ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ
Στην πρόσφατη ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ο Μπάρακ Ομπάμα... σημάδεψε τους στόχους. Τζιχαντιστές και Ρωσία! Η επιβολή του νεοφιλελευθερισμού ως παγκόσμιου συστήματος, που δημιουργεί μεγαλύτερες ανισότητες και φτώχεια, για να αντέξει, να καθηλώσει τις αντιδράσεις και να συνεχιστεί, χρειάζεται σοκ και δέος, όπως η ζωή το οξυγόνο. Το έχει περιγράψει έξοχα η Ναόμι Κάμπελ. Η τρομοκρατία κατασκευάστηκε και ενισχύθηκε ως επιλογή των ΗΠΑ, για να αξιοποιήσουν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που διαθέτουν στην παγκόσμια σκακιέρα, την στρατιωτική ισχύ. Η μεταψυχροπολεμική παγκοσμιοποίηση δημιούργησε αρκετούς ισχυρούς οικονομικούς πόλους με δυναμική μεγέθυνσης και αυτό οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν μόνο με οικονομικά μέσα. Εμπόδισαν με επιτυχία την ευρωπαϊκή ενοποίηση δηλαδή την ανεξαρτησία της Ε.Ε. από τους αμερικανικούς μηχανισμούς ελέγχου.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ των Ταλιμπάν και των περισσότερων εξτρεμιστικών ομάδων στον αραβικό κόσμο χρηματοδοτήθηκε -μεν- κυρίως από την Σαουδική Αραβία, αλλά οργανώθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, στην αρχή για να παγιδεύσει τη Σοβιετική Ένωση στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια για να ανοίξει μια τεράστια πληγή στη Ρωσία με την Τσετσενία και τις τρομοκρατικές δράσεις εντός του εδάφους της. Όμως ο μεγάλος σταθμός ώστε να αιτιολογηθεί η κρατική τρομοκρατική καταστολή, κυρίως από τις ΗΠΑ, ήταν η επίθεση στους δίδυμους πύργους την 11η Σεπτεμβρίου του 2011.

ΣΕ ΜΙΑ εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανταπόκρισή του στο "Βήμα" ο έμπειρος δημοσιογράφος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Στάθης Ευσταθιάδης, που έχει ζήσει και εργαστεί επί πολλά έτη ως ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον, αναφέρει μεταξύ άλλων: "Μπορεί να έχουν περάσει δώδεκα χρόνια από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, όμως, όλα τα ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί και σε αυτό φαίνεται πως ευθύνονται οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση. Όπως αναφέρει, ακόμα και σήμερα υπάρχουν 28 σελίδες του πορίσματος που παραμένουν κρυφές από την κοινή γνώμη. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα ο πρόεδρος Ομπάμα αρνήθηκε να 'αποχαρακτηρίσει' αυτές τις σελίδες, απορρίπτοντας αίτηση των βουλευτών Γουόλτερ Τζόουνς και Στιβ Λιντς".
 
ΕΙΚΑΣΙΕΣ; Όταν κάποια χρόνια πριν από την 11η Σεπτεμβρίου μπήκαν οι πρώτες βόμβες στη Νέα Υόρκη, στο ίδιο ακριβώς σημείο στους δίδυμους πύργους, προκαλώντας πολλούς θανάτους, εκείνοι που τοποθέτησαν τα εκρηκτικά βρέθηκε πως ήταν Αιγύπτιοι, οι οποίοι είχαν αποκτήσει μέσα σε 48 ώρες πράσινες κάρτες των ΗΠΑ και αμέσως μετά επέστρεψαν στο Κάιρο. Συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο και στάλθηκαν πίσω με μια επιστολή της αιγυπτιακής αστυνομίας που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες και η οποία έλεγε: Τους πράκτορές σας, για τους οποίους ξέρουμε ότι είναι τρομοκράτες, σας τους στέλνουμε πίσω. Εσείς θα τους κρίνετε, όχι εμείς!Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στους νέους τζιχαντιστές του Χαλιφάτου, που έναν από τους πυρήνες του δημιούργησαν οι ΗΠΑ για να ανατρέψουν τον Άσαντ και συνέβαλαν σε αυτό η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Ισραήλ. Δεν είναι τυχαίο πως οι Τούρκοι ήταν οι μόνοι μέχρι στιγμής που κατάφεραν πρόσφατα να πάρουν πίσω σώους 50 Τούρκους ομήρους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ. Οι ΗΠΑ κατασκεύασαν ένα πολυεργαλείο παίζοντας όλα τα αποτελέσματα με τριπλή κάλυψη. Είναι σε θέση ακόμα και τις ήττες να τις αξιοποιούν για να κλιμακώσουν την επιχείρηση σοκ και δέος σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Νέο στοιχείο στην επιχείρηση αυτή είναι η ευκολία με την οποία βάζουν στο τσεπάκι τους την Ε.Ε. ακόμα και τη Γερμανία. Μέγα ερώτημα η στοχοποίηση της Ρωσίας. Εδώ δεν υπάρχει τριπλή κάλυψη, διότι η Μόσχα, εκτός από πολύτιμος εταίρος της Ε.Ε. είναι πυρηνική δύναμη και στρατιωτικά έχει προχωρήσει σημαντικά στην αναδιάρθρωση των μυστικών της υπηρεσιών και των ενόπλων δυνάμεών της, όπως εκτίμησαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί ειδικοί από την επιχείρηση προσάρτησης της Κριμαίας.

ΔΕΝ έχω σκοπό να παραστήσω τον διεθνή αναλυτή. Όλα αυτά τα σημειώνω, και μάλιστα συχνά, για να θίξω την πολυπλοκότητα της διεθνούς κατάστασης που σίγουρα θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία. Πρέπει να υπολογίζουμε την ισχύ των αμερικανικών εξουσιαστικών κέντρων και κυρίως τον αδίστακτο τρόπο, εκτός διεθνούς δικαίου, με τον οποίο δρουν. Όταν κάποιοι μιλάνε αυτές τις μέρες στην Ελλάδα χωρίς αίσθηση αυτογνωσίας και συσχετισμών δυνάμεων για επαναστατική θεωρία και πράξη, οφείλουν να εξηγούν πόσο ισχύει ή μπορεί να ισχύσει η επαναστατική θεωρία, αυτή που τέλος πάντων έχουν στο μυαλό τους, σήμερα. Που οδήγησαν οι εφαρμοστές αυτής της θεωρίας τον υπαρκτό, χωρίς δημοκρατία, σοσιαλισμό, πώς, ποιοι και γιατί τον συνέτριψαν, που βρίσκεται σήμερα η παγκόσμια Αριστερά και πόσο ανάγκη έχει τον ΣΥΡΙΖΑ το ευρωπαϊκό προοδευτικό κίνημα.

Χωρίς πολιτική ευφυΐα και ευελιξία, χωρίς στηρίγματα, με αδιαφορία για τη γνώμη του λαού, με τσιτάτα και δογματισμούς χωρίς ιδέα για το πώς παράγεται ο εθνικός πλούτος που δημιουργεί ευημερία, δεν μπορείς να πας πουθενά. Δικαίωμά σου να μην θες, όχι όμως και να εμποδίζεις τους άλλους να εκπληρώσουν την εντολή των πολιτών.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ έχει αποδεχτεί τη σκληρή πραγματικότητα και έχει αποσυρθεί -ουσιαστικά- από τον πολιτικό στίβο. Καλεί τα πλατιά λαϊκά στρώματα να συμμαχήσουν με τη φτωχή αγροτιά, να καταλάβουν την εξουσία και να την αναθέσουν στο κόμμα. Πότε θα γίνει αυτό; Όποτε γίνει. Ο χρόνος δεν έχει σημασία για τους... κόκκινους καρδινάλιους.

dchristou52@gmail.com
Χρήστου Δημήτρης