαλλο-τουρκική συνθήκη του 1921 (αν και δεν αναφέρεται ρητά σε κυριαρχία, μιλάει μόνο για σημαία και άγημα) και φρουρείται από 25 Τούρκους στρατιώτες. Ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από τα τουρκο-συριακά σύνορα και βορειο-ανατολικά από το Χαλέπι. Το ISIL είχε απειλήσει πριν από δέκα ημέρες με μήνυμα στο YouTube να επιτεθεί στον θύλακα αν δεν υποσταλεί η τουρκική σημαία και δεν αποχωρήσει η τουρκική φρουρά εντός τριών ημερών.

Στις συνομιλίες γίνεται όμως καθαρό ότι η πιθανή επίθεση των ισλαμιστών θα είναι αφορμή για την Αγκυρα να κάνει εισβολή στη Συρία και ακόμη χειρότερα, αν δεν υπάρξει επίθεση, ο αρχηγός της ΜΙΤ προτείνει να στήσει προβοκάτσια με δικούς του άντρες οι οποίοι να επιτεθούν και να προκαλέσουν την εισβολή.

Πρώτο ηχητικό απόσπασμα:

Αχμέτ Νταβούτογλου: «Ο πρωθυπουργός είπε ότι σε αυτήν τη συγκυρία, αυτή η επίθεση [στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ] πρέπει να ιδωθεί ως μια ευκαιρία για μας».

Χακάν Φιντάν: «Θα στείλω τέσσερις άντρες από τη Συρία, αν χρειαστεί. Θα δημιουργήσω αιτία πολέμου διατάσσοντας πυραυλική επίθεση κατά της Τουρκίας. Μπορούμε να προετοιμάσουμε και μια επίθεση κατά του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ, αν είναι απαραίτητο».

[...]

Νταβούτογλου: «ΟΚ. Ομως, πρέπει να προετοιμαστούμε. Να αποφύγουμε θέματα σχετικά με τη διεθνή νομιμότητα. Το σκέφτηκα όταν μιλούσα με τον πρόεδρο [Γκιουλ], αν τα τουρκικά τεθωρακισμένα πάνε εκεί, σημαίνει ότι είμαστε μέσα σε κάθε περίπτωση, σωστά;»

Γιασάρ Γκιουλέρ: «Σημαίνει ότι είμαστε μέσα, ναι».

Νταβούτογλου: «Ναι, αλλά υπάρχει διαφορά να πάμε με πολεμικά αεροσκάφη και να πάμε με τανκς».

Στο δεύτερο ηχητικό απόσπασμα ο Γκιουλέρ κατασκευάζει ενοχή της Δαμασκού ότι δήθεν είναι σύμμαχος του ISIL, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Γιασάρ Γκιουλέρ: «Ισως να πούμε ότι το ISIL συνεργάζεται με το καθεστώς [της Συρίας] και ότι το μέρος αυτό είναι τουρκικό έδαφος».

Στο τρίτο ηχητικό απόσπασμα αναζητείται μια πιο πειστική επιχειρηματολογία για την εισβολή και τρόπος να οπλιστούν οι αντάρτες με τουρκική βοήθεια, μια «μαύρη» καλυμμένη επιχείρηση στην οποία θα συμβάλουν και άλλα υπουργεία για να γίνει το θερμό επεισόδιο. Ο τρόπος θα είναι παρόμοιος με αυτόν που χρησιμοποίησαν στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όταν είχαν εισβάλει τουρκικά στρατεύματα. Αυτό που αποκαλύπτεται τώρα είναι πως η απόφαση για την εισβολή στο Ιράκ δεν ήταν κυβερνητική, αλλά ελήφθη από το «βαθύ κράτος»:

Φεριντούν Σινιρλίογλου: «Μια [στρατιωτική επιχείρηση] κατά του ISIL εδράζεται στον διεθνή νόμο. Θα τους περιγράψουμε ως οργάνωση της Αλ Κάιντα. Δεν πρόκειται έτσι να έχουμε ενοχλήσεις. Και όσον αφορά τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, αυτό είναι θέμα υπεράσπισης των εδαφών μας».

[...]

Γιασάρ Γκιουλέρ: «Ο κ. Φιντάν πρέπει επειγόντως να λάβει άμεση βοήθεια, να τον βοηθήσουμε να εφοδιάσει τους αντάρτες με όπλα και πυρομαχικά. Να μιλήσουμε με τον υπουργό Εσωτερικών, τον υπουργό Αμυνας, να βρούμε μια λύση».

Νταβούτογλου: «Πώς στείλαμε τις ειδικές μας δυνάμεις για δράση όταν υπήρχε απειλή στο Βόρειο Ιράκ [Κουρδιστάν]; Θα έπρεπε να κάνουμε το ίδιο και εδώ. Θα έπρεπε να είχαμε εκπαιδεύσει αυτούς τους άντρες. Θα έπρεπε να είχαμε στείλει άντρες…»

Φεριντούν Σινιρλίογλου απευθυνόμενος στον στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ: «Πώς νομίζεις ότι καταφέραμε να βάλουμε τα τανκς μας στο Ιράκ; Πώς; Πώς βάλαμε τις ειδικές δυνάμεις, τις ταξιαρχίες μας; Είχα εμπλοκή σ’ αυτό. Θα είμαι σαφής. Δεν υπήρχε κυβερνητική απόφαση γι’ αυτό. Το καταφέραμε μόνο με μια διαταγή».

Στο πέμπτο ηχητικό απόσπασμα συζητούν να εξοπλίσουν μια δύναμη ανταρτών, 1.000 αντρών, που θα ελέγχονται από την Αγκυρα, αλλά δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι θα κάνουν ό,τι τους υποδείξουν.

Στο έκτο ηχητικό απόσπασμα συζητούν το σενάριο να καταλάβουν οι 1.000 (υπό τουρκικό έλεγχο) ένοπλοι τον τάφο, να αποσυρθούν και μετά να εισβάλει ο τουρκικός στρατός. Ομως ο Νταβούτογλου το απορρίπτει γιατί αν αποσυρθούν οι αντάρτες-«μισθοφόροι», δήθεν ισλαμιστές, δεν θα δικαιολογείται τουρκική εισβολή.

Στο έβδομο ηχητικό απόσπασμα:

Φεριντούν Σινιρλίογλου: «…Πάμε για άλλο παιχνίδι πια… Ολες αυτές οι ομάδες, το ISIL και οι άλλοι, είναι οργανώσεις εξαιρετικά ευάλωτες στη χειραγώγηση. Αν κατέχουν έδαφος, θα αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλειά μας…»

Ο στρατηγός Γκιουλέρ καταλήγει, στο όγδοο και ένατο ηχητικό απόσπασμα, πως δεν υπάρχει κοινή θέση της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση για το θέμα και σημειώνει ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά σε εθνικής σημασίας θέμα για την Τουρκία. Αναπολεί δε την εθνική ενότητα της εποχής της τουρκικής εισβολής στο Βόρειο Ιράκ (Κουρδιστάν).

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε τη διαρροή «άθλια, δειλή και ανέντιμη», δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα των ηχητικών ντοκουμέντων και διερωτήθηκε ποιον εξυπηρετούν, υπαινισσόμενος τον μεγάλο του αντίπαλο, Φετουλάχ Γκιουλέν. Από την πλευρά του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε τη διαρροή των συνομιλιών στο ΥouTube ως κυβερνο-επίθεση που συνιστά «κήρυξη πολέμου» κατά της Τουρκίας.

Το σχέδιο εισβολής

Η εφημερίδα «Μιλιέτ» αποκάλυψε χθες ότι το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει εκπονήσει ήδη σενάριο στρατιωτικής επέμβασης στη Βόρεια Συρία, που θα εκτυλιχτεί σε τρεις φάσεις. Στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν μία τεθωρακισμένη ταξιαρχία, ειδικές μονάδες, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη. Το σχέδιο προβλέπει ότι μετά από επίθεση που θα δεχτεί η Τουρκία από τους ισλαμιστές αντάρτες του ISIL (όχι μόνο εντός των συνόρων της, αλλά και στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, τον τουρκικό θύλακα εντός της Συρίας) θα υπάρξει απάντηση αρχικά με αεροπορικές επιδρομές από αεροσκάφη F-16 που σταθμεύουν στις βάσεις του Ντιγιαρμπακίρ, του Μερζιφόν και της Μαλάτειας. Οι στόχοι έχουν ήδη προκαθοριστεί και έχουν δοθεί στους αξιωματικούς της αεροπορίας οι συντεταγμένες από τις βάσεις του ISIL στην περιοχή. Οι αεροπορικές επιθέσεις θα είναι σύντομες και καταιγιστικές. Η δεύτερη φάση της επιχείρησης προβλέπει εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων με καταδρομείς που θα αποβιβαστούν με ελικόπτερα Sikorsky στον χώρο του τάφου και η αποστολή τους θα είναι η υπεράσπιση του τουρκικού θύλακα.

Θα ακολουθήσει μπαράζ πυροβολικού και επέμβαση με επιθετικά ελικόπτερα Cobra που θα καταδιώξουν τους αντάρτες, οι οποίοι υπολογίζονται σε 500-1.000 άντρες. Οι μονάδες του ISIL στην περιοχή θεωρούνται ευάλωτες, καθώς δεν έχουν βαρύ οπλισμό, παρά μόνο λίγους όλμους και στερούνται μέσων διαφυγής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αντέδρασε έντονα στις αποκαλύψεις και προειδοποίησε τους στρατηγούς να μη συναινέσουν σε σχέδια που εμπλέκουν την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της χώρας με εκλογικές και εσωτερικές σκοπιμότητες: «Η μεγαλύτερή μου ανησυχία είναι η απόπειρα να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα εισβολής του στρατού μας στη Συρία. Προειδοποιώ ιδιαίτερα τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου. Πρέπει να αποφύγει να εμπλακεί σε αυτές τις φτηνές συναλλαγές. Η Συρία δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία. Ολος ο κόσμος το γνωρίζει αυτό».