Δημοσιογράφοι πραξικοπηματίες.... Επίθεση σε όλα τα μέτωπα εξαπέλυσε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση Ερντογάν ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα σαν την τέλεια ευκαιρία να κλείσει κάθε ανοιχτό λογαριασμό με όσους εξακολουθούν να την αμφισβητούν ή να βάζουν κάποια εμπόδια στην κυριαρχία της. Κάπως έτσι, μουσουλμανικές μαντίλες έκαναν την εμφάνισή τους σε δικαστήρια, απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε πόλεις των Κούρδων και δημοσιογράφοι κλείστηκαν στις φυλακές ως πραξικοπηματίες.Μετά τις προεκλογικές αστυνομικές επιδρομές σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ήλθε η σειρά του αντιπολιτευόμενου περιοδικού "Nokta" να υποστεί την πιο βάναυση μορφή λογοκρισίας. Αφορμή για τη νέα αστυνομική επιχείρηση, που κατέληξε στην προφυλάκιση δύο συντακτών, στάθηκε το μετεκλογικό πρωτοσέλιδο του περιοδικού με τίτλο "2 Νοεμβρίου: Η έναρξη εμφυλίου πολέμου στην Τουρκία".

Για την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης αυτό συνιστούσε "απόπειρα πραξικοπήματος, και "προσπάθεια υποκίνησης ταραχών", με αποτέλεσμα να δοθεί αμέσως εντολή για τη σύλληψη και προφυλάκιση των συντακτών και την κατάσχεση των εντύπων. Ακόμη και η ιστοσελίδα του περιοδικού υποχρεώθηκε να διακόψει τη λειτουργία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας που ξεκίνησε την έρευνα είναι ο ίδιος που πριν από μερικούς μήνες είχε δώσει εντολή για ανάλογες διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων εξαιτίας αναρτήσεών τους στο Twitter. Σε μία από αυτές, ο διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας "Zaman", Μπιουλέντ Κενές, συνελήφθη για μήνυμα που κρίθηκε προσβλητικό για τον Ερντογάν.

Το ίδιο το "Nokta" έχει αποτελέσει και στο παρελθόν στόχο παρόμοιων επιθέσεων. Τον Σεπτέμβριο είχε υποστεί και πάλι αστυνομική επιδρομή στα γραφεία του ,όταν κυκλοφόρησε με εξώφυλλο τον Τούρκο πρόεδρο να φωτογραφίζεται χαμογελαστός μπροστά στο φέρετρο ενός στρατιώτη.
Λίγες μέρες πριν τις τουρκικές εκλογές, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) υπενθύμισε με καμπάνια της στο Διαδίκτυο ότι περισσότεροι από 20 δημοσιογράφοι παραμένουν σήμερα φυλακισμένοι στην Τουρκία. Όπως σημειώνει η οργάνωση, η κυβέρνηση του ΑΚΡ χρησιμοποιεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να "αποθαρρύνει τους δημοσιογράφους να δημοσιεύσουν πληροφορίες σχετικά με ζητήματα δημοσίου συμφέροντος".

Ορισμένοι δημοσιογράφοι αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους, παραμένοντας προφυλακισμένοι εδώ και μήνες, ενώ άλλοι έχουν καταδικαστεί για σχέσεις με το PKK. Η Τουρκία βρίσκεται στην 149η θέση μεταξύ 180 χωρών στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.
ΑΥΓΗ