30 Μαρτίου 2014

Ενιαίο ενεργειακό δόγμα…

Εξαιρετικά ευνοϊκές συγκυρίες για τα ενεργειακά θέματα Κύπρου - ΕλλάδαςΣημαντικές επαφές στη Λευκωσία του Έλληνα Υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογό του και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Εξαιρετικά ευνοϊκές είναι οι συγκυρίες για την υλοποίηση των ενεργειακών στόχων Ελλάδας και Κύπρου, ώστε η Ανατολική Μεσόγειος να αποτελέσει πυλώνα ειρήνης, ευημερίας, καθώς και ένα νέο δρόμο ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, δήλωσε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης.

Σε συνάντηση που είχε το πρωί με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, στη Λευκωσία, έγινε συζήτηση και αλληλοενημέρωση για θέματα των υδρογονανθράκων, την εσωτερική αγορά ενέργειας και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ στους τομείς περιβάλλοντος και ενέργειας.

Συζητήθηκε, επίσης, η μελέτη βιωσιμότητας που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση για τον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed, που θα ενώνει την Ανατολική Μεσόγειο με την Κύπρο, την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη. Πάντως, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου ανέφερε ότι στρατηγική της Λευκωσίας παραμένει η δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

Κοινή επιτροπή
Οι δύο πλευρές αποφάσισαν επίσης τη δημιουργία κοινής επιτροπής που θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, ζητήματα υδρογονανθράκων και εσωτερικής αγοράς ενέργειας, αλλά και θέματα περιβάλλοντος και τουρισμού. Από την πλευρά του ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για το στάδιο έρευνας και ανάπτυξης των υδρογονανθράκων της Κύπρου, καθώς και για τους σχεδιασμούς των ενεργειακών υποδομών. Συγκεκριμένα, για τον τερματικό LNG στο Βασιλικό, o κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «αυτήν τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με τη Noble για να καταλήξουμε στη συμφωνία έργου», που θα διέπει τη λειτουργία του τερματικού.

Ανέφερε συναφώς ότι συζήτησαν με τον κ. Μανιάτη για τη λειτουργία των σταθμών υποδοχής LNG στην Ελλάδα, καθώς και για τα σχέδια αναβάθμισής τους, κάτι που, όπως είπε, συνάδει με τη στρατηγική της Κύπρου για τον χερσαίο τερματικό στο Βασιλικό.

Ο Eastmed
Αναφορικά με τον Eastmed, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η Κύπρος συμμετέχει σε αυτό, καθώς αποτελεί έργο κοινού ενδιαφέροντος και είναι ένα από τα τρία έργα που εγκρίθηκαν το περασμένο καλοκαίρι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν την Κύπρο. Ως προς τη μελέτη βιωσιμότητας, διευκρίνισε ότι είναι αρμοδιότητα της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) της Ελλάδας, ενώ η Κύπρος συμμετέχει ως παρατηρητής. Η μελέτη αποσκοπεί στο να καταδείξει αν το έργο είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο.

Όπως είπε ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, «στρατηγική μας είναι χερσαίος τερματικός υγροποιημένου φυσικού αερίου». Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που οι δύο πλευρές θα προωθήσουν από κοινού για τη μελέτη βιωσιμότητας του Eastmed, ώστε «να έχουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά των υδρογονανθράκων προς τις αγορές της Ευρώπης».

Οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες
Εξάλλου, ο Υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας ενημέρωσε για τις άμεσες και επικείμενες, εντός του 2014, πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

«Είμαστε σε ένα εξαιρετικό στάδιο συνεργασίας», είπε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να παίξουν στις παρούσες συνθήκες τον ρόλο ενός νέου πόλου και μιας νέας πηγής τροφοδοσίας της Ευρώπης με ενεργειακά αγαθά, αναβαθμίζοντας τη γεωπολιτική τους θέση και εξασφαλίζοντας για τις χώρες τους μεγαλύτερη ευμάρεια και δημόσιο πλούτο.

Συνάντηση με Αναστασιάδη
Στη συνέχεια, ο κ. Μανιάτης είχε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο συζήτησαν τη συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας στα ζητήματα ενέργειας και γαλάζιας ανάπτυξης. Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις συνομιλίες που είχε με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη σε όλα τα θέματα ενέργειας αλλά και της γαλάζιας ανάπτυξης, τα οποία αποτελούν την κορύφωση των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής Προεδρίας όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

«Οφείλω να σημειώσω πως είχαμε μια πολύ καλή και εξαιρετική ανταλλαγή απόψεων στα ζητήματα που σχετίζονται, από τη μια, με την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας, ιδιαίτερα σε σχέση με τα θέματα ερευνών υδρογονανθράκων, ένα ζήτημα που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης», είπε, και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «για το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών μας, για την ολοκλήρωση σε σύντομο χρονικό διάστημα των πρώτων συμβάσεων που θα υπογράψουμε και για τον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων, στον οποίο θα προχωρήσουμε μέσα στο καλοκαίρι του 2014».
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/112860