20 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΝΕΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ ΘΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ Κεμαλικό πρόσωπο με ευρωπαϊκή μάσκα

Ενας μήνας συμπληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα από την ημέρα που η νέα κυβέρνηση στην Τουρκία με πρόεδρο της χώρας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρωθυπουργό τον Αχμέτ Νταβούτογλου ανέλαβε τα καθήκοντά της.
Ο πολύγλωσσος Τσαβούσογλου δεν πιστεύει στα μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες
Ο πολύγλωσσος Τσαβούσογλου δεν πιστεύει στα μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες Το χαρτοφυλάκιο της εξωτερικής πολιτικής σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα περίοδο ανέλαβε, ως διάδοχος του κ. Νταβούτογλου, ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ποιος είναι όμως ο κ. Τσαβούσογλου και πώς τοποθετείται έναντι του «δόγματος» περί μιας «Νέας Τουρκίας», το οποίο με πάθος και επιτακτικά πρεσβεύει πλέον ο κ. Ερντογάν;
Ο 46χρονος πολύγλωσσος, καθότι μιλά αγγλικά, γερμανικά και ιαπωνικά, οικονομολόγος κ. Τσαβούσογλου, κάτοχος διδακτορικού, παλαιός συνεργάτης του London School of Economics και μέχρι προσφάτως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει τη φήμη ενός ανθρώπου συγκροτημένου, εργατικού και θεοσεβούμενου, ο οποίος διακρίνεται για τη διαπραγματευτική του ικανότητα.
Για το λόγο αυτό τού είχε ανατεθεί ένα χρόνο νωρίτερα να αναλάβει ως υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μία διαδικασία που από το 2005 παραμένει λίγο-πολύ στάσιμη.Το διάστημα αυτό λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, το ενδιαφέρον της Αγκυρας έχει επικεντρωθεί στη διατήρηση ισορροπιών ανάμεσα στην Ουάσιγκτον, η οποία ασκεί πιέσεις στην τουρκική κυβέρνηση προκειμένου η συμμετοχή της στην καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας να είναι πιο ενεργή, και τις μουσουλμανικές χώρες που συνθέτουν τον περίγυρό της, με τον οποίο διατηρεί πολύπλευρες οικονομικές και πολιτικές σχέσεις.

Ο επόμενος στόχος ωστόσο της Αγκυρας και κατ' επέκταση του κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του κ. Ερντογάν, ως ένας από τους ιδρυτές του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης - ΑΚΡ, είναι να προωθήσει την υποψηφιότητα της Τουρκίας ως προσωρινό μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2015-2016. Το γεγονός όμως αυτό δεν έχει με κανένα τρόπο εμποδίσει την τουρκική κυβέρνηση από το να συντηρεί την προκλητική ρητορική της αναφορικά με το Κυπριακό και τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Οι αφορμές και οι αποδείξεις, κατά την τελευταία εβδομάδα ιδίως, είναι δυστυχώς πάμπολλες.

Το Κυπριακό
Ο κ. Τσαβούσογλου, τον οποίο προς το παρόν έχει επισκιάσει ο κ. Νταβούτογλου, καθώς εκείνος έχει αναλάβει να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι η Αγκυρα και η τουρκοκυπριακή πλευρά αναζητούν διακαώς, αλλά μάταια, στην Αθήνα και στη Λευκωσία συνομιλητές, προκειμένου να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις για την εύρεση λύσης στο Κυπριακό, έχει υπάρξει κατά το πρόσφατο παρελθόν ιδιαιτέρως αποκαλυπτικός ως προς τις θέσεις του και τη στόχευσή του.
Ερωτηθείς, στο πλαίσιο συνέντευξής του, για το εάν θα έπρεπε η Τουρκία να επέμβει εξαρχής στη Συρία, ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε ότι «η πολιτική των "μηδενικών προβλημάτων" με τους γείτονες αποτελεί ένα τρόπο σκέψης και αντίληψης της πραγματικότητας, όπως ήταν και το όραμα του Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για την "ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο". Η Τουρκία υποστηρίζει το όραμα αυτό, η Ιστορία όμως αποδεικνύει πως τα πράγματα δεν έρχονται πάντοτε όπως τα θέλουμε. Δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια, για παράδειγμα, όταν ξέσπασαν επεισόδια στην Κύπρο, τότε η Τουρκία είχε κάθε δικαίωμα να παρέμβει. Η πολιτική "περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες" δεν σημαίνει "ασχολούμαστε με τις δικές μας υποθέσεις και αγνοούμε και παραβλέπουμε τα προβλήματα". Η Τουρκία δεν είναι πλέον μία απομονωμένη, "παθητική" χώρα, αλλά ένας παγκόσμιος παίκτης. Δεν είναι τυχαίο που οκτώ στις δέκα χώρες υποστηρίζουν την εκλογή της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
 
Τίποτα τυχαίο
Σε κάθε περίπτωση η επιλογή του κ. Τσαβούσογλου για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών από τον ίδιο τον κ. Νταβούτογλου δεν υπήρξε διόλου τυχαία. Αντιθέτως, επιχειρείται, λόγω της πολιτικής σταδιοδρομίας του κ. Τσαβούσογλου, να δοθεί η εντύπωση ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξακολουθεί να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του διδύμου Ερντογάν-Νταβούτογλου, την στιγμή που η νέα τουρκική κυβέρνηση δεν φαίνεται να στηρίζεται στη Δύση, αλλά στην Ανατολή. Ολες οι αναφορές που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο κ. Νταβούτογλου καταδεικνύουν ότι το όραμά του εντάσσεται στο πλαίσιο του «παν-ισλαμισμού», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας και τον Ελληνισμό.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ