Δεν είναι μόνον η συντριπτική νίκη της ισλαμοδεξιάς που αναζωπυρώνει τους φόβους για αυταρχικές παρεκκλίσεις στην Τουρκία, είναι και η απογοητευτική εικόνα όσον αφορά την αντιπροσώπευση των γυναικών στη νέα Βουλή, η οποία θα είναι ακόμη μικρότερη. Περισσότερο από το ένα πέμπτο των γυναικών βουλευτών δεν κατόρθωσαν να επανεκλεγούν την περασμένη Κυριακή προσθέτοντας ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο όσον αφορά την ποιότητα της τουρκικής Δημοκρατίας και συντελώντας στη δημιουργία μιας εικόνας αποκλεισμού των γυναικών από την πολιτική.Η γυναικεία αντιπροσώπευση στο Κοινοβούλιο, που προέκυψε από την ψηφοφορία της 1ης Νοεμβρίου, είναι σαφώς πιο περιορισμένη, αυξάνοντας τις ανησυχίες των γυναικείων οργανώσεων, καθώς ο Ερντογάν ετοιμάζεται να διορίσει μια κυβέρνηση που θα βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχό του.
Οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και μέλη της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον πιστό μουσουλμάνο που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας ότι θέλει τις γυναίκες υποχείρια των ανδρών καταδικάζοντας την άμβλωση, βαφτίζοντας «εθνική προδοσία» τον έλεγχο των γεννήσεων και... "προτρέποντας" τις γυναίκες να αποκτούν τουλάχιστον τρία παιδιά.Το AKP του Ερντογάν επιβλήθηκε με το 49,4% των ψήφων και με απόλυτη πλειοψηφία 317 εδρών στο 550μελές κοινοβούλιο, ωστόσο μόλις 77 γυναίκες εκλέχθηκαν βουλευτές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 14% των εδρών. Στις εκλογές του Ιουνίου είχαν εκλεγεί 97 γυναίκες καταλαμβάνοντας ποσοστό 18% των εδρών. Οι κύριοι λόγοι για τη μείωση της αντιπροσώπευσης των γυναικών είναι η πτώση του ποσοστού του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) που εκφράζει την Αριστερά και την κουρδική μειονότητα, αλλά και το γεγονός ότι το AKP συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτιά του λιγότερες γυναίκες από όσες στις προηγούμενες εκλογές, αυξάνοντας παρά ταύτα το εκλογικό του ποσοστό.

Στο περιθώριο
«Η μετεκλογική εικόνα είναι ζοφερή για τις γυναίκες. Το μειωμένο ποσοστό του HDP σημαίνει μειωμένη γυναικεία αντιπροσώπευση στη Βουλή, καθώς το AKP μείωσε κατά 30 τις γυναικείες υποψηφιότητες» δήλωσε η Χούλια Γκιουλμπαχάρ, διαπρεπής δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών. «Παρόλο που προσπαθήσαμε να αλλάξουμε την εικόνα του Κοινοβουλίου αυξάνοντας την γυναικεία αντιπροσώπευση, δυστυχώς αποτύχαμε ως αποτέλεσμα των πολιτικών ενός ανδροκρατούμενου συστήματος. Για όλες τις γυναίκες της Τουρκίας, η ενεργός συμμετοχή στην πολιτική παραμένει μια μεγάλη πρόκληση», δηλώνει η Φιλίζ Κερεστέτζογλου, βουλευτής του HDP.
«Οι γυναίκες διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία, εντούτοις εξακολουθούν να εκπροσωπούνται περιορισμένα στην πολιτική ζωή της χώρας» ανέφεραν με ανακοίνωσή τους και οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ. «Ενώ το Σύνταγμα εγγυάται την ισότητα μεταξύ φύλων, δεν υπάρχουν ειδικές νομικές υποχρεώσεις που να δεσμεύουν τα κόμματα να προτείνουν γυναίκες υποψηφίους» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού.

Ο Ερντογάν προτιμά να μιλά για «δικαιοσύνη», παρά για ισότητα, αναφερόμενος στις σχέσεις των φύλων υποστηρίζοντας πως οι γυναίκες και οι άνδρες δεν μπορούν να είναι ίσοι, καθώς... "έχουν διαφορές εκ φύσεως". Πέρα από τα θέματα της αντισύλληψης και της άμβλωσης, τα μέλη των τουρκικών γυναικείων οργανώσεων ανησυχούν και για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 2011, κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας είναι έως και 10 φορές πιο πιθανό να συμβούν στην Τουρκία.
Η οργάνωση Bianet αποκάλυψε εξάλλου ότι 281 γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Τουρκία το 2014, αριθμός αυξημένος κατά 31% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο. «Το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών εκφράζει τις ανησυχίες του για το ότι οι κυβερνητικές πολιτικές θα ενθαρρύνουν τα ήδη τρομακτικά επίπεδα βίας ενάντια στις γυναίκες» τονίζει η δικηγόρος Γκιουλμπαχάρ.
ΑΥΓΗ