28 Σεπτεμβρίου 2014

«Reset» στις σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ

Η Μόσχα κάλεσε σήμερα για μία νέα «επαναφορά» («reset 2.0») στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, λέγοντας πως η κατάσταση στην Ουκρανία, που οδήγησε στην επιβολή δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, βελτιώνεται χάρη στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Κρεμλίνου. Σε διάφορες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι είναι καιρός να επαναληφθεί η "επαναφορά", μια λέξη που χρησιμοποίησε η Ουάσινγκτον για να περιγράψει μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις των δύο χωρών στις αρχές της προεδρίας Ομπάμα.


Επιτέθηκε ωστόσο στη «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου» του ΝΑΤΟ, επέκρινε την Ουάσινγκτον επειδή απέκλεισε τον σύμμαχο της Ρωσίας Μπασάρ αλ-'Ασαντ από την εκστρατεία της εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και είπε πως η Ουάσινγκτον «δεν μπορεί πια να ενεργεί ως ο εισαγγελέας, ο δικαστής και ο εκτελεστής σε κάθε μέρος του κόσμου».

Μιλώντας στη χρηματοδοτούμενη από το ρωσικό κράτος διεθνή ραδιοτηλεόραση RT, ο Λαβρόφ είπε ότι «το ΝΑΤΟ διατηρεί ακόμα τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» και ότι η Μόσχα πρέπει να εκσυγχρονίσει τα συμβατικά και πυρηνικά όπλα της, αν και αρνήθηκε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει «σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών».
Πηγή: Express.gr  28/09/14-17:52