Την
άνοιξη του 2010 πολλοί ειδήμονες και μη στην Ελλάδα πρότειναν να
γυρίσουμε την πλάτη στην ΕΕ και στο ΔΝΤ και να αναζητήσουμε δανεικά στην
Ρωσία, στην Κίνα ή ακόμη και στα Εμιράτα. Λίγο αργότερα κάποιοι άλλοι
ανακάλυψαν ότι τα κοιτάσματα ενέργειας σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες μάς
επιτρέπουν να απαλλαγούμε και από το δυσβάστακτο χρέος και από τους
απαιτητικούς δανειστές μας.Παρόμοιου επιπέδου και αξιοπιστίας ως
προς την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης είναι τα όσα είπε ο πρόεδρος
Ομπάμα προχθές Τετάρτη στις Βρυξέλλες:
kapopoulos@pegasus.gr
- Πρώτον, στην καλύτερη των περιπτώσεων, δηλαδή της μέγιστης δυνατής επιβεβαίωσης, για τον όγκο του σχιστολιθικού φυσικού αερίου και του πετρελαίου των ΗΠΑ χρειάζεται τουλάχιστον πενταετία για την κατασκευή των υποδομών για τη μεταφορά του αερίου σε μορφή LNG.
- Δεύτερον, ο ορίζοντας όχι της πενταετίας αλλά στις πιο πολλές περιπτώσεις συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου ευρωπαϊκών κρατών από τη Ρωσία της εικοσιπενταετίας καλύπτεται από υπάρχοντα συμβόλαια που περιέχουν τις συνήθεις ρήτρες σε περίπτωση ακύρωσης.
- Τρίτον, είναι φανερό ότι η οποιαδήποτε ευνοϊκή μεταχείριση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ ως αγοραστή ενέργειας συνδέεται με την αποδοχή της αμερικανικής άποψης για το πλαίσιο της διατλαντικής ένωσης ελεύθερου εμπορίου.
- Τέταρτο και σημαντικότερο, η Μόσχα στη σκιά των παραπάνω ωθείται να συνάψει στενή ενεργειακή σχέση με την Κίνα με μακροπρόθεσμα συμβόλαια τα οποία θα δεσμεύσουν ποσότητες που σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον η Ευρώπη θα αναγκαστεί να αναζητήσει σε πολύ πιο ακριβή τιμή αλλού.
kapopoulos@pegasus.gr