29 Σεπτεμβρίου 2014

Συνεχίζουν κανονικά οι ρωσικές επενδύσεις στην Τουρκία


Οι ρωσικές επενδύσεις ύψους 22 δις δολαρίων στον τομέα της ενέργειας, για την ανέγερση πυρηνικού αντιδραστήρα στην Τουρκία συνεχίζουν κανονικά ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλτίζ.
Παρόλες τις διαφορές που προκύπτουν σε σχέση με τα περιφερειακά ζητήματα πολιτικής, η συνεργασία των δύο χωρών σε οικονομικό επίπεδο θα ενδυναμωθεί, είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι θα μεταβεί στη Μόσχα για να συζητήσει όλα τα ζητήματα που αφορούν τις ρωσικές επενδύσεις στην Τουρκία.

Όπως είπε, παρόλο που οι θέσεις των δύο χωρών σε σχέση με τις πολιτικές κρίσεις στην Μέση Ανατολή, όπως για παράδειγμα στη Συρία, είναι διαφορετικές, η αμοιβαία αλληλεξάρτηση τους έχει προτεραιότητα.Ο πυρηνικός σταθμός ενέργειας στο Άκιουγιου εκτιμάται ότι θα κοστίσει γύρω στα 20 δις δολάρια.Η χρηματοδότηση από τη Ρωσία αναμένεται να χρησιμοποιηθεί συγκεκριμένα στις κτηριακές υποδομές του έργου, στην δημιουργία δρόμων, στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρισμού, στους αγωγούς νερού  καθώς επίσης και σε εγκαταστάσεις προσωρινής στέγασης.
Όταν και εφόσον το έργο εγκριθεί, τότε η κατασκευή του αντιδραστήρα αναμένεται να αρχίσει το 2016 και να λειτουργήσει το 2020.
Από: SigmaLive-