31 Μαρτίου 2014

Ασκήσεις επί... χάρτου για ελληνοκυπριακό αγωγό του Μιχάλη Καϊταντζίδη

Μικρά περιθώρια υλοποίησης έχει ο αγωγός Eastern Mediterranean Pipeline. Τι δείχνει η προκήρυξη μελέτης από τη ΔΕΠΑ και ποια είναι τα πραγματικά περιθώρια. Η πολιτικές προθέσεις και η σκληρή οικονομική πραγματικότητα.-του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ασκήσεις επί... χάρτου για τον ελληνοκυπριακό αγωγό - Τα «καυτά» ερωτήματαΤα χαρακτηριστικά «φαραωνικού» έργου με ελάχιστες πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα, εκλαμβάνει ο σχεδιαζόμενος αγωγός φυσικού αερίου, που προτείνεται να μεταφέρει το αέριο της ανατολικής Μεσογείου στις ευρωπαϊκές καταναλώτριες χώρες.Ο προτεινόμενος από το ΥΠΕΚΑ και τη ΔΕΠΑ αγωγός Eastern Mediterranean Pipeline με ετήσια δυναμικότητα 8 δις. κυβικά μέτρα, θα έχει συνολικό μήκος περίπου 1.680 χιλιόμετρα, από τα οποία τα περίπου 1.200 θα είναι υποβρύχια και τα υπόλοιπα χερσαία, ενώ η ροή και διαχείριση του αερίου θα υποστηρίζεται από τέσσερις σταθμούς συμπίεσης και δύο μετρητικούς σταθμούς.Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το διαγωνισμό που προκήρυξε η ΔΕΠΑ, με προτροπή του ΥΠΕΚΑ, για την ανάθεση της τεχνικοοικονομικής μελέτης που θα αφορά το έργο μεταφοράς φυσικού αερίου με αγωγούς, από τις θαλάσσιες περιοχές των κοιτασμάτων (κυπριακών και ισραηλινών) νότια της Κρήτης, μέχρι τις ακτές του Ιονίου στη Δυτική Ελλάδα.

Αναπτυξιακό άνοιγμα σηματοδοτεί η απ΄ ευθείας σύνδεση Αθήνας- Ερμπίλ

Διπλό αναπτυξιακό μήνυμα στέλνει η απ΄ ευθείας αεροπορική σύνδεση, δύο φορές την εβδομάδα, Αθήνας και Ερμπίλ, πρωτεύουσας του ιρακινού Κουρδιστάν, από τις 17 Απριλίου, με την ελληνική αεροπορική εταιρία Astra Airlines. Οι απ΄ ευθείας πτήσεις αποτελούν απόδειξη της ενίσχυσης της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στην περιοχή, ενώ η Astra επεκτείνει τα δρομολόγιά της σε νέες αγορές. Την επίσημη αναγγελία έκανε χτες ο πρεσβευτής του Ιράκ στην Ελλάδα Μπουρχάν Τζαφ, με την ευκαιρία του εορτασμού του Κουρδικού Νέου Έτους, Νεβρόζ, που γιορτάζεται την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας.

“Tutto cambi affinche nulla cambi”

ΗΠΑ: Τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2006 εμφάνισαν οι τιμές των κατοικιών  - Cover Image Πίσω από όλες τις ηχηρές κραυγές, τα μεγάλα λόγια, τις φανταχτερές εκφράσεις, τα πομπώδη συνθήματα για την υποτιθέμενη επερχόμενη αλλαγή του ελληνικού οικονομικού υποδείγματος, φαίνεται να υπάρχει σκόπιμη (ή και αθέλητη)  απόκρυψη της «νέας» πραγματικότητας. Από τη γωνία εμφανίζεται σιγά-σιγά η «νέα» οικονομική πραγματικότητα που αποτελεί αντίγραφο της παλαιάς.Η προσεκτική ματιά ανακαλύπτει με ευκολία, ότι το πολυδιαφημιζόμενο «νέο» οικονομικό υπόδειγμα το οποίο σιγά-σιγά αποκαλύπτεται δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτε από  αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα.  Προσοχή.  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν άλλαξαν όλα!!! Ακριβώς άλλαξαν όλα για να μείνουν όλα τα ίδια όπως χαρακτηριστικά λέει ο πρίγκιπας di  Lambedusa.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η ΑΟΖ και η Ελλάδα

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/03/tzabella-niki01-30march2014.jpg
Της Νικης Τζαβελα* Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.) ψηφίζει στις 13 Μαρτίου την έκθεση για τον ενεργειακό οδικό χάρτη της Ευρώπης μέχρι το 2050, στην οποία είμαι εισηγήτρια. Στην έκθεση αυτή τονίζεται η μεγάλη σημασία που έχει η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.). Αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική για τη χώρα μας, καθώς σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να υποστηρίξει διπλωματικά την Ελλάδα έναντι των τρίτων χωρών που θα αντιδράσουν. Η Ελλάδα, δηλαδή, δεν θα είναι μόνη της στην κατοχύρωση των αναφαίρετων δικαιωμάτων της. Η ελληνική ΑΟΖ θα καταστεί μέρος της ευρωπαϊκής ΑΟΖ.

Τώρα τρέχουν και δεν προλαβαίνουν

http://i1.prth.gr/images/00D2601F133BA4DBF6331E92645F7A8D.jpgΜιχάλης Ιγνατίου  Οταν τα «πρωτοπαλλήκαρα» της ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» επισκέφθηκαν την Κύπρο για να συμπαρασταθούν και να υποστηρίξουν τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ), ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα στις περασμένες προεδρικές εκλογές, προειδοποιούσα από αυτήν εδώ τη στήλη για το ενδεχόμενο εισαγωγής του ελληνικού φαινομένου στο νησί μας. Εκείνο τον καιρό, οι κομματικοί μηχανισμοί ασχολούνταν με τους προεκλογικούς σχεδιασμούς τους και δεν είχαν χρόνο να μελετήσουν μία κατάσταση, που εξελισσόταν εκείνες τις ημέρες.Είχα δεχθεί πολλά επιθετικά σχόλια, κυρίως από την Ελλάδα, όλα από οπαδούς της ναζιστικής οργάνωσης. Οι Χρυσαυγίτες, δεν συνηθίζουν να κρύβουν τα αισθήματά τους, τα οποία ακόμα και στον γραπτό λόγο, τα εκφράζουν με βίαιο τρόπο. Είχα μιλήσει για το θέμα και με φίλους πολιτικούς, οι οποίοι σήμερα σκίζουν τα ιμάτιά τους, οι οποίοι τότε με είχαν χαρακτηρίσει υπερβολικό, και τις προειδοποιήσεις μου άνευ σημασίας.

Το σίριαλ των υδρογονανθράκων

http://www.philenews.com/data/2014/03/28/skitso-29032014.jpgΤΕΛΙΚΑ αρχίζει να μου γίνεται πεποίθηση, ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων έχει σκοπίμως καταντήσει κάτι μεταξύ του Γεφυριού της Άρτας και τηλεοπτικής σαπουνόπερας. Αρχίζω να πιστεύω ότι, οτιδήποτε εξαγγέλλεται, δηλώνεται ή γράφεται από πολιτικούς ταγούς στην Κύπρο, κυρίως τον Πρόεδρο, τον αρμόδιο Υπουργό και τώρα τη νεόκοπο Πρόεδρο της νεόκοπης Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (που δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει μιαν άλλη και έτσι πρέπει πλέον η ΕΥΚ να επανεφεύρει τον τροχό ενώ χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ίσως σκόπιμα) είναι άνευ ουσιαστικού περιεχομένου και απλά γίνονται για να δημιουργούν εντυπώσεις, προσδοκίες, να διασκεδάζουν εσωτερικές καταστάσεις, να περνά ο καιρός, να διασπαθίζονται κρατικοί πόροι, να βολεύονται ημέτεροι κομματικοί ή μη, αλλά πρακτικά να μην υπάρχει αποτέλεσμα παρά μόνο μια πανάκριβη τρύπα, κυριολεκτικά, μέσα στο ( αλμυρό) νερό!

Τα γεγονότα του 1963-64 και η παραχάραξη

http://nationalpride.files.wordpress.com/2010/06/image212.jpg?w=610Σ. Κωνσταντινιδης ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ του 1963-64 είναι σημαντικά, διότι ουσιαστικά επαναφέρουν το Κυπριακό στη διεθνή σκηνή εκεί που εθεωρείτο ότι είχε κλείσει οριστικά με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Τα τελευταία χρόνια κάποιοι μεταμοντέρνοι νεοφιλελεύθεροι ιστορικοί ανακάλυψαν -σε σχέση με αυτά τα γεγονότα που χαρακτηρίστηκαν από την ελληνική πλευρά ως τουρκική ανταρσία για την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας- την καταπίεση των Τουρκοκυπρίων από τους Ελληνοκύπριους. Όλα τα στοιχεία που διαθέτουμε σήμερα δείχνουν ότι επρόκειτο για μια καλά προετοιμασμένη ανταρσία που στόχευε στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην παροχή της δυνατότητας στην Άγκυρα να επέμβει στην Κύπρο.

Τουρκία: Ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος

Τουρκία: Ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχοςΤον πρώτο κομουνιστή δήμαρχο πρόκειται να αποκτήσει η Τουρκία, στην πόλη Όβατσικ της ανατολικής επαρχίας Τουντσελί (Νταρσίμ). Υπό το «λάβαρο» του Κομουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP), που κατέβηκε στις εκλογές ως μέρος μίας συμμαχίας με αριστερές οργανώσεις της περιοχής, ο Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου δείχνει να προηγείται του βασικού αντιπάλου του Μουσταφά Σαριγκιούλ, του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP). Ο Σαριγκιούλ είναι ο τρέχων δήμαρχος της περιφέρειας και τυχαίνει να έχει το ίδιο όνομα με τον πιο γνωστό υποψήφιο δήμαρχο της αντιπολίτευσης για την Κωνσταντινούπολη. Ο Σαριγκιούλ κέρδισε τις εκλογές το 2009 με το CHP πριν προσχωρήσει στο BDP τον περασμένο χρόνο. Με το μεγαλύτερο ποσοστό Αλεβιτών - που ψηφίζουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία την Αριστερά - το Τουντσελί αποτελεί παραδοσιακά οχυρό των σοσιαλιστικών δυνάμεων της χώρας.

Ρώσος Πρέσβης: Αναγκαστικά συμβιβαστική η λύση Κάτι θα κερδίσουν και κάτι θα χάσουν οι δύο πλευρές, λέει ο Στανισλάβ Οσάτσι

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201403/167029/images/det_osadchiyanastasiadis3.jpg Το κοινό ανακοινωθέν είναι αναγκαστικά συμβιβαστικό και συμβιβαστική θα είναι και η λύση του Κυπριακού, αναφέρει σε δήλωσή του στη «Χαραυγή» ο Πρέσβης της Ρωσίας Στανισλάβ Οσάτσι. Συγκεκριμένα δηλώνει ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι η τελική συμφωνία αλλά μόνο η βάση των διαπραγματεύσεων και προσδιορίζει την κατεύθυνσή τους, είναι αναγκαστικά συμβιβαστικό όπως συμβιβαστική θα είναι και η λύση.Ο συμβιβασμός, τονίζει, είναι ο μόνος δυνατός τρόπος διευθέτησης του Κυπριακού και ότι ο κάθε συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές κάτι κερδίζουν και κάτι χάνουν, ότι είναι απαραίτητες οι υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.Ο Πρέσβης προσθέτει ακόμη ότι για τα επιτρεπτά όρια των απαραίτητων υποχωρήσεων, δηλαδή για τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές, αποφασίζουν οι ίδιες οι κοινότητες, έχοντας ως γνώμονα τα εθνικά τους συμφέροντα και τη ζωτική αναγκαιότητα για λύση.Σημειώνει επίσης ότι αν επικρατεί ο μαξιμαλισμός το πολύ που μπορεί να γίνει είναι να βρεθεί μια λύση που δεν θα είναι λειτουργική και ως εκ τούτου δεν θα είναι και βιώσιμη και στη χειρότερη περίπτωση τα πράγματα θα οδηγηθούν σε οριστικό αδιέξοδο.

Ηρωες πολιτισμού στην Ευρώπη του ’44

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΠΑΡΣΕΝΟΣ*- Το βιβλίο του Ρόμπερτ Εντσελ «Μνημείων άνδρες» μετέφερε, με τον ίδιο τίτλο, πρόσφατα στον κινηματογράφο ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Στη φωτογραφία, σκηνή από την ταινία.ROBERT EDSEL -The Monuments Men-εκδ. Back Bay Books, σελ. 473
Το βιβλίο του Ρόμπερτ Εντσελ «Μνημείων άνδρες» μετέφερε, με τον ίδιο τίτλο, πρόσφατα στον κινηματογράφο ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Στη φωτογραφία, σκηνή από την ταινία.
Αν είχε διαβάσει κανείς το βιβλίο «Μνημείων άνδρες», που μετέφερε πρόσφατα στον κινηματογράφο ο Τζορτζ Κλούνεϊ, δεν θα ξαφνιαζόταν από τη δήλωση του γνωστού Αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτη υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Γιατί το βιβλίο του Ρόμπερτ Εντσελ περιγράφει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες μιας μικρής ομάδας ανδρών και μιας γυναίκας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να διασώσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης από τη λεηλασία των ναζί. Βασισμένο στην αλληλογραφία και τις αναμνήσεις των πρωταγωνιστών της επιχείρησης, σε γερμανικά έγγραφα και σε αρχεία αρκετών χωρών, το βιβλίο καλύπτει κυρίως την περίοδο που εκτείνεται λίγο πριν από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία (Ιούνιος 1944) μέχρι την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας (Μάιος 1945). Επικεντρώνεται στη δράση επτά Αμερικανών χαμηλόβαθμων στρατιωτικών και ενός Βρετανού ταγματάρχη, καθώς και στη βοήθεια που τους προσέφεραν δύο Γάλλοι, για τον εντοπισμό και τη διάσωση έργων τέχνης σε Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία και Αυστρία.

Είμαστε αυτοί που θέλετε

http://www.antinews.gr/POLITIKE/oi-megaloi-antres-empisteuontai-mono-tin-krisi-tous-to-idio-omos-kanoun-kai-oi-ilithioi/oi-megaloi-antres-empisteuontai-mono-tin-krisi-tous-to-idio-omos-kanoun-kai-oi-ilithioi.JPG

Το μεγαλείο της Δημοκρατίας είναι όλες οι κοινωνικές ομάδες να μπορούν να ακούγονται, να διεκδικούν, να αγωνίζονται για τα συμφέροντά τους Γ.ΚΑΨΗΣ

Στο ίδιο έργο θεατές. Υποβάθμιση του Κοινοβουλίου με ταυτόχρονη ύβρι προς το Δημοκρατικό Πολίτευμα και προς της Ελληνική Κοινωνία . ​​Το Κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας επέλεξε σε ένα Πολυνομοσχέδιο-σκούπα των γραφειοκρατικών μηχανισμών που ταλανίζουν την οικονομική ζωή του τόπου μας χωρίς σοβαρή προεργασία να εκτεθεί με τρόπο κωμικό υποκύπτοντας σε άλλες αναγκαιότητες. ​Μια Αξιωματική αντιπολίτευση η οποία και επέλεξε έναν φθηνό τακτικτισμό αρνούμενη να αντιληφθεί πως η κοινωνία διψά για συναινετικές διαδικασίες και εχει αηδιάσει πλέον από πολωτικές συμπεριφορές που απλά αναπαράγουν τα σημερινά αδιέξοδα.Πολιτικά άστοχοι οι χειρισμοί και των δύο πολιτικών μονομάχων , καθως σε ένα τόσο σοβαρό θέμα αναλώθηκαν σε ύβρεις, εξυπνακισμούς και άγονες αντιπαραθέσεις. Επικοινωνιακά μπορεί να προκάλεσαν κλίμα ευφορίας στους οπαδούς τους και να αύξησαν την συσπείρωση τους.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ ΤΟΥ ΜΑΙΟΥ Η Γαλλία εκπέμπει SOS για τη μετάδοση του ακροδεξιού ιού στην Ευρώπη

Η Γαλλία εκπέμπει SOS για τη μετάδοση του ακροδεξιού ιού στην Ευρώπη  Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία την περασμένη Κυριακή προαναγγέλλουν πολιτικό σεισμό μεγατόνων για τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, με το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν να διεκδικεί ηγεμονική θέση στην πολιτική σκηνή της χώρας, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και η πρωτιά. Οι δύο αντίπαλοι πολιτικοί σχηματισμοί εξουσίας - οι Σοσιαλιστές και η Κεντροδεξιά- που παραπέμπουν για κάθε μέτρο δημοσιονομικών περικοπών ή και περιορισμού του κράτους Πρόνοιας στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, έχουν στρώσει κόκκινο χαλί για τη Μαρίν Λεπέν που εκμεταλλεύεται την προγραμματική ανυπαρξία της παράταξής της για να μεγιστοποιήσει την απορρόφηση των κάθε λογής δυσαρεστημένων ψηφοφόρων από όλο το πολιτικό φάσμα. Ομως το βράδυ της 25ης Μαΐου θα είναι μια εκλογική βραδιά-σοκ όχι μόνο για τον Ολάντ αλλά και για τις περισσότερες κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πολιτική κυριαρχία του Ερντογάν

Τα εκλογικά αποτελέσματα στην Τουρκία δίνουν εικόνα θριάμβου για τον Ερντογάν και πλήρους ανατροπής του σκηνικού, αλλά και ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν το βαθύ χάσμα ανάμεσα στην εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και την ετερόκλητη πολιτικά και κοινωνικά βάση της αντιπολίτευσης. Ο Ερντογάν άντεξε από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι και σήμερα κάθε μορφή αμφισβήτησης της εξουσίας του: μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στις πόλεις που μετά τη σκληρή καταστολή πήραν μορφή εξέγερσης και στη συνέχεια σειρά αποκαλύψεων για διαπλοκή - διαφθορά του ιδίου, της οικογένειάς του και των στενών συνεργατών του, φημολογία για «ροζ» σκάνδαλα και αποκαλύψεις για πολιτικό τυχοδιωκτισμό εκτός συνόρων αντάξιο των συνωμοσιών Εργκενεκόν και Βαριοπούλα. Επιπλέον το οικονομικό θαύμα των θηριωδών ρυθμών ανάπτυξης της χώρας έχει αρχίσει να ξεφουσκώνει. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και μια δυσμενέστατη για την εξωτερική πολιτική των Ερντογάν - Νταβούτογλου περιφερειακή συγκυρία, που οδήγησε την Αγκυρα σε μια πρωτοφανή για τις τελευταίες δεκαετίες απομόνωση.

Τουρκία: Ισχυρός ο Ερντογάν, επανακάμπτουν οι "Γκρίζοι Λύκοι", δυναμική παρουσία Κούρδων

http://www.hurriyetdailynews.com/images/news/201403/n_64283_4.jpg
Σε εθνικό επίπεδο ο Ερντογάν διατηρεί τις δυνάμεις του πάνω από 45%, επανακάμπτουν στην πολιτική σκηνή οι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), τα κέρδη του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) είναι περιορισμένα και οι νοτιοανατολικές επαρχίες κατακτώνται από τους Κούρδους υποψηφίους.Με καταμετρημένο πάνω από το 70,56% των εκλογικών τμημάτων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν λαμβάνει στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας ποσοστό 45,55%, το CHP φθάνει ασθμαίνων στο 27,81%, το ΜΗΡ αγγίζει το 15,22% και το κουρδικό κόμμα BDP που κατήλθε στις εκλογές στις ανατολικές επαρχίες το 6,43%.

30 Μαρτίου 2014

Τουρκικές Αυτοδιοικητικές Εκλογές (συνεχή ροή)

http://www.hurriyetdailynews.com/images/turkiye1.jpg
AKP 49- 559
CHP 13 -161
BDP 10 -65
MHP 8 -105
 BGMSZ 1- 3
http://www.hurriyetdailynews.com

Η εξωτερική πολιτική τού επαίτη

Τα αμερικανικά χρήματα που «έπεσαν» στην Ελλάδα (Δόγμα Τρούμαν, Σχέδιο Μάρσαλ) πέτυχαν να συγκροτήσουν μία πολιτική τάξη άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ουάσιγκτον. Το σύνολο των κυβερνήσεων από τη δεκαετία του '50 (κεντρώες και δεξιές) ευθυγραμμίστηκαν με τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η στάση του Κολοκοτρώνη

Σάββας ΚαλεντερίδηςΣτο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε ακροθιγώς στις παράπλευρες απώλειες που θα έχουν Κύπρος και Ελλάδα από τις κυρώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. στη Ρωσία, απώλειες που θα δυσχεράνουν την οικονομική ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση, που γίνεται με τεράστιο κόστος και τιτάνιες προσπάθειες του λαού.Επαναλάβαμε, μάλιστα, ότι εμείς οι Ελληνες θα πρέπει να βρούμε τρόπους -τέτοιοι υπάρχουν και μάλιστα πολλοί, αρκεί να το θέλουν οι κυβερνώντες- αντί να περιορίσουμε, να διευρύνουμε την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία αλλά και με την Ουκρανία, χωρίς να διαταράξουμε τις στρατηγικές σχέσεις που διατηρούμε με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Οι εμφύλιοι του 1821

Με τις στρατιωτικές έριδες και πολιτικές μηχανορραφίες ασχολήθηκε ο Νίκος Θέμελης στο τελευταίο βιβλίο του «Η αναχώρηση» (τη Δευτέρα στα βιβλιοπωλεία)
Να τι απασχολούσε τον Νίκο Θέμελη στα τελευταία του. Οι αλλεπάλληλες συγκρούσεις, οι θανάσιμες αντιπαλότητες και οι ίντριγκες που δηλητηρίασαν τον απελευθερωτικό αγώνα, πρακτικές που έμελλε να ριζώσουν στη νεοελληνική κουλτούρα με ανυπολόγιστες συνέπειες.  Αυτές δεσπόζουν στο χειρόγραφο που δούλευε ώς το καλοκαίρι του 2011, μέχρι την οριστική του έξοδο: μια νουβέλα με το σημαδιακό τίτλο «Η αναχώρηση» και με πλοκάμια που φτάνουν ώς την εποχή μας, η έκδοση της οποίας από το «Μεταίχμιο», συνοδευμένη μ' ένα επίμετρο του ιστορικού Βασίλη Παναγιωτόπουλου, συμπίπτει με τη φετινή επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Η πρώτη εικόνα που αναδύεται από το βιβλίο είναι ενός μεγαλοτσιφλικά, του Λάζαρου Χατζημιχαήλ, ο οποίος αγναντεύει από το αρχοντικό του τον κάμπο του Ναυπλίου, την ώρα που κυκλοφορεί το νέο -«Επεσε το Παλαμήδι!»- και η πόλη δονείται από πανηγυρισμούς. Ανθρωπος προσηνής, μπεσαλής και έντιμος, χήρος από νεαρή ηλικία, πατέρας ενός μικρού αγοριού και δίχως φανερούς εχθρούς, ο πρωταγωνιστής του εκτενέστερου μέρους της «Αναχώρησης» δεν χωράει στο στερεότυπο καλούπι του Πελοποννήσιου, αλλά ταιριάζει γάντι στην πινακοθήκη των ηρώων που φιλοτέχνησε ο Θέμελης στη συγγραφική του διαδρομή.

Το Πακιστάν και το τζιχαντιστικό Ισλάμ

Σπύρος Λίτσας Στους «International New York Times» του προηγούμενου Σαββατοκύριακου η Carlotta Gall δημοσιεύει μέρος ενδελεχούς έρευνας ετών. Κύκλοι των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν βρίσκονται σε ανοιΧτή επικοινωνία με τους Ταλιμπάν, τους υποστηρίζουν και τους παρέχουν πολιτική κάλυψη, ενώ παρείχαν καταφύγιο και στον επικεφαλής της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ.Είναι εμφανές για όσους παρατηρούν τα τεκταινόμενα στην περιοχή ότι οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους γύρω από τον τρόπο που το Πακιστάν επιλέγει να διαχειρίζεται το κρίσιμο ζήτημα των τζιχαντιστών, είτε αυτοί είναι οι Ταλιμπάν είτε είναι παραστρατιωτικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Κασμίρ, όπως για παράδειγμα η γνωστή Lashkar e-Taiba.

Ο εμφύλιος των λέξεων

Και ενώ ο εμφύλιος μαίνεται στην Ουκρανία, στην Ελλάδα έχει ξεσπάσει ένας ιδιότυπος εμφύλιος. Τα μαχαιρώματα των λέξεων! Και αν στα social media αυτό είναι ένα παγιωμένο άτυπο (πλέον) καθεστώς, στην τηλεόραση με γνώμονα τη λίστα αναγνωρισιμότητας και τα μερίδια τηλεθέασης, που καθορίζουν και την πρόσκλησή σου στο επόμενο talk show, τείνει να γίνει ο κανόνας. Λέξεις που εκσφενδονίζονται ωσάν πυροτεχνήματα προς δημιουργία εντυπώσεων. Πετάς πρώτα τη ρουκέτα και έπειτα σκέφτεσαι τι ήθελε να πει ο ποιητής. Μπορούν να σκοτώσουν οι λέξεις; Μερικές φορές καλύτερα (και) από τα συμβατικά όπλα. Γι' αυτό και έχουμε βγει στα χαρακώματα των καναλιών, στις ρούγες της κοινωνικής δικτύωσης και έχουμε πιάσει τα γιαταγάνια των λέξεων εκτελώντας οιονδήποτε έχει διαφορετική άποψη από τη δική μας. Οπως παρατηρεί ο Καραποστόλης, «τα λόγια δεν φοβούνται πλέον τα ολισθήματά τους. Αντίθετα, μπαίνουν πρόθυμα σε φόρμες ιδιωτικές, ώστε να αποσυρθούν γρήγορα, αν χρειαστεί.

Η ποιότητα της παραγωγής, προϋπόθεση της ανάπτυξης

Είναι γνωστό ότι η χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον διεθνή ανταγωνισμό με παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλού κόστους. Εκτός από το σχετικά χαμηλό οργανωτικό και τεχνολογικό επίπεδο της παραγωγής και η κλίμακα της παραγωγής σε μια σχετικά μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, δεν μπορεί να αυξηθεί, όπως στις μεγάλες χώρες, οι οποίες διαθέτουν τεράστια εσωτερική αγορά και συνεπώς δυνατότητες μαζικής παραγωγής που μειώνουν το κόστος. Επιπλέον, όσο και αν μειωθεί το εργατικό κόστος, η χώρα μας θα παραμείνει ακριβή σε σχέση με τους Βαλκάνιους γείτονές μας και πολύ περισσότερο σε σχέση με τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, που παράγουν ομοειδή προϊόντα και υπηρεσίες.

Το Ποτάμι δεν απαντά και ούτε προκαλεί

Το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη έχει αλλάξει τις ισορροπίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς, μόνο με την ίδρυσή του. Κατ' αρχάς είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον το ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν το Ποτάμι, μέχρι στιγμής, με τον ίδιο τρόπο. Απαξιωτικά και με υπαινιγμούς για σχέσεις με μεγάλα οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα. Το Ποτάμι δεν απαντά, δεν προκαλεί εντάσεις και συνεχίζει το μονοδιάστατο πολιτικό του λόγο κατά του παλαιού (γενικώς) και υπέρ της συνεργασίας (επίσης γενικώς).Δημοσιοποιεί γενικές και ευρύχωρες πολιτικές θέσεις, παλεύει να μη γίνει μέρος της αντιπαράθεσης των φθαρμένων κομμάτων, επιχειρώντας να προσεγγίσει κυρίως νέους ψηφοφόρους που δεν ζητούν συγκεκριμένες θέσεις, αλλά γενικώς και αορίστως το νέο. Λόγω κάποιων φράσεων του κ. Θεοδωράκη, όπως ότι «ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα είσαι με την Ευρώπη ή δεν είσαι;», το Ποτάμι αποκτά ήδη ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπο, ενώ την ίδια ώρα από το ΠΑΣΟΚ, την Ελιά και τη ΔΗΜΑΡ ψάχνονται.

Αποσχιστικές τάσεις στην Ευρώπη

Διαδικτυακό δημοψήφισμα στη Βενετία για την απόσχισή της από την Ιταλία Την ώρα που η Ουκρανία και οι Δυτικοί υποστηρικτές της δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα της Κριμαίας και τη ρωσική σύνδεσή της, η κίνηση απόσχισής της κερδίζει έδαφος καθώς και άλλες περιοχές και πόλεις στην Ευρώπη τάσσονται υπέρ των δημοψηφισμάτων για επανασχεδιασμό των συνόρων -ανάμεσά τους όχι μόνο οι «γνωστές» Καταλονία και Σκοτία, αλλά και το ουκρανικό Ντόνετσκ και η Βενετία.Διαδικτυακό δημοψήφισμα στη Βενετία για την απόσχισή της από την Ιταλία Την ίδια στιγμή, το δρόμο της Κριμαίας προς τη Μόσχα θέλει να ακολουθήσει και η Υπερδνειστερία, που έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της εδώ και 24 χρόνια, αλλά δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος και θεωρείται τμήμα της Μολδαβίας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ Η ΡΩΣΙΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΠΕΙ ΤΑΥΡΙΔΑ Τη βαφτίζουν Ελληνίδα και την κάνουν ρωσική

Η είδηση δεν ήταν καθόλου αβάσιμη! Η Ρωσία, στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία και την προσπάθεια να ενσωματώσει πλήρως την στρατηγικής σημασίας Κριμαία, φαίνεται ότι επεξεργάζεται σχέδια για αλλαγή της ονομασίας, ώστε και σε συμβολικό επίπεδο να εδραιώσει τη ρωσική κυριαρχία. Η λέξη «Κριμαία» προέρχεται από το Qirim και είναι ταταρικής προέλευσης.
Ο Τύπος λοιπόν ενημέρωσε ότι με πρόταση στη Δούμα οι Ρώσοι «ετοιμάζονται να δώσουν και πάλι στην Κριμαία το αρχαίο ελληνικό όνομα Ταυρίς ή Ταυρίδα, δράττοντας τη μοναδική αυτή ιστορική στιγμή». Κάνουν δηλαδή αυτό που έκανε και η Αικατερίνη η Μεγάλη το 1783, όταν η Χερσόνησος προσαρτήθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Και ο συμβολισμός δεν είναι καθόλου τυχαίος.

Οδυσσέας Ελύτης και η «θλιβερή υπόθεση του Μακεδονικού»

ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΙΧ. ΔΩΣΣΑ
Οταν χρησιμοποιείται για το Μακεδονικό ζήτημα ο χαρακτηρισμός «θλιβερή υπόθεση» -όπως γίνεται από πολλούς, πολύ συχνά, τον τελευταίο καιρό- είναι απαραίτητο να διευκρινίζεται αν είναι «θλιβερή» λόγω των ατυχών χειρισμών από ελληνικής πλευράς. Στην περίπτωση αυτή οι τακτικής φύσεως διαφωνίες και επικρίσεις θα ήταν εύλογες, χωρίς να παραβλάπτεται το στρατηγικό status του ζητήματος. Δηλαδή το ιστορικά και πολιτισμικά απαράγραπτο, δεδομένο και αναφαίρετο δικαίωμα του Ελληνισμού να περιέχει «εν εαυτώ», ως σάρκα εκ της σαρκός του και ως ανεπιμέριστο στοιχείο της υπόστασής του, τους Μακεδόνες, όπως πράττει λ.χ. για τους Αργείους ή τους Βοιωτούς, και να περιλαμβάνει στο μεν ιστορικό του κεκτημένο το όνομα της Μακεδονίας, στη δε έκταση της εθνικής / κρατικής κυριαρχίας του την ελληνική Μακεδονία, όπως λ.χ. τη Μεσσηνία και την Αττική ή την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Ενιαίο ενεργειακό δόγμα…

Εξαιρετικά ευνοϊκές συγκυρίες για τα ενεργειακά θέματα Κύπρου - ΕλλάδαςΣημαντικές επαφές στη Λευκωσία του Έλληνα Υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογό του και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Εξαιρετικά ευνοϊκές είναι οι συγκυρίες για την υλοποίηση των ενεργειακών στόχων Ελλάδας και Κύπρου, ώστε η Ανατολική Μεσόγειος να αποτελέσει πυλώνα ειρήνης, ευημερίας, καθώς και ένα νέο δρόμο ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, δήλωσε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης.

Νεοσουλτανικές μεθοδεύσεις

Του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη

  • Η Τουρκία βιώνει, πάλι, στιγμές λογοκρισίας και κρατικής αυθαιρεσίας
  • Ο Τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα φιμώσει το Twitter και προχωρά στη φίμωσή του, αφήνοντας άναυδη τη διεθνή κοινότητα και κυρίως τους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους της χώρας του
  • Η ΣΤΙΓΜΗ της απαγόρευσης πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, δεδομένων των επικείμενων εκλογών που θα διεξαχθούν στην Τουρκία την ερχόμενη Κυριακή

Οι άρχοντες της αγχόνης

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Πώς οι Βρετανοί έβαλαν μέσω Κύπρου βόμβα στα θεμέλια του ΝΑΤΟ
  • Οι διαχρονικές αρχές και αξίες της ΕΟΚΑ, η Ένωση, τα στρατηγικά ελλείμματα και η στοχοθεσία Βρετανών και Τούρκων
  •   ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ πολεμιστές της ΕΟΚΑ και οι κομματικοί φεουδάρχες
Την 1η Απριλίου του 1955 η ΕΟΚΑ αναλάμβανε να δράσει ενόπλως για να αποτινάξει τον βρετανικό ζυγό και να ενώσει την Κύπρο με την Ελλάδα. Σήμερα, πενήντα εννέα χρόνια μετά, ο αγώνας εκείνος, το έπος των Ελλήνων της Κύπρου, λογικό είναι να ιδωθεί μέσα από την ηθική και τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική του διάσταση, καθώς νομιμοποιείται μέσω της Χάρτας του ΟΗΕ. Είναι δε ένα βασικό ερώτημα, το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί: Ήταν ορθός ή όχι ο στόχος της Ένωσης; Ήταν η ΕΟΚΑ τρομοκρατική οργάνωση, όπως οι Τούρκοι και οι Βρετανοί θέλουν να την παρουσιάζουν, ή υπηρέτησε ένα διαχρονικό σύστημα αρχών και αξιών που θέλει να κυριαρχεί ακόμη και στις μέρες μας τόσο στα Ην. Έθνη όσο και στην ΕΕ;

29 Μαρτίου 2014

Σαμαράς: Άμεση ρύθμιση για το χρέος

«Η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι γίνει άμεσα, με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο, λαμβάνοντας υπ' όψιν -προφανώς- και τις ιδιαιτερότητες όλων των δανειστών. Κύριο μέλημά μας είναι να γίνει σύντομα», δηλώνει στην Real news,,ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Όπως εκτιμά η συζήτηση για το χρέος θα αρχίσει σύντομα και το ζήτημα θα ρυθμιστεί τελικά μέχρι το Φθινόπωρο, κάτι που θα δώσει μεγάλη ώθηση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Τους λόγους της "αυτοσυγκράτησης" των ΗΠΑ στη συριακή κρίση εξήγησε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπεραμύνθηκε την Παρασκευή της απόφασής του να μην κάνει χρήση βίας κατά του συριακού καθεστώτος το περασμένο φθινόπωρο, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν και αυτές τα όριά τους.
"Νομίζω ότι δεν είναι σωστό να πιστεύουμε ότι ήμασταν σε θέση, με λίγα στοχευμένα πλήγματα, να εμποδίσουμε αυτά που παρακολουθούμε στη Συρία", είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CBS. Η συνέντευξη αυτή μαγνητοσκοπήθηκε στη Ρώμη, λίγο πριν από την αναχώρηση του Αμερικανού προέδρου για τη Σαουδική Αραβία.

Ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας θέλει αυτονομία μετά την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία

Ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας πρότεινε σήμερα αυτή η ιθαγενής μουσουλμανική μειονότητα των 300.000 ανθρώπων να επιδιώξει αυτονομία στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που αποσπάσθηκε από την Ουκρανία και προσαρτήθηκε από τη Ρωσία.Μιλώντας σε περισσότερους από 200 αντιπροσώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της κορυφαίας συνέλευσης των Τατάρων της Κριμαίας, ο Ρεφάτ Τσουμπάροφ δήλωσε: "Στη ζωή κάθε έθνους έρχεται μια στιγμή που πρέπει να πάρει αποφάσεις οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον του"."Σας ζητώ να εγκρίνετε ... την έναρξη πολιτικών και νομικών διαδικασιών με στόχο να δημιουργήσουμε εθνοτική και εδαφική αυτονομία των Τατάρων της Κριμαίας, του ιστορικού εδάφους τους της Κριμαίας".

Στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων επικρίνουν τη Δύση επειδή επέτρεψε να αυξηθεί η ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία

Κορυφαία στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων επέκριναν τις ενέργειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης εναντίον της Ρωσίας μετά την προσάρτηση από την τελευταία της περιφέρειας της Κριμαίας που προκάλεσε τη χειρότερη κρίση Ανατολής-Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα "Ντι Βελτ".Ο Χέρμπερτ Χάινερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas, είπε στη γερμανική εφημερίδα πως πιστεύει ότι η Δύση περίμενε υπερβολικά πολύ για να αρχίσει συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν όταν αυξήθηκε η ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία."Θα πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως κάποιος σαν τον Πούτιν θα έπρεπε να ήταν μέρος της διαδικασίας από πολύ νωρίτερα, αντί να κρατιέται σε απόσταση μέχρι να είναι πολύ αργά", δήλωσε.

Ενεργειακό χαρακίρι

Την άνοιξη του 2010 πολλοί ειδήμονες και μη στην Ελλάδα πρότειναν να γυρίσουμε την πλάτη στην ΕΕ και στο ΔΝΤ και να αναζητήσουμε δανεικά στην Ρωσία, στην Κίνα ή ακόμη και στα Εμιράτα. Λίγο αργότερα κάποιοι άλλοι ανακάλυψαν ότι τα κοιτάσματα ενέργειας σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες μάς επιτρέπουν να απαλλαγούμε και από το δυσβάστακτο χρέος και από τους απαιτητικούς δανειστές μας.Παρόμοιου επιπέδου και αξιοπιστίας ως προς την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης είναι τα όσα είπε ο πρόεδρος Ομπάμα προχθές Τετάρτη στις Βρυξέλλες:

ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ Μην υψώνετε τείχη απομόνωσης απέναντι σε Ρωσία και Πούτιν

Εχουν προ πολλού συνταξιοδοτηθεί, όμως δεν έχουν παραιτηθεί από το δικαίωμά τους να εκφράζουν τις απόψεις τους και συχνά-πυκνά να στηλιτεύουν την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης.

  Χέλμουτ Σμιτ: Βλακώδεις οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και λανθασμένη η στάση έναντι του Πούτιν για την Κριμαία. Για παράδειγμα, στη Λιβύη η Δύση υπερέβη κατά πολύ την εντολή του ΣΑ του ΟΗΕ. Η συμπ

Χέλμουτ Σμιτ: Βλακώδεις οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και λανθασμένη η στάση έναντι του Πούτιν για την Κριμαία. Για παράδειγμα, στη Λιβύη η Δύση υπερέβη κατά πολύ την εντολή του ΣΑ του ΟΗΕ. Η συμπεριφορά του Πούτιν είναι κατανοητήΟ λόγος για τους τρεις πρώην καγκελάριους της Γερμανίας, που σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τους διαφωνούν με τη σκληρή γλώσσα που υιοθετεί το Βερολίνο και η ΕΕ απέναντι στη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και επιχειρηματολογούν υπέρ μίας πολιτικής διαλόγου με το Κρεμλίνο.
Ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ εναντιώθηκε εξαρχής στην απόφαση για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας και τότε, μάλιστα, το κόμμα των Πρασίνων απευθύνθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ζητώντας να αναγορευτεί στον «έμμισθο του Πούτιν» - όπως τον αποκαλούν, να εκφέρει γνώμη επί του θέματος δημοσίως.

Στη σκιά της διαρροής οι εκλογές στην Τουρκία AFP, ZΑΜΑΝ, HURRIYET, A.P.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΡΘΡΟΥ Ποιοι υπέκλεψαν τις συνομιλίες;
http://s.kathimerini.gr/resources/2014-03/29s1turk-thumb-large.jpg
Ποιος ή ποιοι ήταν εκείνοι που κατάφεραν να υποκλέψουν τις μυστικές συνομιλίες μεταξύ τεσσάρων ανώτατων αξιωματούχων -του υπουργού και του υφυπουργού Εξωτερικών, του επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) και του υπαρχηγού του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων- τη 13η Μαρτίου; Το ερώτημα κυριαρχεί στη δημόσια αντιπαράθεση, δίνοντας τροφή σε κάθε είδους σενάρια και εικασίες. Στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου «φωτογράφισε» την αδελφότητα Γκιουλέν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανότατα είχε διεισδύσει με ανθρώπους της, που διέπραξαν κατασκοπεία, μέσα στο ίδιο το υπουργείο του.

ΗΛΙΑΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ Σκιές Δόγματος Αμοιβαίας Καταστροφής

http://s.kathimerini.gr/resources/2014-03/john-kerry-thumb-large.jpg«Η Fitch αναβαθμίζει τις προοπτικές της αξιολόγησης των ΗΠΑ σε θετικές» – «Η S&P και η Fitch υποβάθμισαν τις προοπτικές αξιολόγησης της Ρωσίας σε αρνητικές». Από τα πρακτορεία.
Επειτα από καιρό, οι εταιρείες αξιολόγησης είδαν τους ειδησεογραφικούς τίτλους που παράγουν σε περίοπτη θέση. Σε λιγότερο από ένα 24ωρο περιέγραψαν έμμεσα την απειλή για το Κρεμλίνο. Σχεδόν ταυτόχρονα, ΗΠΑ και Ευρωζώνη συμπλήρωναν τη λίστα - στόχων των κυρώσεων με άτομα του στενού κύκλου του Ρώσου προέδρου και με εταιρείες κοντά στα συμφέροντά του. Οι κυρώσεις προκαλούν καραμπόλες: Η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας πετρελαίου Guvnor άλλαξε ιδιοκτησία εν μια νυκτί, καθώς ο μεγαλομέτοχός της Τιμτσένκο είναι στη «μαύρη λίστα». Τα εκατομμύρια των πελατών της Rossiya SMP Bank έμαθαν την Παρασκευή ότι οι πιστωτικές κάρτες Visa και Mastercard δεν λειτουργούν πια.

Περί τον ΣΥΡΙΖΑ ο ζωτικός χώρος για το Ποτάμι

http://static-enet.toolip.gr/resources/2014-03/2-skitso--25-thumb-large.jpg
Πάει πάνω από χρόνος που συναντηθήκαμε με τον Αλέξη Τσίπρα τυχαία -σε έκθεση ζωγραφικής στο Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας. Είπα να τον τσιγκλήσω, επικαλούμενος δημοσιεύματα της ημέρας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συντάσσεται με όσους προτείνουν να μειωθούν σε 200 οι βουλευτικές έδρες.«Να που και ο Κάρ. Παπούλιας σάς βγαίνει από... αριστερά, πρόεδρε...».«Σε τέτοιους καιρούς, δεν είναι αυτό το πρόβλημά μας, Γιώργο. Μακάρι να ήταν...»

Η ιδιωτικοποίηση του πολιτικού χρήματος


tellogloy-tasos-thumb Με χθεσινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδράει στην περικοπή στο μισό της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα, θεωρώντας ότι αυτή θα πλήξει τους σχηματισμούς που δεν έχουν σχέση με τη διαπλοκή. Λες και η κρατική χρηματοδότηση απέτρεπε τους διάφορους κομματικούς σχηματισμούς να έχουν σχέση -που δεν ήταν δημόσια, χαρακτηριζόταν από μια «κρυφή αντζέντα»- με ιδιωτικά συμφέροντα.Η απόφαση των εταίρων της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να περιορίσει την κρατική χρηματοδότηση είναι σωστή. Θα ήταν μάλιστα ακόμα σωστότερη αν συμπληρωνόταν από κάποια μέτρα να πληρώσουν οι μόνοι δημόσιοι φορείς που δεν πληρώνουν, τα δύο πτωχευμένα κόμματα της Γ Ελληνικής Δημοκρατίας, τα γιγάντια χρέη τους ή τουλάχιστον να εμφανίσουν ένα αξιόπιστο πρόγραμμα αποπληρωμής τους.

Στρατηγοί ετοίμαζαν εισβολή στη Συρία

ΤΟΥΡΚΙΑ – Ηχητικά αποσπάσματα που αναρτήθηκαν στο YouTube αποκαλύπτουν συνομιλία του Αχμέτ Νταβούτογλου με στελέχη του στρατού και της ΜΙΤ, στην οποία προτείνουν προβοκάτσια κατά των στρατιωτών που φυλάσσουν τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ σε θύλακα εντός της Συρίας

«Θα τους περιγράψουμε ως οργάνωση της Αλ Κάιντα. Δεν πρόκειται έτσι να έχουμε ενοχλήσεις. Και όσον αφορά τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, αυτό είναι θέμα υπεράσπισης των εδαφών μας» -Φεριντούν Σινιρλίογλου
 Του Νικόλα Ζηργάνου
 18Οι μάσκες έπεσαν στην Αγκυρα και μια συνομιλία μεταξύ τεσσάρων ανώτατων αξιωματούχων της Τουρκίας -που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από το τρισκατάρατο ΥouTube- ξεγυμνώνει την τουρκική εξωτερική πολιτική της ήπιας δύναμης (soft power), «των μηδενικών προβλημάτων» για την ηγεμονία στη Μέση Ανατολή και τον τρόπο που η γειτονική μας χώρα διαχειρίζεται την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και τις διακρατικές σχέσεις, με την προβοκάτσια ως όργανο άσκησης πολιτικής. Την Πέμπτη, αναρτήθηκαν στο ΥouTube εννέα ηχητικά αποσπάσματα από συνομιλία που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών του Ερντογάν, πρώην πρέσβης της Τουρκίας στο Ισραήλ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν, και ο υπαρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ.

28 Μαρτίου 2014

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ Από το Κόσοβο στην Κριμαία

https://libcom.org/files/imagecache/article/images/history/CK_building_on_fire_1999%5B1%5D.jpg
Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων -άρχισαν την παραμονή της 25ης Μαρτίου του 1999- από την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας που απέφεραν την απόσχιση του Κοσόβου, και τις δραματικές εξελίξεις στην Κριμαία, οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι. Τότε η Δύση, με μια γιγαντιαία στρατιωτική επιχείρηση, που έσπειρε τον θάνατο και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στις υποδομές της -μικρής- Γιουγκοσλαβίας, αφαίρεσε από τη Σερβία το Κόσοβο και μερικά χρόνια αργότερα το παρέδωσε στον σύγχρονο βαλκανικό χάρτη ως δεύτερο αλβανικό κράτος. «Ανθρωπιστικούς λόγους» επικαλέστηκαν τότε Αμερικανοί και Ευρωπαίοι για να αποσπάσουν βίαια από ένα σύγχρονο κράτος εδάφη του.

Λόγω περικοπών, το ΝΑΤΟ δεν τρομάζει τη Ρωσία HELENE COOPER – STEVEN ERLANGER / THE NEW YORK TIMES

Ακόμη και η κρίσιμη αμερικανική βάση του Ραμστάιν απειλείται από το νέο, περιορισμένο αμυντικό δόγμα των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν την Τετάρτη να ενισχύσουν το ΝΑΤΟ, αλλά η στρατιωτική πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι ΗΠΑ, μακράν το ισχυρότερο μέλος του ΝΑΤΟ, έχουν περιορίσει δραστικά τις δυνάμεις τους στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, ενώ οι ευρωπαϊκές δυνάμες δεν έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές τους δαπάνες. Στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη στάθμευαν περίπου 400.000 Αμερικανοί στρατιώτες, έτοιμοι να υπερασπιστούν τη Δυτική Ευρώπη, κυρίως τη Δυτική Γερμανία, από σοβιετική προέλαση. Σήμερα στην Ευρώπη υπηρετούν περίπου 67.000 Αμερικανοί στρατιώτες, εκ των οποίων οι 40.000 στη Γερμανία και οι υπόλοιποι κυρίως στην Ιταλία και τη Βρετανία, ενώ η αμερικανική αεροπορική δύναμη αριθμεί 130 μαχητικά, δώδεκα σκάφη ανεφοδιασμού και τριάντα μεταγωγικά. Στα τέλη του Ψυχρού Πολέμου υπήρχαν στην Ευρώπη οκτακόσια αμερικανικά αεροσκάφη. Την τελευταία 25ετία οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει εκατοντάδες βάσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ραντάρ. «Οι περιορισμένες χερσαίες δυνάμεις στην Ευρώπη δεν προορίζονται για ταχεία προβολή ισχύος έναντι της Ρωσίας», είπε ο αναλυτής Αντονι Κόρντσμαν. «Το πιο εποικοδομητικό πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς είναι να μην προχωρήσει σε πρόκληση που θα υποχρέωνε τη Ρωσία να απαντήσει».

S.O.S. εκπέμπει η «ΠΣΕ» για την αφύλακτη ελληνοαλβανική μεθόριο

Στο επίκεντρο παραμένει η ενίσχυση της αστυνόμευσης των ακριτικών περιοχών της Ηπείρου, με τις διαμαρτυρίες από μόνιμους κατοίκους, τοπικούς φορείς, αλλά και οργανώσεις αποδήμων να εντείνονται, αφού η Πολιτεία συνεχίζει το κρυφτούλι με όλους όσους διεκδικούν ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων!
Τι κι αν πριν από λίγους μήνες συναντήθηκαν οι δήμαρχοι των ακριτικών Δήμων Πωγωνίου, Κόνιτσας και Φιλιατών γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο; Καμία απολύτως ουσιαστική κίνηση από πλευράς Πολιτείας για να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους εναπομείναντες κατοίκους, αλλά και στους αποδήμους, οι οποίοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, που πλέον το σκέφτονται σοβαρά να επισκεφθούν τα χωριά τους για να περάσουν κάποιες μέρες του Πάσχα ή του Καλοκαιριού.

΄Στρατηγική διαπραγμάτευσης έναντι μιας Τουρκίας στον κατήφορο

http://www.philenews.com/data/2014/03/28/skitso-28032014.jpgΑπλοϊκή /αφελής στρατηγική:  Στο περασμένο μου άρθρο διατύπωσα την γνώμη πως  στο εθνικό μας θέμα έχουμε ανάγκη από άτομα με στρατηγική σκέψη και όχι από άτομα με νομική κατάρτιση (όσο έγκριτοι και εάν είναι οι νομικoί μας.) Στο παρόν άρθρο διαπιστώνω αριθμό δικών μας στρατηγικών ολισθημάτων και καταλήγω με συμπεράσματα. Λόγω έλλειψης στρατηγικής προσέγγισης και αδυναμίας στην επιμέτρηση των στρατηγικών μεγεθών του κυπριακού προβλήματος παραβιάζονται κατά κόρον, από εμάς, στοιχειώδεις κανόνες. Διαπιστώνω, επίσης, μια παντελή άγνοια του γνώθι σαυτόν, μια και εμείς κινούμαστε στα πλαίσια της αφέλειας και του ερασιτεχνισμού, ενώ ο αντίπαλος μας δρα αταλάντευτα και στοχοθετημένα στηριζόμενος στις γνώσεις και στην παράδοση υψηλής στρατηγικής. Η πλευρά μας παραβιάζει στοιχειώδεις  κανόνες όπως:

Σαπίζουν στις φυλακές δεκάδες εκλεγμένοι δήμαρχοι

http://www.al-monitor.com/files/live/sites/almonitor/files/images/almpics/2014/03/2014-03-14.jpg?t=thumbnail_570
Τρεις μόλις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στην Τουρκία, εξακολουθούν να παραμένουν, εδώ και χρόνια, έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές εκλεγμένοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και δεκάδες δημοτικοί σύμβουλοι, από δήμους και κοινότητες των νότιων, κυρίως, περιοχών της Τουρκίας. Το απαράδεκτο, όπως χαρακτηρίσθηκε, αυτό γεγονός για μία χώρα-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης στηλίτευσε χθες, με ψήφισμά της, η Ολομέλεια του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνεδριάζει αυτές τις ημέρες στο Στρασβούργο.

Και οι Αρμένιοι της Συρίας στόχος της Αλ Κάιντα

http://www.al-monitor.com/files/live/sites/almonitor/files/images/almpics/2014/03/Shewaro.jpg?t=thumbnail_570
Τις απρόκλητες επιθέσεις ένοπλων ομάδων εξτρεμιστών εναντίον των αρμενικών πληθυσμών στα χωριά της περιοχής Κεσάμπ της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, καταγγέλλει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.Οπως τονίζουν μέλη της Αρμενικής Επιτροπής, οι ομοεθνείς τους στα χωριά του Κεσάμπ στη Συρία ήταν ο στόχος των τριήμερων βάναυσων επιθέσεων από ένοπλες ομάδες της Αλ Κάιντα, που χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο τη συνοριακή γραμμή Τουρκίας - Συρίας. Ογδόντα Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους, πολλοί κατέφυγαν στους γειτονικούς λόφους, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο στις κοντινές πόλεις της Λατάκειας και της Μπασίτ.

Αντίποινα για «ορισμένες χώρες της Δύσης» υιοθετεί η Ρωσία


Αντίποινα εναντίον «ορισμένων χωρών της Δύσης» ανακοίνωσε ότι υιοθετεί η ρωσική κυβέρνηση, απευθύνοντας μια προειδοποίηση που μοιάζει να βάζει στο στόχαστρο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι την ΕΕ στο σύνολό της.Η ΕΕ, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, διεύρυνε εδώ και μια εβδομάδα τον κατάλογο των υψηλόβαθμων αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης και των προέδρων των δύο νομοθετικών σωμάτων, σε βάρος των οποίων επιβάλλει στοχευμένες κυρώσεις –ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση περιουσιακών τους πόρων– με τον κατάλογο να περιλαμβάνει πλέον 33 πρόσωπα.Σε μια ανακοίνωση που παρέχει διευκρινίσεις έπειτα από σχετικό ερώτημα ενός μέσου ενημέρωσης (που δεν κατονομάζεται) σχετικά με την αντίδραση της Ρωσίας στις κυρώσεις που αποφάσισαν «οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλα κράτη περιλαμβανομένου του Καναδά», ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, απάντησε χωρίς να αναφερθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

Τουρκία: Αποπέμφθηκε υφυπουργός επειδή υποστήριζε αγορά κινεζικών πυραύλων


Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ απέπεμψε τον υφυπουργό Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας Μουράτ Μπαγιάρ, ο οποίoς είχε ταχθεί υπέρ της αγοράς πυραύλων εδάφους-αέρος από αμφιλεγόμενη κινεζική εταιρεία, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.Οι λόγοι της αποπομπής του κ. Μπαγιάρ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος εδώ και 10 χρόνια για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, δεν έχουν διευκρινιστεί.Τον Σεπτέμβριο η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να αγοράσει πυραύλους εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς από την κινεζική εταιρεία CPMIEC έναντι 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η προτίμηση, ωστόσο, την οποία έδειξε η Τουρκία στη συγκεκριμένη εταιρεία, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ επειδή παρέδωσε οπλικά συστήματα στο Ιράν και τη Συρία, παραβιάζοντας το εμπάργκο, προκάλεσε οργή στους εταίρους της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ευ. Βενιζέλος: Λάθος η δημιουργία αρνητικής συζήτησης για την καταστροφή των χημικών της Συρίας

Επιστολή αναφορικά με την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στους εκκλησιαστικούς, αυτοδιοικητικούς και κοινωνικοοικονομικούς φορείς της Κρήτης, υποστηρίζοντας πως δεν έχουν πλήρη ενημέρωση για τις προσπάθειες που καταβάλλονται και για τις έως τώρα διασφαλίσεις που έχει πετύχει η Ελλάδα.
Όπως αναφέρει, η Ελλάδα έχει κάνει και εξακολουθεί να κάνει όλα όσα είναι πολιτικώς και οργανωτικώς αναγκαία και εφικτά, εκδηλώνοντας την, με απόσταση, μεγαλύτερη ευαισθησία μεταξύ των μεσογειακών χωρών για το ζήτημα.«Θα ήταν, όμως, λάθος να δημιουργήσουμε μόνοι μας μια αρνητική συζήτηση στη διεθνή τουριστική αγορά, όταν αλλά μεσογειακά κράτη δεν θέτουν καν το θέμα», συμπληρώνει.Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι η Κρήτη «πρέπει να έχει τη βεβαιότητα ότι έχουν διαμορφωθεί πλήρεις και πολλαπλές εγγυήσεις ασφαλείας για το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου», τονίζοντας πως το πρόσφατο περιστατικό στις ακτές της Μυκόνου δείχνει ότι από αλλού μπορεί να προκύψει πρόβλημα στη Μεσόγειο και όχι από τις επίσημες δραστηριότητες του ΟΗΕ.

Τουρκία: Βαρύνουσα μεταβλητή


«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση!». Με τη φράση αυτή ο Μάο Τσε Τουνγκ αναδείκνυε ότι κάθε αλλαγή στο status quo -εσωκομματικό, πολιτικό ή γεωπολιτικό- δίνει ανέλπιστες ευκαιρίες στην πλευρά που είναι απομονωμένη.Τη διάσημη φράση του Μεγάλου Τιμονιέρη σίγουρα θα σκέπτεται σε κάποια άλλη διατύπωση ο πολιορκημένος Ερντογάν: Απομονωμένος μετά τη στροφή των ΗΠΑ στη Συρία και στο Ιράν, χωρίς περιφερειακό σύμμαχο μετά την ανατροπή του Μόρσι από τους στρατηγούς, σε αντιπαράθεση με τη Βαγδάτη και την Τεχεράνη λόγω της αρπαγής των πετρελαίων της κουρδικής οντότητας στο Βόρειο Ιράκ, με το Ισραήλ να κωφεύει στις επανειλημμένες κρούσεις της Αγκυρας για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει από τον Ιούνιο του 2013 μια κλιμακούμενη κοινωνική και πολιτική αμφισβήτηση, την οποία σχεδόν ανοικτά την ερμηνεύει σαν συνωμοσία των ΗΠΑ, με μαριονέτα τον Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η κρίση στην Ουκρανία, τα πυρηνικά και το Μνηνόμιο της Βουδαπέστης

Το 1994 το Κίεβο εγκαταλείπει τα πυρηνικά με εγγύσεις για εδαφική ακεραιότητα
Η κρίση στην Ουκρανία, τα πυρηνικά και το Μνηνόμιο της Βουδαπέστης«Μία από τις παράπλευρες απώλειες της κρίσης στην Ουκρανία μπορεί να είναι η διάδοση των πυρηνικών» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο δρ Τάρας Κούζιο, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ουκρανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, στον Καναδά. «Ο διαμελισμός της Ουκρανίας αποδυναμώνει επικίνδυνα την παγκόσμια ασφάλεια επειδή ενθαρρύνει εμμέσως πλην σαφώς το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και άλλες κυβερνήσεις να εμμείνουν στις προσπάθειες ή στα όνειρά τους για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Από εδώ και πέρα σε κάθε διαπραγμάτευση για τον πυρηνικό αφοπλισμό οι διεθνείς εγγυήσεις προστασίας που θα δίνονται σε κράτη για να εγκαταλείψουν τις πυρηνικές προσπάθειες θα ακούγονται κούφιες. Πριν από δύο δεκαετίες η Ουκρανία εγκατέλειψε αυτό που ήταν τότε το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, το οποίο κληρονόμησε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, σε αντάλλαγμα για μια επίσημη εγγύηση των συνόρων και της ασφάλειάς της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία» τονίζει ο Κούζιο.

G-8 και G-7, μύθος και πραγματικότητα


Για πρώτη φορά την πόρτα των τότε ακόμη G-7 χτύπησε εκ μέρους της Mόσχας ο Γκορμπατσόφ στη Σύνοδο Kορυφής του Λονδίνου τον Iούλιο του 1990, όταν εκλιπαρούσε για επείγουσα οικονομική αλλά και επισιτιστική βοήθεια της καταρρέουσας τότε EΣΣΔ.Στη συνέχεια, η Pωσία έγινε πλήρες μέλος το 1997, όχι τόσο ως αναγνώριση της ισοτιμίας της ή της οικονομικής της ανασυγκρότησης, αλλά μάλλον ως επικοινωνιακού χαρακτήρα αποζημίωση προς τον Γέλτσιν τόσο για τη διεύρυνση του NATO προς Aνατολάς όσο και για την πλήρη και προκλητική παράκαμψη-αγνόηση της Mόσχας στον χειρισμό της σύγκρουσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία.Aλλωστε, το γεγονός ότι η αναβάθμιση της Pωσίας σε πλήρες μέλος είχε περισσότερο τον χαρακτήρα διευκόλυνσης του Γέλτσιν να αποδεχθεί δυσμενείς για τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας του ανατροπές το επιβεβαίωσε τότε και στη συνέχεια η απουσία της Kίνας από την Oμάδα των «8», παρά το γεγονός ότι το μέγεθος της οικονομίας της την καθιστούσε υποχρεωτικό συνομιλητή στις διαβουλεύσεις του Φόρουμ.

Κάλπες στην Τουρκία: Εις το όνομα της τσέπης και του Αλλάχ Εξακολουθεί να είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Ερντογάν


Κάλπες στην Τουρκία: Εις το όνομα της τσέπης και του Αλλάχ
Πρώτο, κρίσιμο, εκλογικό τεστ για τον Ερντογάν μετά τα σκάνδαλα με τις μίζες που συγκλονίζουν την Τουρκία, είναι οι δημοτικές εκλογές της Κυριακής. Παρά τις αποκαλύψεις για διαφθορά δισεκατομμυρίων, την λαϊκή διαμαρτυρία που έχει αρχίσει από το Πάρκο Γκεζί, και τον αυταρχισμό του «σουλτάνου», οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτο κόμμα, με διαφορά, το κυβερνών ισλαμιστικό AKP.«Πώς εξηγείται αυτό»; ρώτησε το ΒΗΜΑ τον δρα Εμρέ Ερντογάν (απλή συνωνυμία με τον Τούρκο πρωθυπουργό), από το κέντρο πολιτικών ερευνών Infakto, στην Κωνσταντινούπολη.«Δύο παράγοντες διαφωτίζουν τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Πρώτον, οι Τούρκοι νοιάζονται για την οικονομική τους κατάσταση και έχουν την τάση να τιμωρούν οικονομικές αποτυχίες, όπως φάνηκε πριν από τον Ερντογάν, στην διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Οι συνεχόμενες νίκες του ΑΚΡ από το 2002 εξαρτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την αποτυχία των προηγούμενων κυβερνήσεων, και από την επιτυχία του ΑΚΡ να κρατήσει ένα υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης. Δεύτερος παράγοντας είναι το σύστημα των ισλαμικών αξιών», μας λέει ο Ερντογάν.

Υλικά για τουρκικό νοσοκομείο στη Γάζα


ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Μικρή εξαίρεση στον ασφυκτικό αποκλεισμό της Γάζας ανακοίνωσε το Ισραήλ, προκειμένου να εισέλθουν στη Λωρίδα δομικά υλικά και ηλεκτρικά εξαρτήματα για την κατασκευή νοσοκομείου με τουρκική χρηματοδότηση. Πρόκειται για ένδειξη της βελτίωσης των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία. Η απόφαση συμπίπτει με τις πληροφορίες ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για το «Μαβί Μαρμαρά». Η έφοδος Ισραηλινών κομάντος στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που μετέφερε τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα το 2010, και ο θάνατος εννέα Τούρκων ακτιβιστών είχε προκαλέσει ψύχρανση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις. Ενα χρόνο αργότερα, η Τουρκία ξεκίνησε την κατασκευή νοσοκομείου στη Γάζα μεταφέροντας υλικά μέσω των σηράγγων που συνέδεαν τη Λωρίδα με την Αίγυπτο. Η ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι στην Αίγυπτο, το καλοκαίρι του 2013, και η αντικατάστασή του από τον φιλικό προς το Ισραήλ στρατηγό Σίσι έσφιξε και άλλο τον κλοιό γύρω από τη Γάζα.

Το στοίχημα του Ερντογάν

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αναμένεται να είναι κάτι παραπάνω από τυπική διαδικασία. Μία ανάσα πριν από την Κυριακή, οι εκλογές αυτές ανάγονται σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυβέρνηση.
Διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, στην καρδιά της Κων/πολης, σωρεία σκανδάλων διαφθοράς, απαγόρευση του Twitter και του YouTube. Oι τελευταίοι μήνες κάθε άλλο παρά εύκολοι ήταν για την τουρκική κυβέρνηση. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής αναδεικνύονται έτσι σε κομβικής σημασίας δοκιμασία για τον πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το κατά πόσο θα βγει ενισχυμένος ή αποδυναμωμένος από τη διαδικασία των δημοτικών εκλογών είναι αβέβαιο, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη, η οποία αποτελεί βαρόμετρο, αφού έχει περίπου 15 εκατομ. κατοίκους. Στην ίδια πόλη, είκοσι χρόνια μετά, ο Ερντογάν είχε ξεκινήσει την πολιτική του σταδιοδρομία ως δήμαρχος. Εάν το Kόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) χάσει την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στην Κων/πολη, το μέλλον της κυβέρνησης Ερντογάν διαγράφεται δυσοίωνο.

Ερντογάν κατά οικονομικών αντιπάλων

Τρεις μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, εισαγγελική έφοδος σε εταιρεία συμφερόντων του Γκιουλέν ταράσσει την πολιτική ζωή της χώρας. Ο Ερντογάν θέτει τώρα στο στόχαστρο τους οικονομικούς του αντιπάλους.
H έφοδος στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου Καϋνάκ στην Κωνσταντινούπολη, κάθε άλλο παρά θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαία. Ο Όμιλος Καϋνάκ συνδέεται στενά με το κίνημα Χιζμέτ του Φετουλάχ Γκιουλέν, έχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια και δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς. Σύμφωνα δε με πληροφορίες που κυκλοφορούσαν τα τελευταία 24ωρα, η κυβέρνηση Ερντογάν επρόκειτο να εξαπολύσει επιθέσεις κατά των αντιπάλων της χρησιμοποιώντας κάθε μέσο.