29 Σεπτεμβρίου 2014

Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος θα τα ξαναπούν για την υφαλοκρηπίδα

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/09/BENIZELOS-KASOULIDHS-AIGYPTIOS01-27SEPTEMBER2014.jpg
Θετικές ενδείξεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου διαβλέπει η Αθήνα με φόντο την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, πιθανόν στο Κάιρο, το προσεχές διάστημα.Τη διαπίστωση έκανε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι τρεις χώρες επιδιώκουν να «στήσουν» από τον Φεβρουάριο του 2013 ένα μοντέλο περιφερειακής συνεργασίας σε όλους τους τομείς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και μεταξύ των πιο σημαντικών θεμάτων είναι να υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος για την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με την επικάλυψη μέρους της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το Οικόπεδο 12, το οποίο έχει προσφέρει για έρευνες η Αίγυπτος από τον Μάιο του 2012.

Μετά τις κοινές δηλώσεις, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ατζέντα της συνάντησης, η οποία αφορούσε, μεταξύ άλλων, θέματα ενέργειας και θέματα εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας. Σε ερώτηση της «Ε» αν υπήρξε πρόοδος για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «εξετάσαμε την πρόοδο των εργασιών των τεχνικών επιτροπών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Και συμφωνήσαμε η επόμενη συνάντηση των τεχνικών επιτροπών να γίνει το συντομότερο δυνατόν, τη φορά αυτή στην Αθήνα. Και έχουμε πολύ θετικές ενδείξεις για τη στάση της αιγυπτιακής πλευράς, η οποία είναι πιστή στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

Το Καστελόριζο
Το αιγυπτιακό Οικόπεδο 12 βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας και το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι μόνο η επικάλυψη μικρού τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όσο το γεγονός ότι η νοητή επέκταση της βόρειας οριοθετικής γραμμής ταυτίζεται απολύτως με το όριο που μονομερώς διεκδικεί η Τουρκία για την ΑΟΖ της, διαγράφοντας την επήρεια του Καστελόριζου. Η πολιτική συγκυρία ευνοεί τις προθέσεις της ελληνικής διπλωματίας, καθώς το Κάιρο -σε αντίθεση με το κλίμα που επικρατούσε επί διακυβέρνησης Αδελφών Μουσουλμάνων- δείχνει πιο θετική διάθεση για να αντιμετωπισθεί το ζήτημα.

Αναφορικά με τη βοήθεια που θα προσφέρει η Ελλάδα στη συμμαχία που συστάθηκε για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, σε ερώτηση της «Ε» υποστήριξε ότι εκτός από τα πυρομαχικά προς τους Κούρδους, «δεν μας έχει ζητηθεί τίποτα άλλο». Ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας ότι η κίνηση έγινε για «την προστασία των εθνικών συμφερόντων, για να έχουμε ισχυρή θέση στο Κυπριακό, στα ελληνοτουρκικά, για να μπορούμε να προστατέψουμε δικά μας θέματα».

Στις επαφές που είχε ο Ευ. Βενιζέλος για την ονομασία της ΠΓΔΜ επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά το απόλυτο αδιέξοδο. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ν. Ποπόφσκι στη Νέα Υόρκη, ο τελευταίος με δήλωσή του φέρεται να έχει δηλώσει στα ΜΜΕ της χώρας του ότι «η ελληνική πλευρά δεν θεωρεί προτεραιότητά της τη λύση του θέματος της ονομασίας». Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με ανακοίνωσή του επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, μιας όμως ονομασίας για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (erga omnes).»Ο Μάθιου Νίμιτς αναμένει από τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ να επιβεβαιώσει ημερομηνίες κατάλληλες για την επόμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, καθώς ο πρέσβης κ. Βασιλάκης έχει ήδη αποδεχθεί τις αρχικά προταθείσες από τον κ. Νίμιτς ημερομηνίες του Οκτωβρίου» κατέληξε η ανακοίνωση.