Για "έλλειψη υπεύθυνης στάσης" κατηγορείται από το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ το ΥΠΕΞ μετά τη γνωστοποίηση πως η χώρα μας - στο πλαίσιο της συμμετοχής στη συμμαχία των προθύμων- θα αποστείλει πυρομαχικά στις κουρδικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.
Ανεύθυνη η στάση του ΥΠΕΞ με τη συμμετοχή στη συμμαχία των προθύμων "Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε κάποια στρατηγική της Ελλάδας για τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας, την ενίσχυση του διεθνούς της ρόλου και την εξασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας ή αποτελεί ακόμα μια αποσπασματική κίνηση άκριτης ευθυγράμμισης με τους σχεδιασμούς των ισχυρών δυτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή;" αναρωτιέται το τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ."Εάν το ενδιαφέρον για την ανθρωπιστική καταστροφή είναι πραγματικό", συνεχίζει η ανακοίνωση, "γιατί ενισχύονται αποκλειστικά οι Κούρδοι του Ιράκ και όχι και οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας όπου συντελείται αυτή η καταστροφή;".Τέλος το τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής αφήνει αιχμές γιατί δεν επελέγησαν "διπλωματικές πρωτοβουλίες ή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας".


Νάντια Βαλαβάνη: «Να δοθούν εξηγήσεις για την παραίτηση του πρέσβη στο Βερολίνο»

H παραίτηση του πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο και η υποβάθμιση του ρόλου της διπλωματικής υπηρεσίας δεν έμεινε ασχολίαστη από την υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, η οποία ζήτησε "εξηγήσεις" από την κυβέρνηση.
Όσο δεν δίνονται εξηγήσεις, τόνισε, "παρατείνεται μια ιδιαίτερα ανησυχητική και επιζήμια, για τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, εκκρεμότητα".
"Η κυβέρνηση, όμως, μέσω της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, αντί να προσπαθήσει να διασώσει, έστω την ύστατη στιγμή, τον θεσμικό ρόλο, την ακεραιότητα και το κύρος της διπλωματικής υπηρεσίας, επιλέγει να καλύψει τις πολιτικές της επιλογές: Την αποτυχία ενός ταξιδιού κορυφής ενταγμένου στο πλαίσιο της παρατεταμένης άτυπης προεκλογικής καμπάνιας 'Μνημόνιο και Τρόικα τέλειωσαν και φεύγουμε απ' το ΔΝΤ'" επισημαίνει η Ν. Βαλαβάνη.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει στον θεσμικό ρόλο της διπλωματικής υπηρεσίας και του ΥΠΕΞ γενικότερα" καταλήγει η ανακοίνωση.