30 Σεπτεμβρίου 2014

H λιτότητα πλήττει τον γερμανικό στρατό

Η Γερμανία ανθεί οικονομικά το τελευταίο διάστημα ωστόσο οι συχνά υπερβολικές περικοπές έχουν τον αντίκτυπό τους. Στο γερμανικό στρατό, σημειώνονται ήδη σημαντικές ελλείψεις. Στηρίζει την υπ. Άμυνας η Α. Μέρκελ.
Η Γερμανία είναι η χώρα με μια αξιοζήλευτη οικονομική ανάπτυξη. Η χώρα που δεν θέλει να δανείζεται χρήματα και η οποία έχει αφήσει πολύ πίσω τις γειτονικές Γαλλία και Ιταλία. Η υπερβολική λιτότητα όμως για να επιτευχθούν όλα αυτά έχει και δυσμενείς συνέπειες. Το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε, για παράδειγμα, γνωστό, πως ο γερμανικός στρατός δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Ο Νταβούτογλου συνομιλεί στον ύπνο του με φιλοσόφους

Στα όνειρά μου συχνά συνομιλώ με τον Φριντριχ Χέγκελ και τον Αλ-Γκαζαλι»
Ο Νταβούτογλου συνομιλεί στον ύπνο του με φιλοσόφους
Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συνομιλεί με φιλόσοφους του παρελθόντος, όπως ο Χέγκελ, στον ύπνο του.Δεν πρόκειται για κάποιο ανέκδοτο που κυκλοφορούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του ούτε για κολακευτικό χαρακτηρισμό των γνώσεών του. Το αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας την περασμένη Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου σε φοιτητές του πανεπιστημίου Οντοκουζ Μαγις της Σαμσούντας.«Αλήθεια, σας λέω. Στα όνειρά μου πολλές φορές συνομιλώ με τον Φρίντριχ Χέγκελ και τον Αλ-Γκαζαλι», τον  ισλαμιστή νομομαθή του 11ου αιώνα, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Η ΕΕ "καλοβλέπει" το Ιράν για φυσικό αέριο

Η προσπάθεια ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία, σε συνδυασμό με την "αναθέρμανση" των σχέσεων Δύσης-Τεχεράνης λόγω της απειλής του Ισλαμικού Κράτους, φαίνεται πως καθιστά το Ιράν πιθανό υποψήφιο για εισαγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ. Τα εμπόδια.
ΕΕ: Εξετάζει εναλλακτικές για την προμήθεια φυσικού αερίου - Η περίπτωση του ΙράνΝέα σχέδια για εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ιράν επεξεργάζεται σιωπηρά η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αρχίζουν να ζεσταίνονται οι σχέσεις με την Τεχεράνη (λόγω και της απειλής του Ισλαμικού Κράτους) την ώρα που ψυχραίνονται οι σχέσεις με τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη προμηθεύτρια αερίου της Ευρώπης.Τα δύο «αν» της υπόθεσης -δηλαδή αν θα αρθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν και αν θα προστεθούν επιπλέον υποδομές για αγωγούς- δεν φαίνεται να αποτρέπουν την προετοιμασία των Ευρωπαίων planners, όπως δήλωσε στο Reuters πηγή της Κομισιόν που συμμετέχει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής.«Το Ιράν είναι προς την κορυφή των προτεραιοτήτων μας για μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα βοηθήσουν ώστε να μειωθεί η εξάρτησή μας από τις προμήθειες ρωσικού αερίου», δήλωσε η ίδια πηγή. «Το αέριο του Ιράν θα μπορούσε να έρθει αρκετά εύκολα στην Ευρώπη και πολιτικά υπάρχει μια ξεκάθαρη επαναπροσέγγιση μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης».

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την πόλη Κομπάνι


Ο πρόεδρος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Σελαχατίν Ντεμίρτας, επισκέφθηκε την κουρδική πόλη Κομπάνι στην οποία πλησιάζουν οι τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους στο Ιράκ και τη Συρία και ήδη εδώ και ημέρες σε απόσταση δύο χιλιομέτρων διεξάγονται σφοδρές μάχες με τους Κούρδους πεσμεργκά.Ο Ντεμιρτάς είπε πως η Κομπάνι πολιορκείται από όλες τις πλευρές και ζητώντας βοήθεια από την τουρκική κυβέρνηση είπε: "Η Τουρκία μπορεί να μειώσει την απογοήτευση που προκάλεσε στον λαό της, επεμβαίνοντας. Αν όλος ο κόσμος ενώσει τις δυνάμεις του, κανείς δεν μπορεί να νικήσει έναν λαό που μάχεται για έναν νόμιμο σκοπό".

Ελληνογερμανικά «παράδοξα»

Αν και οι ελληνογερμανικές σχέσεις βρίσκονται σταθερά υπό τη σκιά ενός ιστορικά βεβαρημένου παρελθόντος, εκείνο που καθόριζε ανέκαθεν ποιότητα, επίπεδο ανάπτυξης και το περιεχόμενό τους αναφέρεται κύρια στο εκάστοτε παρόν. Η θέση αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι μεταπολεμικές εκκρεμότητες ανάμεσα στις δύο χώρες ανασύρονταν στην επιφάνεια ευθύς μόλις υπήρχε κάποια ένταση με αφορμή ένα επίκαιρο συμβάν, όπως το μνημόνιο και οι συνέπειες της κρίσης.Παρά δε τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, η επίσημη ελληνική πλευρά ουδέποτε διεκδίκησε συστηματικά και αποφασιστικά ό,τι όφειλαν Δυτική και Ανατολική και οφείλει σήμερα η επανενωμένη Γερμανία στη χώρα μας από τον καιρό της ναζιστικής κατοχής. Τούτο συνιστά ασφαλώς και το βασικό λόγο μη διευθέτησης του χρονίζοντος αυτού καίριου ζητήματος, του οποίου η σημαντικότερη πτυχή είναι η ηθική βεβαίως και κατόπιν η -κατά κόρον προβαλλόμενη- οικονομική.

Ισχυρό το ψήφισμα της Επ.Υπουργών του ΣτΕ για την Τουρκία

Μη εκτέλεση από την Τουρκία των αποφάσεων του ΕΔΑΔ
http://ikypros.com/wp-content/uploads/imageweb26.jpg
< Ως έναν σημαντικό βήμα από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης χαρακτηρίζει ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης το ενδιάμεσο ψήφισμα που εξέδωσε η Επιτροπή στις 25 Σεπτεμβρίου αναφορικά με τη μη εκτέλεση από την Τουρκία των αποφάσεων του ΕΔΑΔ στις υποθέσεις Βαρνάβα, Ξενίδη-Αρέστη καθώς και σε άλλες 32 υποθέσεις κατά της Τουρκίας που σχετίζονται με την Κύπρο.

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε το ψήφισμα “πολύ πιο δυνατό από προηγούμενα” και σημείωσε πως σε αυτό ενσωματώνονται για πρώτη φορά και η υπόθεση Βαρνάβα που αφορά Ελληνοκύπριους αγνοούμενους και οι 33 υποθέσεις ενάντια στην Τουρκία που αφορούν την παραβίαση περιουσιακών δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων είναι και η υπόθεση Ξενίδη – Αρέστη.

Περιχαράκωση και απόσχιση

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/550_334_356920.jpg
Ενα από τα βασικά επιχειρήματα υπέρ του «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκοτίας ήταν δίχως αμφιβολία ο πολύ πιθανός εγκλωβισμός του Εδιμβούργου εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς ήδη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μ. Ραχόι είχε απειλήσει με βέτο την ένταξη νέων κρατών που θα προέκυπταν από αποσχίσεις.Από ό,τι φαίνεται η πολιτική ελίτ της Βρετανίας έχει αναλάβει να αποσαθρώσει τον φόβο της περιθωριοποίησης εκτός Ε.Ε., που μαζί με την πολύ πιθανή απώλεια της στερλίνας συγκράτησαν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Σκοτίας υπέρ του «όχι».Δύο βουλευτές των Συντηρητικών προσχώρησαν στο Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου του Φαράτζ (UKIP) και ο Κάμερον υιοθέτησε ακόμη πιο ευρωσκεπτικιστικούς τόνους στην ομιλία του, στην Ετήσια Κομματική Συνδιάσκεψη. Από ό,τι φαίνεται στην πορεία προς τις εκλογές της άνοιξης του 2015 ο Φαράτζ θα πλειοδοτεί σε ακραίες εθνικιστικές θέσεις και ο Κάμερον θα τρέχει πίσω του.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ στην “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” και το νέο ύφος…


Η απάντηση του ΥΠΕΞ στην “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” και το νέο ύφος…Απαντώντας στην εφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ“΄που κυκλοφόρησε χθες με τίτλο ότι χάθηκε και η διαπραγμάτευση για το όνομα, το ΥΠΕΞ, υποστήριξε σε μια ανακοίνωσή του τα ακόλουθα:
«Επειδή ορισμένοι ακραίοι κύκλοι παριστάνουν τον ανήξερο ή τον έκπληκτο ωσάν να πληροφορήθηκαν τώρα – από την ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών στη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – τη θέση της χώρας για το όνομα της ΠΓΔΜ, είναι χρήσιμο να θυμίσουμε τα εξής :

Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος

http://assets.philenews.com/data/2014/09/27/kleidi-gia-ti-statherotita-stin-periochi-kypros--ellada---aigyptos-th.jpg
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, που προχωρεί με σταθερά βήματα, αποτελεί μια από τις λίγες φορές που η ελληνική εξωτερική πολιτική χαράσσεται μεθοδικά και αποτελεσματικά και αποδεικνύεται πολυδιάστατη στην πράξη, όχι στα λόγια. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν κάθε λόγο να στηρίζουν τη νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση, τη στιγμή που παρατηρείται ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Αιγύπτου - Τουρκίας. Η ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερνογάν στον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, αμφισβητώντας ευθέως τη νομιμοποίησή του, και η έντονη αντίδραση του Καΐρου, που κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι στηρίζει την τρομοκρατία και προσπαθεί να προκαλέσει χάος στη Μέση Ανατολή, αντανακλούν μια συγκρουσιακή σχέση η οποία θα συνεχισθεί, τουλάχιστον στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Σε αντιδιαστολή, η αίσθηση ομαλότητας και αλληλοστήριξης που εκπέμπει η τριμερής συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής, αναγνωρίζεται ως χρήσιμη από την Ουάσιγκτον, ενώ δημιουργεί προοπτικές και για μελλοντική συνεργασία με το Ισραήλ.

Τo ΙΚ καταστρέφει ιστορικά μνημεία στο Ιράκ, σύμφωνα με την Unesco

http://www.dailystar.com.lb/dailystar/Pictures/2014/09/29/334209_img650x420_img650x420_crop.jpg
Το Ισλαμικό Κράτος διαπράττει καταστροφές ιστορικών μνημείων στο Ιράκ, ενώ παράλληλα πουλάει αρχαιολογικά ευρήματα για να εξασφαλίζει χρηματοδότηση, κατήγγειλαν ειδικοί και διπλωμάτες στη διάρκεια μια διάσκεψης της Unesco για «την ιρακινή πολιτιστική κληρονομιά σε κίνδυνο». «Η ιρακινή πολιτιστική κληρονομιά αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο. Μπορεί να δυσκολευόμαστε να καταγγείλουμε τα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον της κληρονομιάς, την ώρα που διαπράττονται τα χειρότερα εγκλήματα εναντίον των ανθρώπων.Όταν οι νεκροί καταμετρώνται σε δεκάδες χιλιάδες, πρέπει να ανησυχούμε για την “πολιτιστική κάθαρση”; Ναι», δήλωσε ο Φιλίπ Λαλιό, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Unesco, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην ειρήνη και τον διάλογο.

Οι εξελίξεις στην Ισλαμική


http://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2014/09/map_oil_med.jpg
Διαχρονικά η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετώπιζε προβλήματα και δυσκολίες στο χώρο της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (τέως Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης), καθώς καθοριστική ήταν η επιρροή την οποία ασκεί η Τουρκία σε κράτη-μέλη. Το γεγονός ότι βαθμηδόν στα ψηφίσματα και συμπεράσματα συνόδων της Οργάνωσης, το ψευδοκράτος αποκτούσε καθεστώς οντότητας, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο. Συνέβαλε σε αυτό και το γεγονός ότι Γενικός Γραμματέας της ΟΙΣ ήταν μέχρι πρότινος ο εκ Τουρκίας Ιχσάνογλου, ο οποίος ήταν και στις τελευταίες προεδρικές εκλογές υποψήφιος.

Οι Κούρδοι "καρφώνουν" και απειλούν την Άγκυρα

http://abcnewsradioonline.com/storage/news-images/GETTY_92914_TurkeySyria.jpg?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=1412019455283
Του Κώστα Ράπτη
Η έναρξη της διαδικασίας πολιτικής επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος ήταν ίσως το σημαντικότερο επίτευγμα της υπερδεκαετούς διακυβέρνησης της Τουρκίας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ένα επίτευγμα το οποίο έλαβε την επιβράβευση των ψηφοφόρων (καθώς ο Tayyip Erdoğan έλαβε το ήμισυ της κουρδικής ψήφου στις προεδρικές εκλογές, ενώ ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Selahattin Demirtaş απέσπασε το 10% πανεθνικά), όμως κινδυνεύει να αναιρεθεί μέσα στο χάος που έσπειρε στην ευρύτερη περιοχή η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους. Ούτως ή άλλως οι συμμαχίες θυμίζουν τις ημέρες αυτές “περιστρεφόμενες πόρτες”: η Δαμασκός εμφανίζεται εμμέσως να επικροτεί τις επιδρομές των Αμερικανών και των συμμάχων τους εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στη συριακή επικράτεια, στον βαθμό τουλάχιστον που δεν πλήττουν αμάχους ή κυβερνητικές δυνάμεις, ελπίζοντας να αναδειχθεί σε αναγνωρισμένο εταίρο του εγχειρήματος.

Η ναυτική διπλωματία της Κίνας στον Περσικό Κόλπο

http://fm.cnbc.com/applications/cnbc.com/resources/img/editorial/2014/09/21/102019892-175214366.530x298.jpg?v=1411343085του Christian Le Miere
Στις 20 Σεπτεμβρίου 2014, δύο πλοία από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό Στρατό (PLAN), πλησιάσαν το Bandar Abbas στο Ιράν. Η κίνηση αυτή των πλοίων (το ένα ήταν το Type-052C αντιτορπιλικό τύπου Changchun), ήρθε εν όψει των κοινών ασκήσεων στον Περσικό Κόλπο που επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου. Το Changchun είναι η ναυαρχίδα του PLAN για την 17η ανάπτυξή του σχετικά με τις εργασίες για την καταπολέμηση της πειρατείας στον Κόλπο του Άντεν. Αυτή η αποστολή, Escort Task Group 150, συνεχίζεται από τον Δεκέμβριο του 2008, αλλά αυτή η τελευταία φορά συγκεκριμένα, αντανακλά σειρά παραγόντων.

Οι ΗΠΑ το μεγαλύτερο πετρελαιοπαραγωγό κράτος

Αλλαγή δεδομένων για τη διεθνή αγορά μαύρου χρυσού. Η ΙΕΑ προβλέπει πως η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου ξεπέρασε και εκείνης της Σαουδικής Αραβίας αυτό το μήνα. Η σχιστολιθική επανάσταση και η μείωση των τιμών.
ΗΠΑ: Έχουν πλέον τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου - Ξεπέρασαν και τη Σαουδική Αραβία
Σε πλήρη αναμόρφωση του ενεργειακού χάρτη οδηγούν τα νέα δεδομένα, καθώς οι ΗΠΑ αναδεικνύονται στο μεγαλύτερο πετρελαιοπαραγωγό κράτος του κόσμου, ξεπερνώντας ακόμη και τη Σαουδική Αραβία.Η παραγωγή πετρελαίου και των παραγώγων του στις ΗΠΑ ήταν στα ίδια επίπεδα με εκείνα της Σαουδικής Αραβίας τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Αύγουστο, αγγίζοντας τα 11,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας. Η αμερικανική παραγωγή όμως, κινείται ανοδικά με την σχιστολιθική επανάσταση και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας αυτό το μήνα ή τον Οκτώβριο για πρώτη φορά από το 1991.

Το ελληνικό πρόβλημα ωρίμασε

http://cdn.thebest.gr/media/images/frontNews/wmlebcribj50afa081669e0.jpgΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣΟι κυβερνητικές ηγεσίες, εντός και εκτός Ελλάδος, διαβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα ολοκληρώνει επιτυχώς το πρόγραμμα σταθεροποίησης, βγαίνει από την επιτήρηση του μνημονίου και θα αναζητήσει χρηματοδότηση από τις αγορές. Φανερά τουλάχιστον, αυτό λέγεται. Ευλόγως. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τους δικούς της λόγους: οφείλει να διακηρύξει την επιτυχία της κατά την εκτέλεση του προγράμματος, μήπως και αποκομίσει πολιτικό όφελος. Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν σταθερά τον πολιτικό πυρήνα του προγράμματος που οι ίδιοι επινόησαν, άρα έχουν κάθε λόγο να διακηρύσσουν την επιτυχία του. Πολύ περισσότερο υπό την παρούσα συγκυρία: όταν η Ευρώπη περιδινίζεται γύρω από την κρίση της Γαλλίας και της Ιταλίας, των μεγάλων χωρών-πυλώνων, και όχι γύρω από το περιβόητο «ελληνικό πρόβλημα». Οταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαράσσει τη δική της νομισματική πολιτική, προκαλώντας φανερά τη δυσαρέσκεια του Βερολίνου. Και όταν οι γεωπολιτικές αναταράξεις στην ευρωπαϊκή μεθόριο και, κατά κύριο λόγο, στη Μέση Ανατολή, επιβαρύνουν όχι μόνο τη στασιμότητα και την ύφεση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και την ειρήνη στη μείζονα περιοχή.

«Θέατρο» οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στη Συρία

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//E0582366DFC9F14B2B9EA5217AB599DC.jpg
Ο κύβος ερρίφθη και οι ειδικοί συμφωνούν: οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές σε Συρία και Ιράκ άρχισαν, αλλά κανείς δεν αναμένει θετική έκβαση στην ανάσχεση της εξάπλωσης του φαινομένου του ισλαμικού εξτρεμισμού από αυτές. «Αμφιβάλλω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να συνεχίσουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς για πολύ χωρίς να προκαλέσουν πολιτικές αντιδράσεις και τα αεροπορικά χτυπήματα έχουν ελάχιστη στρατιωτική αξία ή επίπτωση. Πρόκειται κυρίως για "θέατρο" που σκοπό έχει να εντυπωσιάσει διάφορους θεατές, αλλά δεν πρόκειται να φοβίσει ή να υποβαθμίσει το Ισλαμικό Κράτος. Οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόθεση να πολεμήσουν στη Συρία, όχι ενάντια στο καθεστώς αλλά ούτε καν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος» είπε στο «Βήμα» ο Γιεζίντ Σαγίγκ, συνεργάτης του Κέντρου για τη Μέση Ανατολή, του Κάρνεγκι στη Βηρυτό.

Μόνο με στρατηγική Σαντάμ νικούμε τους τζιχαντιστές

http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/280x210/DOC.20140929_.1197691_.T%CE%91%CE%9D%CE%9A%CE%A3_600x400_.jpgJenkins Philip Δεν απαιτούνται προφητικές ικανότητες για να προβλέψει κανείς το που θα καταλήξει η πρόσφατη αμερικανική επέμβαση στη Συρία και στο Ιράκ. Σε λίγο θα μπουν στο χορό και οι δυνάμεις ξηράς. Θα αγωνιστούν με γενναιότητα και έξυπνους σχεδιασμούς, θα κερδίσουν τη μια μάχη μετά την  άλλη--φυσικά, με βαρύ κόστος και εξοργιστικές τρομοκρατικές επιδόσεις των ισλαμιστών. Οι δυνάμεις των τζιχαντιστών θα περιοριστούν σε άμυνα, μέχρις ότου εξαντληθεί η υπομονή του αμερικανικού λαού, όποτε καταλήγουμε σε μια ακόμη άδοξη αποχώρηση κατά το 2016 ή το 2020. Τότε οι ισλαμιστές ανακτούν την πρωτοβουλία, ακριβώς όπως είναι βέβαιο ότι θα γίνει με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Και οι Αμερικανοί θα ξύνουν το κεφάλι τους να βρουν για ποιο λόγο είχαν ακόμη ένα στρατηγικό φιάσκο

29 Σεπτεμβρίου 2014

Τα τουρκικά παιχνίδια και εμείς

http://assets.philenews.com/data/2014/09/28/skitso-28092014.jpg
Η συνεχιζόμενη κρίση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ειδικά σε σχέση με τους τζιχαντιστές, επαναφέρει στο προσκήνιο τον ρόλο της Τουρκίας και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Η προσπάθεια των ΗΠΑ να οικοδομήσουν μια συμμαχία για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών φέρνει την Άγκυρα αντιμέτωπη με τους παλιούς συμμάχους της, καθώς είναι γνωστή η υποστήριξή της στην ομάδα αυτή των ισλαμιστών όλα αυτά τα χρόνια που πολεμούσαν το συριακό καθεστώς. Ακόμη και η σύλληψη Τούρκων ομήρων, που στο μεταξύ αφέθηκαν ελεύθεροι, την ίδια ώρα που άλλοι όμηροι αποκεφαλίζονται, κρίνεται από πολλούς ως συμπαιγνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Η Άγκυρα προβάλλει βεβαίως το επιχείρημα ότι οι σχέσεις της με τους τζιχαντιστές αναπτύχθηκαν σε μια εποχή που και οι ίδιοι οι Αμερικανοί, και γενικότερα η Δύση, τους εξόπλιζαν για την ανατροπή του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Άσαντ. Με άλλα λόγια, η περίπτωση των τζιχαντιστών δεν διαφέρει καθόλου από αυτή των ισλαμιστών της Αλ Κάιντα, που ήταν επίσης δημιούργημα των Αμερικανών και της Δύσης, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, για την αντιμετώπιση των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Πιο πρόσφατα η Δύση, ανατρέποντας τον Καντάφι στη Λιβύη,παρέδωσε ουσιαστικά τη χώρα στους ισλαμιστές και την αναρχία. Παραφράζοντας τον Μαρξ, η ιστορία, με τις ενέργειες των Δυτικών, επαναλαμβάνεται και αυτή τη φορά ως φάρσα!

Το Ισλαμικό κράτος έγινε η σημαντικότερη παγκόσμια απειλή

28 Σεπτεμβρίου 2014 Εβγκένι Πριμακόφ, Rossiskaya Gazeta
Κανενός είδους διαφωνίες ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, ούτε και οι κόντρες για το Ουκρανικό, πρέπει να εμποδίσουν τον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Μια πολύ σημαντική τοποθέτηση του άλλοτε πολιτικού παράγοντα της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας, Εβγκένι Πριμακόφ.
Το Ισλαμικό κράτος έγινε η σημαντικότερη παγκόσμια απειλή
Πραγματική απειλή σήμερα θεωρώ την ίδια την ύπαρξη και την τάση επέκτασης της οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος» (ΙΚ) που η αρχική του ονομασία ήταν «Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε».Πρόκειται για ένα μείγμα από διαφορετικά ρεύματα, καθένα από τα οποία δεν αντιπροσώπευε ως τώρα έναν αληθινά μεγάλο κίνδυνο. Έχει επικρατήσει η άποψη ότι τη βάση του ΙΚ αποτέλεσαν οι ακραίοι σουνίτες από το ιρακινό «τρίγωνο» (σ.σ. Βαγδάτη–Τικρίτ–Ραμαντί). Σε αυτούς εντάχθηκαν αξιωματικοί του κόμματος Μπάαθ του Ιράκ, οι οποίοι μετά την αμερικανική κατοχή του Ιράκ δημιούργησαν μια σειρά από παράνομες οργανώσεις. Αυτό ενίσχυσε τη μαχητική ικανότητα του «Ισλαμικού κράτους», παρ’ όλο που οι σχέσεις με τους πρώην Μπααθιστές -η κοσμοθεωρία των οποίων δεν συμπίπτει σε όλα με την ιδεολογία του ΙΚ- δεν έχει προσδιοριστεί ποιες θα είναι μελλοντικά.

Πυραυλικά συστήματα S-300 για την Αίγυπτο

4 Σεργκέι Μπαλμάσοφ, ειδικά για τη RBTH
Η Αίγυπτος, κατά ασφαλείς πληροφορίες, θα αποκτήσει τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300, τα οποία προορίζονταν για τη Συρία και το Ιράν, αλλά η Μόσχα δεν τα έδωσε. Στην περιοχή, η μόνη χώρα που επίσης διαθέτει S-300, είναι η Ελλάδα, στην Κρήτη.
Πυραυλικά συστήματα S-300 για την Αίγυπτο
Η Ρωσία θα προμηθεύσει την Αίγυπτο με την αναβαθμισμένη έκδοση του πυραυλικού συστήματος S-300VM αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Τις σχετικές πληροφορίες μετέδωσαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές στο ρωσικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και στην εξαγωγική εταιρεία «Rosoboronexport», χωρίς όμως να διευκρινίζουν τις λεπτομέρειες της πώλησης.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Αίγυπτος θα παραλάβει 4 μοίρες S-300 (24 αυτοκινούμενα πυραυλικά συγκροτήματα ) που είχαν παραγγελθεί από τη Συρία το 2010. Σαν αιτιολογία για τη διακοπή της σύμβασης, και την άρνηση της Μόσχας να παραδώσει τα οπλικά συστήματα στη Συρία, ήταν οι κυρώσεις του ΟΗΕ, είπε ο αναπληρωτής διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Στρατιωτική-Τεχνική Συνεργασία (FSMTC) Κονσταντίν Μπιριούλιν.

To τζιχάντ περνά τα σύνορα της Τουρκίας και καταφθάνει στην Ευρώπη

To τζιχάντ περνά τα σύνορα της Τουρκίας και καταφθάνει στην Ευρώπη
Υστερα από σχεδόν 200 αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στο Ιράκ από τον Αύγουστο και μία εβδομάδα αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία, οι τζιχαντιστές δεν έχουν χάσει ούτε σπιθαμή από το Χαλιφάτο τους. Αντίθετα, έχουν αποκεφαλιστεί τουλάχιστον δύο ακόμη όμηροι και, το κυριότερο, η «αίγλη» του ISIS ανάμεσα στους μουσουλμάνους της Δύσης έχει ενισχυθεί και ο αριθμός των εθελοντών που θέλουν να στρατολογηθούν στις τάξεις του έχει αυξηθεί.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις μιλούν για 3.000 Ευρωπαίους που πολεμούν για το ISIS, το Μέτωπο Αλ Νούσρα (πρόκειται στην Αλ Κάιντα) και άλλες τζιχαντικές οργανώσεις στη Συρία και στο Ιράκ. Εχει ενδιαφέρον ότι πριν από λίγους μήνες ο αριθμός των ευρωπαίων τζιχαντιστών υπολογιζόταν γύρω στις 2.000 αλλά η ανακήρυξη του χαλιφάτου και οι στρατιωτικές επιτυχίες του ISIS λειτούργησαν σαν διαφήμιση υπέρ του.

Ο «Ισλαμικός Χειμώνας» και η σύγκρουση των πολιτισμών

Ο «Ισλαμικός Χειμώνας» και η σύγκρουση των πολιτισμώνΤου ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ
Το καλοκαίρι του 1993, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Σάμιουελ Χάντινγκτον, παρουσίασε, με ένα άρθρο στο περιοδικό Foreign Affairs, την άποψη του σχετικά με τον μέλλον των διεθνών σχέσεων και τον επαναπροσδιορισμό της παγκόσμιας τάξης στην εποχή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, την παρουσίασε ολοκληρωμένη στο βιβλίο του «Η Σύγκρουση των Πολιτισμών» (The Clash of Civilizations). Έκτοτε, η άποψη αυτή υπήρξε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στο επιστημονικό πεδίο των διεθνών σχέσεων.Αφετηρία της άποψης του Χάντινγκτον είναι ότι ο κόσμος έχει νόημα μόνο ως πεδίο συγκρούσεων γιατί η «φυσική αρμονία» αποτελεί επικίνδυνο όραμα και τα κενά εξουσίας αναπόφευκτα πληρούνται απ’ αυτούς που διαθέτουν τα μέσα, τη θέληση, την ταχύτητα και την κατάλληλη ηγεσία.

Το εκκρεμές στην Αν. Μεσόγειο

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος... και από μακριά το Ισραήλ επιχειρούν να δώσουν την εικόνα ενός ακόμα «σταθερού» άξονα στην ταραγμένη Μέση Ανατολή, που συνταράσσεται από την ισχυρή και απολύτως οργανωμένη παρουσία των τζιχαντιστών.
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, οι διμερείς συναντήσεις των προέδρων και υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και της Αιγύπτου, αλλά και της Ελλάδας και της Αιγύπτου, καθώς και η τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ των τριών χωρών σηματοδοτεί μια απόπειρα σταθερότερης συνεργασίας, που θα συνεχιστεί στη Λευκωσία και στο Κάιρο.

«Οι εκκλήσεις της Μέρκελ προκαλούν οργή στη Μεσόγειο»

Οξυδερκές ήταν στις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις του το πρωτοσέλιδο άρθρο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ντι Τσάιτ» της γερμανικής σοδιαλδημοκρατικής διανόησης, το οποίο αναφερόταν στη δομική κρίση της ΕΕ. «Εξι χρόνια σωτηρίας και αυξάνεται ο κίνδυνος στο τέλος κανένας πλέον να μη γνωρίζει τι ακριβώς σώζουμε!» επισημαίνει προσφυώς ο αρθρογράφος Ούβε Ζαν Χόιζερ. «Ταυτόχρονα, οι εκκλήσεις της Μέρκελ προκαλούν στη Μεσόγειο μάλλον οργή παρά ένταση των προσπαθειών» υπογραμμίζει. Τονίζει χωρίς περιστροφές τι φταίει για τις κακές σχέσεις μεταξύ όλων των κρατών, των κυβερνήσεων και των λαών της ΕΕ: «Το ευρώ είναι τώρα η αιτία της διχόνοιας»! Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης διανοούμενος δεν έχει κανέναν λόγο να ισχυρίζεται ότι «όλα πάνε καλά στην ΕΕ», ότι... «η ανάπτυξη καλπάζει» και όλα αυτά τα ανόητα κλισέ. Δεν δείχνει επίσης να διακατέχεται από την κραυγαλέα υπεροψία των Γερμανών, αν και βεβαίως αδυνατεί να αντιληφθεί πόσο υποφέρουν οι λαοί των νοτιοευρωπαϊκών χωρών.

Κάτι για... τίποτα!

Κάτι για τίποτα (something for nothing). Με τη φράση αυτή στις ΗΠΑ απαξιώνεται ο επιχειρηματίας που ζητά μια εξυπηρέτηση χωρίς να προτείνει αντίτιμο ή οποιουδήποτε είδους αντισταθμιστικό όφελος. Κάπως έτσι κινείται σήμερα η Ουάσιγκτον απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν: της ζητά να εμπλακεί στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών της ISIS, αρχής γενομένης από τη χρήση της αμερικανικής βάσης του Ιντσιρλίκ στους βομβαρδισμούς αλλά και να εμπλέξει και χερσαίες δυνάμεις.
Το ότι η Αγκυρα στήριξε τους κάθε λογής εξτρεμιστές δεν είναι παράδοξο, καθώς το ίδιο ακριβώς έκαναν το Ριάντ και τα τέσσερα άλλα κράτη που στηρίζουν τις ΗΠΑ. Το παράδοξο είναι αλλού, ότι ενώ η Τουρκία καλείται να παίξει καθοριστικό ρόλο, μάλλον καλείται να το πράξει έναντι ευτελούς ή και μηδενικού αντιτίμου. Σαουδική Αραβία, Εμιράτα, Μπαχρέιν, Κατάρ και Ιορδανία δεν μπορούν και δεν θέλουν να εμπλακούν σε χερσαίες επιχειρήσεις, το Ιράν δεν θέλει να εμπλακεί σε μια σύγκρουση σουνιτών, εφόσον δεν θίγονται οι σιίτες και οι αλαουίτες και οι ΗΠΑ διστάζουν να στείλουν στρατό στο Ιράκ με την κυβέρνηση της Βαγδάτης να προβάλλει μέχρι στιγμής βέτο.

Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος θα τα ξαναπούν για την υφαλοκρηπίδα

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/09/BENIZELOS-KASOULIDHS-AIGYPTIOS01-27SEPTEMBER2014.jpg
Θετικές ενδείξεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου διαβλέπει η Αθήνα με φόντο την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, πιθανόν στο Κάιρο, το προσεχές διάστημα.Τη διαπίστωση έκανε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι τρεις χώρες επιδιώκουν να «στήσουν» από τον Φεβρουάριο του 2013 ένα μοντέλο περιφερειακής συνεργασίας σε όλους τους τομείς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και μεταξύ των πιο σημαντικών θεμάτων είναι να υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος για την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με την επικάλυψη μέρους της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το Οικόπεδο 12, το οποίο έχει προσφέρει για έρευνες η Αίγυπτος από τον Μάιο του 2012.

Αφόρητες πιέσεις στην Τουρκία για πιο ενεργό ρόλο στη Συρία

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20121008/engine/imerisia_LARGE_t_1061_43436331_type12128.jpg
Μεταστροφή της Τουρκίας σημειώνεται ως προς την ανάληψη ενός ενεργότερου ρόλου στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους, λόγω της πίεσης που αντιμετωπίζει η τουρκική κυβέρνηση από Αμερικανούς και Αραβες αξιωματούχους.Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος ομόλογός του, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, συμφώνησαν να διαβουλεύονται πιο εντατικά σχετικά με την απειλή του Ισλαμικού Κράτους. Την εν λόγω επαφή ακολούθησαν άλλες συναντήσεις την περασμένη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου Αμερικανοί και Αραβες αξιωματούχοι, εκφράζοντας ανησυχία για το ότι η Τουρκία αναδεικνύεται ο αδύναμος κρίκος στην εκστρατεία κατά του ISIS, άσκησαν πιέσεις προκειμένου η χώρα να ενταχθεί επίσημα στο συνασπισμό δυνάμεων κατά του ισλαμικού χαλιφάτου.

Από πού θα προέλθει ενδεχόμενη νέα παγκόσμια οικονομική κρίση;

Ο «δηλητηριώδης συνδυασμός» της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και των υψηλών χρεών θα μπορούσε να οδηγήσει τον κόσμο σε μία νέα κρίση, με τους μεγαλύτερους κινδύνους να αφορούν στις «εύθραυστες οκτώ» χώρες και συγκεκριμένα στην Ινδία και στην Ινδονησία στην Ασία, στη Βραζιλία, στην Αργεντινή και στη Χιλή στη Νότια Αμερική, αλλά και στην Τουρκία και στη Νότια Αφρική, με την Κίνα να συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας.
 Αυτά προκύπτουν από τη 16η ετήσια Έκθεση της Γενεύης (Geneva Report) που συντάσσεται κατόπιν παραγγελίας του Διεθνούς Κέντρου Νομισματικών και Τραπεζικών Μελετών από μια ομάδα σημαινόντων οικονομολόγων, στους οποίους περιλαμβάνονται τρεις πρώην υψηλόβαθμοι κεντρικοί τραπεζίτες.

Συνεχίζουν κανονικά οι ρωσικές επενδύσεις στην Τουρκία


Οι ρωσικές επενδύσεις ύψους 22 δις δολαρίων στον τομέα της ενέργειας, για την ανέγερση πυρηνικού αντιδραστήρα στην Τουρκία συνεχίζουν κανονικά ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλτίζ.
Παρόλες τις διαφορές που προκύπτουν σε σχέση με τα περιφερειακά ζητήματα πολιτικής, η συνεργασία των δύο χωρών σε οικονομικό επίπεδο θα ενδυναμωθεί, είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι θα μεταβεί στη Μόσχα για να συζητήσει όλα τα ζητήματα που αφορούν τις ρωσικές επενδύσεις στην Τουρκία.

28 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Ερντογάν και οι επιλογές Αναστασιάδη


Ο Ερντογάν και οι επιλογές ΑναστασιάδηΤου ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ
Τουλάχιστον σε επίπεδο ειδήσεων, τα νέα από την πόλη της Νέα Υόρκης, όπου κάθε χρόνο τέτοια εποχή μαζεύονται οι ηγέτες των κρατών μελών του Ο.Η.Ε. για την ετήσια Γενική Συνέλευση των κρατών-μελών του Οργανισμού, είναι θετικά. Αναφέρομαι στην εκεί παρουσία και επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη και αυτή του Ερντογάν και θα αρχίσω από τον τελευταίο.
Κατά αρχάς, υπογραμμίζω ότι ο Τούρκος βρίσκεται στην Αμερική για πρώτη φορά με την νέα του ιδιότητα του ως Προέδρου, με το καινούργιο του ” προεδρικό” αεροσκάφος που κατασκευάσθηκε στην Αμερική με πρότυπο αυτό του Αμερικανού Προέδρου, το γνωστό, USA Air Force One, και είναι θέμα χρόνου να αναφέρεται ως “Αir Türk One”.

Τζιχάντ και εσχατολογία

Σπύρος ΛίτσαςΔιάχυτη είναι η άποψη στην ελληνική κοινή γνώμη ότι η άνοδος του τζιχαντιστικού Ισλάμ αποτελεί δεδομένο των τελευταίων ετών. Το τζιχαντιστικό Ισλάμ βρίσκεται σε διαρκή και συνεχή ρήξη με οτιδήποτε μη οικείο προς τον ολιστικά συντηρητικό εσχατολογικό λόγο του και το σεκταριστικό εφαρμοστικό πλαίσιό του από τις αρχές του 18ου αιώνα, όταν το πουριτανικό ισλαμιστικό κίνημα των ουχάμπι εξάπλωσε διά την «πειθώ» του ξίφους την κυριαρχία του σε ένα μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής, αμφισβητώντας ευθέως τον ήπιο σουνιτικό προσανατολισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ανάδειξη των αντιπάλων για το τζιχαντιστικό Ισλάμ γίνεται μέσα από το φάσμα της ανάλυσης του απόλυτα καλού σε αντιδιαστολή με το απόλυτα κακό, όπου το πρώτο αποτελεί μια κλειστή ομάδα/συλλογικότητα που αποδέχεται τον «ορθό» λόγο του Θεού και αντιπαρατίθεται με μια εχθρική ολότητα που ξεκινά από το ίδιο το Ισλάμ -σουνιτικό ή σιιτικό- και καταλήγει σε οτιδήποτε μη αποδεκτό από τους ίδιους προς τις ιδέες και τις πεποιθήσεις τους.

Μεσοποταμία: Η επόμενη μέρα

Σάββας ΚαλεντερίδηςΣτο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στο γενικό ιστορικό της ανάδειξης του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους και στις εξελίξεις που οδήγησαν στη σύμπηξη της ευρείας συμμαχίας κρατών της Δύσης και του αραβικού κόσμου, για την πραγματοποίηση βομβαρδισμών και ενδεχομένως κάποιου τύπου επιχείρησης από εδάφους.Στο σημερινό μας άρθρο θα προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε στις πιθανές συνέπειες της επέμβασης της προαναφερθείσας συμμαχίας στην περιοχή και πώς αυτές θα επηρεάσουν τα σύνορα Ιράκ και Συρίας, το Κουρδικό και την Τουρκία.
Οσον αφορά τα σύνορα Ιράκ - Συρίας, τα οποία -να υπογραμμίσουμε- είναι καθαρά τεχνητά και χαράχτηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα πρέπει να θεωρούμε πιθανό να αλλάξουν και οι Αραβες σουνίτες που κατοικούν εκατέρωθεν των συνόρων, ως χθες πολίτες του Ιράκ και της Συρίας, μετά το πέρας της επιχείρησης εναντίον των τζιχαντιστών να δημιουργήσουν ένα πραγματικό κράτος, που θα παίρνει εδάφη και από το Ιράκ και από τη Συρία.

H ενέργεια στο προσκήνιο με ευκαιρίες και κινδύνους

Με τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων της Ρεβυθούσας και την ανάπτυξη νέων υποδομών και αποθηκευτικών χώρων, επιπροσθέτως και πλωτών σταθμών LNG, δημιουργούμε τις συνθήκες για τη μετατροπή μας σε κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου.
Η πολυδιάστατη κρίση που βιώνει η χώρα μας και η αναζήτηση σανίδας σωτηρίας φέρνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την ενέργεια στο επίκεντρο. Ορισμένοι θεωρούν ότι τα μελλοντικά μας κοιτάσματα θα δώσουν τη λύση, βελτιώνοντας τους όρους διαχείρισης χρέους, ή, σε μία περισσότερο ακραία εκδοχή, καθιστώντας το βιώσιμο, υπό την έννοια ότι τα έσοδα που θα εισρεύσουν θα μας δώσουν τη δυνατότητα επαναγοράς του. Κάποιοι μετριοπαθέστεροι ισχυρίζονται ότι η όποια συμβολή στην ασφάλεια εφοδιασμού της Γηραιάς Ηπείρου μας αναβαθμίζει γεωπολιτικά, προσδίδοντάς μας μεγαλύτερη βαρύτητα στις ενεργειακές διεργασίες.Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά το περιβάλλον εντός του οποίου καλούμαστε να λειτουργήσουμε, θα διαπιστώσουμε ότι οι αβεβαιότητες για την επόμενη μέρα περιορίζουν δραστικά τις επιλογές της Ε.Ε., με αποτέλεσμα, έστω και αντιπαραβολικά, να ανοίγεται παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, η οποία, πάντως, δεν φείδεται προβλημάτων.

Το μεγάλο κάδρο και το ελληνικό ...στοίχημα

http://colonyzone.aimservicenetwor.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2014/06/%CE%A1%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%9A%CE%AF%CE%BD%CE%B1.jpg
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ
Στην πρόσφατη ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ο Μπάρακ Ομπάμα... σημάδεψε τους στόχους. Τζιχαντιστές και Ρωσία! Η επιβολή του νεοφιλελευθερισμού ως παγκόσμιου συστήματος, που δημιουργεί μεγαλύτερες ανισότητες και φτώχεια, για να αντέξει, να καθηλώσει τις αντιδράσεις και να συνεχιστεί, χρειάζεται σοκ και δέος, όπως η ζωή το οξυγόνο. Το έχει περιγράψει έξοχα η Ναόμι Κάμπελ. Η τρομοκρατία κατασκευάστηκε και ενισχύθηκε ως επιλογή των ΗΠΑ, για να αξιοποιήσουν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που διαθέτουν στην παγκόσμια σκακιέρα, την στρατιωτική ισχύ. Η μεταψυχροπολεμική παγκοσμιοποίηση δημιούργησε αρκετούς ισχυρούς οικονομικούς πόλους με δυναμική μεγέθυνσης και αυτό οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν μόνο με οικονομικά μέσα. Εμπόδισαν με επιτυχία την ευρωπαϊκή ενοποίηση δηλαδή την ανεξαρτησία της Ε.Ε. από τους αμερικανικούς μηχανισμούς ελέγχου.

Ο πόλεμος, οι άνθρωποι και ο βομβαρδισμός της οικονομίας των τζιχαντιστών

Ο πόλεμος, οι άνθρωποι και ο βομβαρδισμός της οικονομίας των τζιχαντιστών ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Πάνος Χαρίτος

Η ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι κάτοικοι της Συρίας και του Ιράκ αποτυπώθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στα ανοιχτά της Κύπρου, όταν ένα πλοιάριο βρέθηκε να πλέει ακυβέρνητο με μηχανική βλάβη νοτίως της Πάφου.
Οι επιβαίνοντες, 345 άτομα, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, είχαν πληρώσει 10.000 δολάρια έκαστος για ένα εισιτήριο στην ελπίδα και την ασφάλεια που θα τους παρείχε η αποβίβαση στην Ιταλία.Μετά τη διάσωσή τους από κυπριακό φορτηγό πλοίο και τη μεταφορά τους στην Κύπρο, αρνήθηκαν να αποβιβαστούν λέγοντας πως «εμείς δεν πληρώσαμε για να έρθουμε εδώ. Ο προορισμός μας είναι η Ιταλία κι εκεί θέλουμε να πάμε».

«Reset» στις σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ

Η Μόσχα κάλεσε σήμερα για μία νέα «επαναφορά» («reset 2.0») στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, λέγοντας πως η κατάσταση στην Ουκρανία, που οδήγησε στην επιβολή δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, βελτιώνεται χάρη στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Κρεμλίνου. Σε διάφορες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι είναι καιρός να επαναληφθεί η "επαναφορά", μια λέξη που χρησιμοποίησε η Ουάσινγκτον για να περιγράψει μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις των δύο χωρών στις αρχές της προεδρίας Ομπάμα.

Από τον Αϊκ στον Μπαράκ


http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140928/engine/assets_LARGE_t_420_54402662_type12128.jpgΟι ΗΠΑ αναγκάζονται να εμπλακούν εκ νέου στη Μέση Ανατολή, με τη χερσαία εμπλοκή να ακολουθεί στη μία ή την άλλη μορφή, αργά ή γρήγορα, την επέκταση των βομβαρδισμών κατά των τζιχαντιστών από το Ιράκ στη Συρία. Η πολιτική Ομπάμα, που έδινε προτεραιότητα στην Κίνα και τη Ρωσία, στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και την Ευρασία, προέβλεπε απεμπλοκή από τη Μέση Ανατολή και εξ αποστάσεως διπλωματική-πολιτική παρέμβαση των ΗΠΑ στη διαμόρφωση των περιφερειακών ισορροπιών. Η πολιτική αυτή μετά την προέλαση των τζιχαντιστών αποδείχθηκε ανεπαρκής για την περιφρούρηση των ζωτικών συμφερόντων των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα μια επέμβαση κατεπείγοντος χαρακτήρα χωρίς όμως ευρύτερο στρατηγικό ορίζοντα.

Η ολιγωρία των ΗΠΑ πυροδότησε τη γεωπολιτική βόμβα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα βιάστηκε να φύγει από το Αφγανιστάν, δεν θέλησε να παραμείνει στο Ιράκ και άργησε πολύ να αποφασίσει τι θα κάνει με τη Συρία..
Υπό την πίεση των εξελίξεων ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε την εμπλοκή των ΗΠΑ με αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ. Αλλά από την πρώτη στιγμή και στην Ουάσιγκτον Υπό την πίεση των εξελίξεων ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε την εμπλοκή των ΗΠΑ με αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ.Αλλά από την πρώτη στιγμή και στην Ουάσιγκτον όλοι γνώριζαν ότι ο πόλεμος αυτός
δεν κερδίζεται τόσο απλά, ούτε σύντομα.Οι ΗΠΑ παραμένουν η ηγέτιδα δύναμη της Δύσης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την περιφερειακή σταθερότητα και τα αποτελέσματα των επιλογών αυτών του Αμερικανού προέδρου που ποτέ δεν επεδίωξε τη «δόξα» των προκατόχων του με τους πολέμους στο Κουβέιτ και το Ιράκ, στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, τα βιώνει σήμερα η διεθνής κοινότητα στη Συρία και στο Ιράκ.Χρειάστηκε το ISIS να επεκτείνει τον έλεγχό του στο 1/3 του εδάφους του Ιράκ και στο 1/4 του εδάφους της Συρίας, αλλά κυρίως ήρθε ο αποκεφαλισμός των δυο Αμερικανών προκειμένου ο Μ. Ομπάμα να αντιληφθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση αλλά κυρίως να συνειδητοποιήσει ότι η δεύτερη θητεία του μπορεί να αποδειχθεί ολέθρια για τη χώρα του αλλά και την παγκόσμια ασφάλεια.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΙΕΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Η επέλαση του ΙSIS... μένει από πετρέλαιο

Η επέλαση του ΙSIS... μένει από πετρέλαιο Τον οικονομικό στραγγαλισμό του Ισλαμικού Κράτους που αποτελεί το «κλειδί» και για την αντιμετώπισή του σε στρατιωτικό επίπεδο επιχειρούν οι ΗΠΑ και οι χώρες που συμμετέχουν στην εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών, με στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα στη βασική πηγή χρηματοδότησής του: το πετρέλαιο.Οι επιθέσεις εναντίον των αυτοσχέδιων διυλιστηρίων του ISIS περιορίζουν σταδιακά τη δυνατότητά του να εξασφαλίζει πόρους που είναι αναγκαίοι, όχι μόνο για την προμήθεια εξοπλισμού σε έναν πόλεμο που απλώνεται από τη Συρία μέχρι το Κεντρικό και Ανατολικό Ιράκ, αλλά και για τη δημιουργία κρατικών δομών στις περιοχές που πέφτουν στα χέρια των τζιχαντιστών.Το ISIS κάνοντας μια στρατηγική επιλογή όταν διασπάστηκε από την Αλ Νούσρα (το παρακλάδι της Αλ Καιντα στη Συρία), επέλεξε να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, ώστε να μην εξαρτάται από ξένες χώρες και τις «χορηγίες» από Αραβες μεγαλοεπιχειρηματίες ή ισλαμιστές της Νοτιοανατολική Ασίας. Ετσι θα ήταν λιγότερο ευάλωτο έναντι των περιορισμών που θέτει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μπλοκάροντας λογαριασμούς που συνδέονται με την τρομοκρατία.

Πολυεθνικές λεηλατούν την Αφρική

Εισαγόμενος πελτές στην κεντρική αγορά της Ακκρα, πρωτεύουσας της ΓκάναΤης Χριστίνας Πάντζου
Ο Πρινς Μπόνι μοιράζεται μια καλύβα με άλλους έντεκα Γκανέζους συμπατριώτες του. Ακτήμονας και άνεργος, δίχως χρήματα ή προσδοκίες πέρα από την επιβίωση, βρήκε καταφύγιο σε ένα ερειπωμένο χωριό της νότιας Ιταλίας, δίπλα στα κτήματα όπου δουλεύει. Στο χωριό του, το Ναβρόνγκο, καλλιεργούσε ντομάτες. Αλλά εδώ και αρκετά χρόνια οι αγορές της Γκάνας έχουν κατακλυστεί από φτηνές εισαγόμενες κονσέρβες πελτέ από την Ιταλία και κανείς σχεδόν δεν προτιμά τις φρέσκες.
 Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του FAO (Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας), οι εισαγωγές πελτέ έχουν αυξηθεί κατά 650% την τελευταία δεκαπενταετία, ενώ το ίδιο διάστημα η ποσότητα ντόπιας ντομάτας στις τοπικές αγορές μειώθηκε σχεδόν κατά 90%, οδηγώντας σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδους μικροπαραγωγούς. «Τώρα πια δεν καλλιεργώ ντομάτες. Δεν υπάρχει κανείς να τις αγοράσει. Μας κατέστρεψαν» λέει η Αολίτζια Τενιτία, που το 2007 κέρδισε τον τίτλο της «Αγρότισσας της χρονιάς». Τότε είχε μια μεγάλη έκταση και μια σοδειά που πουλούσε εύκολα σε καλή τιμή, αφού η ντομάτα είναι βασικό συστατικό της ντόπιας κουζίνας.

Μπάιντεν στον Ερντογάν: “Μη την ΑΟΖ τάραττε …”

Μπάιντεν στον Ερντογάν: “Μη την ΑΟΖ τάραττε …”
Του Κώστα Βενιζέλου, http://www.philenews.com
Δυο ζητήματα σε σχέση με την Κύπρο, ήγειρε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν προς τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.Πρώτο, να προβεί σε πρακτικές κινήσεις στο Κυπριακό, παραπέμποντας αν και δεν το ανέφερε, στο θέμα της Αμμοχώστου. Δεύτερο, να αποφύγει οποιαδήποτε κίνηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να παρενοχλήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Τούρκος Πρόεδρος, ως προς το πρώτο έδωσε διαβεβαιώσεις ότι «θέλουμε και εμείς λύση και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», αποφεύγοντας για μια ακόμη φορά να είναι συγκεκριμένος. Ως προς τα θέματα της ΑΟΖ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «παρουσιάσθηκε καθησυχαστικός», σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

Η Κύπρος μπροστά στην ισλαμική τρομοκρατία

Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη

Οφείλουμε να σχεδιάσουμε ένα σύστημα ασφάλειας για την ιστορία μας…

Η αυγή του 21ου αιώνα χαρακτηρίζεται από έναν κόσμο όπου τα σύνορα και οι φυσικοί φραγμοί έχουν συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ζούμε ουσιαστικά σε ένα α-συνοριακό παγκόσμιο περιβάλλον, το επονομαζόμενο παγκόσμιο χωριό…

Η ΕΝΝΟΙΑ της ασύμμετρης απειλής γεννήθηκε από τις αποτυχημένες πολεμικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν


Ο φάλτσος μαέστρος της πανηγύρεως του ΟΗΕ

  • Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη 
  • Η Γ. Συνέλευση, τα κράτη σε «Group Therapy» και το «άγουρο δίκαιο»
  • Το «άγιο φως» του ΓΓ Μπαν Κι Μουν, και το ορφανό κυπριακό πρόβλημα στη σκιά της ISIS, το δίκαιο και η σημασία της ισχύος στις διεθνείς σχέσεις
  • ΠΛΑΝΕΣ και πραγματικότητα για τον ρόλο του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό και διεθνώς

  • Η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ην. Εθνών πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Και κάθε φορά γίνεται προσπάθεια να πεισθεί η κοινή γνώμη για την αναπτέρωση των διαδικασιών λύσης του Κυπριακού που είναι, όπως παραδέχονται οι πάντες, βαλτωμένες. Βεβαίως, τα πράγματα θα πρέπει να τεθούν στις ορθές τους βάσεις. Ο ΟΗΕ είναι χώρος όπου καταγράφονται οι αρχές δικαίου. Όμως, δεν απονέμει δικαιοσύνη παρά μόνο όταν τα εθνικά συμφέροντα των παραπονουμένων ταυτίζονται ή συγκλίνουν με εκείνα των Μεγάλων Δυνάμεων και δη εκείνων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    27 Σεπτεμβρίου 2014

    Η Αμφισβήτηση του Δολαρίου - γράφει ο Κάσσανδρος





    Ο Πρόεδρος Ντε Γκωλ ήταν από τους πρώτους που αμφισβήτησαν το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα όταν εζήτησε όλα τα κράτη να επιστρέψουν στον Χρυσό αντί του δολαρίου το 1965. Αργότερα επεξέτεινε την θέση αυτή ζητώντας να ανταλλαγούν τα δολάρια της Τραπέζης της Γαλλίας με το ισοδύναμο σε χρυσό από τις ΗΠΑ ,οι οποίες είχαν υποσχεθεί να δίνουν μια ουγγιά χρυσό για κάθε 35 δολάρια, περίπου ένα γραμμάριο χρυσού για κάθε δολάριο. Κατόπιν συνέβησαν στη Γαλλία οι ταραχές του Μαΐου του ΄68, η Γαλλική Οικονομία διαλύθηκε και ο Βαλερύ Ζισκάρ Ντ'Εσταιν τότε Υπουργός Οικονομίας ζήτησε την στήριξη των ΗΠΑ σε δανεικά δολάρια η οποία αμέσως του εδόθη και το θέμα Χρυσού ως παγκόσμιου αποθεματικού δεν ανακινήθηκε πλέον από τη Γαλλία.Σχετική ήταν και η δήλωση του τότε Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Κόνναλυ προς τους Υπουργούς της Ευρώπης:«Το δολάριο είναι το νόμισμα μας και το πρόβλημα σας».

    Ιωάννης Καποδίστριας: Η Ελβετία ευγνωμονούσα, η Ελλάς δολοφονούσα…

    Πώς ο πρώτος κυβερνήτης του ελληνικού κράτους που εμείς δολοφονήσαμε, συνέβαλε στη δημιουργία του πιο δημοκρατικού, ειρηνικού και ανεπτυγμένου κράτους της γης
    Ιωάννης Καποδίστριας:  Η Ελβετία ευγνωμονούσα, η Ελλάς δολοφονούσα…
    1831. Η Ελλάδα έχει μόλις την προηγούμενη χρονιά γίνει κράτος, έπειτα από μια επανάσταση που είχε αρχίσει δέκα χρόνια πριν και που διήλθε μέσα από τεράστιες περιπέτειες, σχεδόν αποτυγχάνοντας. Τώρα, όμως, έχει, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της αποκτήσει σύνορα, διεθνή αναγνώριση και χτίζει τις πρώτες της δομές. Μέχρι που, μια μέρα σαν τη σημερινή, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, με το παλαιό ημερολόγιο της εποχής, ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας, ο Ιωάννης Καποδίστριας, πέφτει νεκρός από μία σφαίρα στο Ναύπλιο. Μια κακοδαιμονία που οι επιπτώσεις της φτάνουν, θα μπορούσε κανείς να πει, ακόμα μέχρι και σήμερα, ξεκινά για το νέο τόπο.

    Ανεύθυνη η στάση του ΥΠΕΞ με τη συμμετοχή στη συμμαχία των προθύμων


    Για "έλλειψη υπεύθυνης στάσης" κατηγορείται από το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ το ΥΠΕΞ μετά τη γνωστοποίηση πως η χώρα μας - στο πλαίσιο της συμμετοχής στη συμμαχία των προθύμων- θα αποστείλει πυρομαχικά στις κουρδικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.
    Ανεύθυνη η στάση του ΥΠΕΞ με τη συμμετοχή στη συμμαχία των προθύμων "Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε κάποια στρατηγική της Ελλάδας για τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας, την ενίσχυση του διεθνούς της ρόλου και την εξασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας ή αποτελεί ακόμα μια αποσπασματική κίνηση άκριτης ευθυγράμμισης με τους σχεδιασμούς των ισχυρών δυτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή;" αναρωτιέται το τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ."Εάν το ενδιαφέρον για την ανθρωπιστική καταστροφή είναι πραγματικό", συνεχίζει η ανακοίνωση, "γιατί ενισχύονται αποκλειστικά οι Κούρδοι του Ιράκ και όχι και οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας όπου συντελείται αυτή η καταστροφή;".Τέλος το τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής αφήνει αιχμές γιατί δεν επελέγησαν "διπλωματικές πρωτοβουλίες ή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας".

    Μάθημα και ελπίδες από το «δίλημμα» της Σκοτίας

    Σπύρος Λίτσας Ισως η καλύτερη ατάκα που ειπώθηκε για το δημοψήφισμα των Σκοτσέζων αναφορικά με την έξοδό τους ή όχι από το Ηνωμένο Βασίλειο ήρθε από φίλη Σκοτσέζα που ζει στην Ελλάδα. Οταν τη ρώτησα λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες ποια ήταν η αίσθηση που είχε για το τελικό αποτέλεσμα, μου είπε με αφοπλιστική αμεσότητα αλλά και εξαιρετικό σκοτσέζικο χιούμορ: «Οι Σκοτσέζοι είμαστε σαν κακομαθημένοι έφηβοι. Λατρεύουμε να βρίζουμε τους γονείς μας, αλλά δεν αποφασίζουμε ποτέ να φύγουμε από το σπίτι».Το δημοψήφισμα αυτό είχε διάφορα sui generis δεδομένα που αξίζει να αναλυθούν. Αρχικώς δεν αποφάσισε μια μειοψηφούσα ομάδα για την τύχη της Σκοτίας. Στις κάλπες προσήλθε το εντυπωσιακό ποσοστό του 84,59% των Σκοτσέζων πολιτών με δικαίωμα ψήφου. Είναι προφανής, λοιπόν, η σημασία που είχε για τους Σκοτσέζους το όλο ζήτημα. Τη διατήρηση της Σκοτίας στο περίγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου την επέλεξε το 55,3% των ψηφοφόρων, ενώ την προοπτική εξόδου υποστήριξε αντιστοίχως το 44,7%. Πέρα από κάθε αμφιβολία, ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, που δείχνουν ότι οι ώριμες θεσμικά κοινωνίες κατανοούν την αξία της ψήφου, επενδύουν στη συμμετοχικότητα και ενδυναμώνουν την ίδια τη δημοκρατία με την παρουσία τους στην κομβική στιγμή του «μεγάλου ναι» ή του «μεγάλου όχι».

    Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

    Η Σαουδική Αραβία, στην οποία έχουν κοπεί αρκετά χέρια και κεφάλια μέχρι σήμερα, μετατρέπεται σε πυλώνα του αντι-τζιχαντιστικού συνασπισμού
    Η συζήτηση μετατοπίστηκε από το μέλλον της «Αραβικής Ανοιξης» στην ισλαμοφοβία, τη σύγκρουση πολιτισμών και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας Κατά τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες μίας πρωτοφανούς σε αγριότητα και ορμή γεωπολιτικής ανακατάταξης στον ιστορικό χώρο της ευρύτερης Μεσοποταμίας. Η δημιουργία του περιβόητου Ισλαμικού Κράτους αποτελεί το έμμεσο πολιτικό αποτέλεσμα της διάδρασης διάφορων τάσεων και διαδικασιών, κάποιες εκ των οποίων εντάσσονται στην -κατά τον Fernard Braudel- μακράς διάρκειας θεώρηση του ιστορικού χρόνου, ενώ κάποιες άλλες αποτελούν πρόσφατα γεγονοτολογικά προϊόντα.

    ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Ιερή Συμμαχία εναντίον... Τζιχάντ

    Ιερή Συμμαχία εναντίον... Τζιχάντ Tου Γιώργου Παυλόπουλου
    Μέχρι πολύ πρόσφατα, η εικόνα στη Μέση Ανατολή θύμιζε το απόλυτο χάος, με όλους να στρέφονται (ή και να πολεμούν) εναντίον όλων: οι Σουνίτες εναντίον των Σιιτών, οι Κούρδοι κατά των Τούρκων και της Βαγδάτης, οι Σύροι ισλαμιστές και αντικαθεστωτικοί εναντίον του Άσαντ, οι Ιρανοί κατά των Σαουδαράβων. Αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, δύσκολα θα έβρισκε κανείς ένα σημείο χωρίς μεγάλες και επικίνδυνες εντάσεις - οι Ρώσοι ήταν στα μαχαίρια με τη Δύση για την Ουκρανία, οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες έμοιαζαν να σημαδεύουν ο ένας τον άλλο, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν πήγαινε από το κακό στο χειρότερο.

    Νέα πρόκληση το πρωί του Σαββάτου Χαμηλή πτήση τουρκικού αεροσκάφους πάνω από το Φαρμακονήσι


    Χαμηλή πτήση τουρκικού αεροσκάφους πάνω από το Φαρμακονήσι

    Με μία νεα πρόκληση το πρωί του Σαββάτου συνέχισαν τις μη φιλικές ενέργειες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Αεροσκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έκανε χαμηλή πτήση πετώντας μόλις 500 πόδια πάνω από το Φαρμακονήσι στα Δωδεκάνησα. Το περιστατικό συνέβη στις 10:39 το πρωί του Σαββάτου. Το αεροσκάφος τύπου CN-235 της τουρκικής ακτοφυλακής (TCG) εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 10:22 από την περιοχή μεταξύ Σάμου και Κω. Δεκαεπτά λεπτά αργότερα πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «το αεροσκάφος αναγνωρίσθηκε σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες κατά πάγια πρακτική».
    ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

    Χειρόφρενο στην κατηφόρα

    Η κυβέρνηση μπορεί να ξεσπάθωσε επικοινωνιακώς τις τελευταίες εβδομάδες για το τέλος του Μνημονίου και την απομάκρυνση του ΔΝΤ από τη χώρα, αλλά τώρα, καθώς διαλύεται ο κουρνιαχτός των δηλώσεων, φαίνεται καθαρά ότι οι προθέσεις της δεν συμβαδίζουν αναγκαστικώς με την πραγματικότητα.
    Η Αθήνα έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τη γρήγορη και θετική αξιολόγηση της τρόικας (τουτέστιν, να κάνει αυτή τα στραβά μάτια σε πολλά από τα θέματα που η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει στο παρελθόν ότι θα εφαρμόσει τώρα), ώστε στο τέλος του χρόνου να κλείσει το θέμα του Μνημονίου και να ανοίξει η συζήτηση για τη διαχείριση του χρέους. Και όλα αυτά για να φτάσει η δικομματική κυβέρνηση με πολλά εύσημα και ούριο άνεμο στις προεδρικές εκλογές, βρίσκοντας τους 180 βοηλάτες ώστε να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.
    Τα αιτήματα και τα όνειρα αυτά της κυβέρνησης είναι πάρα πολλά για να υλοποιηθούν μονοκοπανιά μέσα στους επόμενους μήνες και οι δανειστές, από φύση αλλά και τακτική, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.