20 Σεπτεμβρίου 2014

Προσεχώς κουρείον

Σε θολά νερά κολυμπούν αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, η Κομισιόν, τα κράτη-δανειστές και όποιος άλλος έχει εμπλακεί στα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας. Λίγες μόνον ημέρες πριν έρθει η τρόικα στην Αθήνα για τον «έλεγχο προόδου», που θα ανοίξει ή δεν θα ανοίξει την πολυπόθητη συζήτηση για τη διαχείριση του υπέρογκου εξωτερικού χρέους της χώρας, καμία από τις ενδιαφερόμενες πλευρές δεν μπορεί να περιγράψει μια σταθερή διαδικασία για το μέλλον.
Το ΔΝΤ, που από το 2012 βιαζόταν να κουρέψει το ελληνικό χρέος (σ.σ. δηλαδή να πληρώσει το μάρμαρο μόνον η ευρωπαϊκή πλευρά), κάλεσε άρον άρον συζήτηση για το ελληνικό χρέος μέσα στον Οκτώβρη, τώρα όμως άλλαξε ρότα και δεν ξέρει πότε και αν θα ξεκινήσει η συζήτηση.Το Βερολίνο δεν μιλά καθόλου και είναι άγνωστο αν θα μιλήσει συγκεκριμένα για το χρέος, ακόμα και αν ακούσει τον κ. Σαμαρά την ερχόμενη Τρίτη.

Δεν είναι τυχαίο ότι προχθές ο άνθρωπος-κλειδί της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και επομένως ο Ευρωπαίος υπεύθυνος για τα ελληνικά δάνεια, άνοιξε το στόμα του και είπε πολλά ενδιαφέροντα αν και γριφώδη ακόμα πράγματα.Ο Ευρωπαίος γραφειοκράτης κατέστησε απολύτως σαφές πως ό,τι και να γίνει, είτε η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα είτε... μπει σε καινούργιο, όσο διάστημα έχει δανειακές υποχρεώσεις (δηλαδή πρέπει να δώσει πίσω τα δανεικά σε 20, 80 ή 100 χρόνια κ.λπ.) θα βρίσκεται υπό εξαμηνιαία επιτήρηση, είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει εν ενεργεία Μνημόνιο. Δηλαδή θα υπάρχει Μνημόνιο, αλλά θα λέγεται κάπως αλλιώς για να μη συνεχίζονται οι κακοί συνειρμοί. 

Οι Ευρωπαίοι δανειστές ακόμα, διά του κ. Ρέγκλινγκ, επί της ουσίας προειδοποιούν την Αθήνα «να κάτσει καλά» και να δεχθεί και τις τελευταίες σκληρές απαιτήσεις (όπως ομαδικές απολύσεις κ.λπ.) ώστε η αξιολόγηση της τρόικας να τελειώσει πριν από το τέλος του 2014, διαφορετικά θα χάσει την τελευταία δόση των 1,8 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επέμεινε ότι το Ταμείο θα μείνει κανονικά μέχρι το 2016, όταν τελειώνει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα, και πως αν η Αθήνα δεν θέλει τα υπόλοιπα χρήματα του ΔΝΤ, μπορεί και να μην τα πάρει -ας τα βρει από αλλού. 

Γίνεται επομένως φανερό ότι η τρόικα επιχειρεί μέχρι στιγμής να κόψει τη φόρα, αλλά και τα σχέδια της Αθήνας -με οποιαδήποτε κυβέρνηση- για άμεση έναρξη συζήτησης για τη διαχείριση του χρέους, είτε για επιμήκυνση και πολύ περισσότερο για βαθύ και γρήγορο κούρεμα.Οι δανειστές δηλαδή δείχνουν να μη θέλουν να πλησιάσουν καν... το κουρείο, το οποίο ονειρεύεται η Αθήνα, αλλά ακόμα δεν ξέρει ούτε κατά πού πέφτει.