30 Μαρτίου 2014

Το Ποτάμι δεν απαντά και ούτε προκαλεί

Το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη έχει αλλάξει τις ισορροπίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς, μόνο με την ίδρυσή του. Κατ' αρχάς είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον το ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν το Ποτάμι, μέχρι στιγμής, με τον ίδιο τρόπο. Απαξιωτικά και με υπαινιγμούς για σχέσεις με μεγάλα οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα. Το Ποτάμι δεν απαντά, δεν προκαλεί εντάσεις και συνεχίζει το μονοδιάστατο πολιτικό του λόγο κατά του παλαιού (γενικώς) και υπέρ της συνεργασίας (επίσης γενικώς).Δημοσιοποιεί γενικές και ευρύχωρες πολιτικές θέσεις, παλεύει να μη γίνει μέρος της αντιπαράθεσης των φθαρμένων κομμάτων, επιχειρώντας να προσεγγίσει κυρίως νέους ψηφοφόρους που δεν ζητούν συγκεκριμένες θέσεις, αλλά γενικώς και αορίστως το νέο. Λόγω κάποιων φράσεων του κ. Θεοδωράκη, όπως ότι «ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα είσαι με την Ευρώπη ή δεν είσαι;», το Ποτάμι αποκτά ήδη ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπο, ενώ την ίδια ώρα από το ΠΑΣΟΚ, την Ελιά και τη ΔΗΜΑΡ ψάχνονται.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν την Ελιά, θεωρούν ότι με ένα αξιοπρεπές ποσοστό στο ψηφοδέλτιο Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη μπορούν μετά τις ευρωεκλογές να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις διαλόγου ανάμεσα στην Ελιά, το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ, ανεξάρτητα αν το κόμμα του Φ. Κουβέλη εκλέξει ή δεν εκλέξει ευρωβουλευτή. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που δεν στηρίζουν την Ελιά, επίσης δεν αποκλείουν μετά τις ευρωεκλογές να γίνει διάλογος με το Ποτάμι, απλώς δεν είναι αισιόδοξοι ότι η Ελιά και μέσω αυτής το ΠΑΣΟΚ θα πετύχει την 25η Μαΐου το ποσοστό που θα του επιτρέψει να συνεχίσει ως φορέας διαλόγου στην Κεντροαριστερά.

Ο ίδιος ο κ. Κουβέλης, βλέποντας τα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ να μειώνονται, παρά την «ένεση» της ένταξης των «παπανδρεϊκών» στελεχών στο κόμμα, κλιμακώνει την επίθεσή του κατά του Ποταμιού. «Στόχος δικός μας δεν είναι μία Κεντροαριστερά συμπλήρωμα δεξιών και συντηρητικών κυβερνήσεων. Ούτε μία Κεντροαριστερά "γενικών καθηκόντων". Ούτε ένα κεντροαριστερό νεφέλωμα που εμφανίζεται απολίτικο, αλλά επί της ουσίας επιλέγει τη συντήρηση της σημερινής κατάστασης» είπε προχθές, δείχνοντας ότι έχει στοιχεία που μάλλον του δείχνουν ότι το Ποτάμι είναι ο νούμερο 1 κίνδυνος για τη ΔΗΜΑΡ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=423252