29 Μαΐου 2015

Foreign Policy: Ο Άσαντ «ξαναχτυπά» με τα λεφτά του Ιράν Εντατικοποιούνται οι επιθέσεις κατά του ισλαμικού κράτους


Foreign Policy: Ο Άσαντ «ξαναχτυπά» με τα λεφτά του Ιράν
Το συριακό καθεστώς εντατικοποιεί τις επιθέσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, με την υποστήριξη χρημάτων από το Ιράν και σιιτών μαχητών από το εξωτερικό, όπως χώρες της Κεντρικής Ασίας, αναφέρεται σε ρεπορτάζ του αμερικανικού περιοδικού Foreign Policy. Με τις δυνάμεις των ανταρτών και του Ισλαμικού Κράτους να παρελαύνουν στη Συρία και τις  οργανώσεις της αντιπολίτευσης να προωθούνται στο νότιο και στο βόρειο τμήμα της χώρας, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό.Μπορεί ο Άσαντ και οι ιρανοί σύμμαχοί του δυσκολεύονται όλο και πιο πολύ να συγκεντρώσουν αρκετές δυνάμεις για την προστασία στρατηγικά σημαντικών περιοχών, παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα του FP, έχουν καταφέρει να αποτρέψουν την πτώση του καθεστώτος. Με χρήματα αλλά και καταναγκασμό, ο Άσαντ έχει εξαπολύσει μία εκστρατεία ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και της αφοσίωσής τους στο καθεστώς. Την περασμένη εβδομάδα, η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προσβλέπει σε δάνειο ύψους ενός δισ. δολαρίων από τη Τεχεράνη προκειμένου να συνεχίσει τον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους. Επιπροσθέτως, η στρατολόγηση ξένων μαχητών με την υποστήριξη του Ιράν έχει αυξηθεί δραματικά.

ΑΠΕΤΡΑΠΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; Κύπρος: Στρατιώτης της Χεζμπολάχ συνελήφθη με ποσότητα-μαμούθ νιτρικής αμμωνίας

Κύπρος: Στρατιώτης της Χεζμπολάχ συνελήφθη με ποσότητα-μαμούθ νιτρικής αμμωνίαςΣτέλεχος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ με διασυνδέσεις με τον ανώτατο ηγέτη της στο Λίβανο, Χασάν Νασράλα, είναι ο σιιτικής καταγωγής 26χρονος Λιβανέζος που τελεί υπό κράτηση σε σχέση με την υπόθεση της ανακάλυψης δυο τόνων νιτρικής αμμωνίας, στο σπίτι που διέμενε στη Λάρνακα, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο.Ο 26χρονος, όπως και τα περισσότερα μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ, εκπαιδεύτηκε στο Ιράν στα τάγματα των «Φρουρών της Επανάστασης» και ήταν άτομο με έντονη απέχθεια προς το Ισραήλ, επισημαίνει ο Φιλελεύθερος.
Σύμφωνα με πηγές των Αρχών Ασφαλείας, αυτή ήταν η πληροφορία που έφτασε στις μυστικές Υπηρεσίες της Δημοκρατίας για τον 26χρονο Λιβάνιο, κάτοχο καναδικού διαβατηρίου, που έφτασε στο νησί μας πριν από δέκα σχεδόν μέρες και οδήγησε την Αστυνομία προληπτικά στο σπίτι του για να ελέγξει τον συγκεκριμένο αλλοδαπό.

Πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Ιράν

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας του «Ισλαμικού Κράτους» απασχόλησε τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, κ. Κοτζιά και Ζαρίφ.ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και του Ιράν έκαναν το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας στον πολιτικό, οικονομικό και κυρίως τον ενεργειακό τομέα, ενώ αξιοσημείωτη είναι η σύμπτωση απόψεων για την ανάγκη αντιμετώπισης της τρομοκρατίας του «Ισλαμικού Κράτους».Η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκου Κοτζιά και Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, έθεσε τις βάσεις για μια σχεδιασμένη συνεργασία τόσο άμεσα, όσο και για τη μετά εμπάργκο εποχή, καθώς, όπως όλα δείχνουν, αν οι συνομιλίες της Γενεύης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στεφθούν με επιτυχία, οι σχέσεις των δύο χωρών θα γνωρίσουν άνθηση. Ο Ελληνας υπουργός σημείωσε ότι οι Ελληνες εφοπλιστές διαθέτουν μεγάλο στόλο μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και πετρελαίου, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες θα έχει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και στις μεταφορές.

Δικαίωση για Ελληνίδα της Ίμβρου

Image
Μεγάλο βήμα για την δικαίωση των Ελλήνων κάτοικων της Ίμβρου οι περιουσίες των οποίων λεηλατήθηκαν, κατασχέθηκαν ή καταπατήθηκαν από το τουρκικό Δημόσιο (βάσει σχεδίου...) αποτελεί φρέσκια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( ΕΔΑΔ)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΕΤΑΙΟΣ Σε απομόνωση διεθνώς οι Τούρκοι βάσει έρευνας

Την απομόνωση που νιώθουν οι Τούρκοι στην εξωτερική πολιτική καταγράφει ακαδημαϊκή έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες, δέκα μόλις μέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουνίου, προκαλώντας ερωτηματικά για το κατά πόσο η χώρα θα μπορέσει μετά τις εκλογές να αλλάξει πορεία στις σχέσεις της με το εξωτερικό της περιβάλλον.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε στην Τουρκία και η τεράστια αναβάθμιση του ρόλου του Προέδρου της χώρας στη χάραξη και υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής, αναδεικνύοντας έτσι την άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην εξωτερική πολιτική και την πορεία της και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η έρευνα
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης καταγράφει παράλληλα και μια σημαντική άνοδο στα ποσοστά των Τούρκων που πρώτα χαρακτηρίζουν την Τουρκία μουσουλμανική χώρα: 45,5% από 37% που ήταν το 2013, ενώ παλαιότερα τα ποσοστά αυτά ήταν ακόμα πιο χαμηλά.

Oι σπόνσορες στρέφονται κατά της FIFA

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzeOHbV2DOyre8K2n5Ar4kKd-T6mhsfj-EcaC5hxwJwbaRqn7oO8s4_nHSWmdR9DNYAdTA4P6DeKyXjFw7NvntShoPz2G01lO9iYQ2xdsdipNxpB0ppXFSvwtEgfLf-KuRVR-ZkeuXrFCA/s1600/o-paradeisos-tou-dubai.jpgΜετά το μπαράζ συλλήψεων στη Ζυρίχη οι σπόνσορες της FIFA αναλαμβάνουν δράση και ετοιμάζονται να χτυπήσουν την Ομοσπονδία εκεί που... πονάει. Πώς κινούνται οι μεγαλύτεροι εξ αυτών.Οι εταιρίες που βρίσκονται κοντά στην Παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανεβάζουν την πίεση στον εκτελεστικό βραχίονα του σώματος, μετά από τις διπλές κατηγορίες για απάτη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απάτη από τις ελβετικές και τις αμερικανικές αρχές.

«Υπνοβάτες» και Ομερτά

image Δανείζομαι τον τίτλο του άριστου πονήματος για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο του Christopher Klark ο οποίος, αν και Αυστραλός, κατέδειξε πως κατέχει τα περί της βαλκανικής πράγματα καλύτερα από τους Βαλκάνιους. Βεβαίως η σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια θυμίζει σε πολλά τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή τα χρόνια που προηγήθηκαν του Μεγάλου Πολέμου, πλην όμως το ζήτημα αυτό ενδεχομένως να απασχολήσει τον υπογράφοντα κάποια άλλη στιγμή.Oι «Υπνοβάτες» στην παρούσα φάση αφορούν την υπό διαμόρφωση συνθήκη συμβίωσης του σημερινού Έλληνα πολίτη με ένα πλέγμα αξιών, κανόνων και δόγματος που συνάδει, ιδιότυπα είναι η αλήθεια, με τα δεδομένα συστημάτων εξουσίας του παρελθόντος, στην Ανατολική Ευρώπη με την εγκαθίδρυση κράτους διαφθοράς στο όνομα του Λαού, στην Αμερική με την υιοθέτηση του πολιτικο-λαϊκισμού ως μεθόδου εφαρμογής του αντικομμουνισμού με εργαλείο τον Μακαρθισμό και στη Βαλκανική και την Τουρκία με την αποδοχή ως μοντέλου εξουσίας του Εθνικο-Λαϊκισμού με κορυφαίους εκπροσώπους τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (προσφάτως και του Ράμα στην Αλβανία), του Γκρουέφσκι στην ΠΓΔΜ και αναντίρρητα του Ταγίπ Ερντογάν στη σημερινή Τουρκία.

Η Υπερκαυκασία θα καθορίσει τη μοίρα της Μέσης Ανατολής

Η Υπερκαυκασία θα καθορίσει τη μοίρα της Μέσης ΑνατολήςΣύνταξη  Του Σαρκίς Τσατουριάν *

Τη γεωγραφία δεν μπορείς να την ξεπεράσεις. Δεν υπόκειται στη θέληση του ανθρώπου. Αντίθετα μάλλον: ο χώρος διαμορφώνει τη θέληση, υπαγορεύει τον τρόπο σκέψης. Η πληροφορική επανάσταση δεν κατάφερε να κάνει τη γεωπολιτική μη αναγνωρίσιμη. Αλλάζουν τα σύνορα και η πολιτική, το γεωγραφικό τοπίο όμως ξεπερνάει στωικά τα χτυπήματα της ιστορίας. Έτσι ήταν το 19ο και τον 20ό αιώνα, έτσι και σήμερα, στο μέσο ενός παγκοσμίου πολέμου που άρχισε το 2011. Η Ευρύτερη Μέση Ανατολή, που εκτείνεται από τις δυτικές ακτές της Βόρειας Αφρικής έως το πακιστανικό Καράτσι και μουσουλμανικές πολιτείες της Ινδίας, βρίσκεται σε κίνηση. Στη μέση αυτού του χώρου βρίσκεται η Υπερκαυκασία…

Η σειρά της Ιταλίας

http://im1ns5.27210.gr/sites/default/files/imagecache/620x320/article/2015/18/174476-renzi1.jpg
Ποιο μήνυμα θα προκύψει από τις τοπικές εκλογές μεθαύριο σε επτά περιφέρειες και σε περισσότερους από χίλιους δήμους στην Ιταλία; Την απάντηση την έχει δώσει προκαταβολικά ο πρωθυπουργός της χώρας Μ. Ρέντσι, που πρώτος ερμήνευσε το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην Ισπανία ως μήνυμα ευρύτερης ευρωπαϊκής εμβέλειας, καθώς το συνέδεσε με τις εκλογές της 22ας Ιανουαρίου στην Ελλάδα αλλά και με την προεδρική εκλογή στην Πολωνία όπου επικράτησε ο ευρωσκεπτικιστής δεξιός Ντούντα.Ο Ρέντσι δεν είναι σχολιαστής, ούτε αναλυτής. Με την παρέμβασή του λίγες μέρες πριν από τις τοπικές εκλογές στην Ιταλία θέλησε να κάνει την εικόνα του πιο σύνθετη ή μάλλον να της δώσει δύο όψεις, σαν τον θεό Ιανό της αρχαίας Ρώμης. Η μία όψη είναι ο σκληρός μεταρρυθμιστής, φερέγγυος και αποτελεσματικός στα μάτια του Βερολίνου και των Βρυξελλών, που περνά από τη Βουλή νομοσχέδια που περικόπτουν την κοινωνική προστασία και απορυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις.

ΑΝΟΙΓΕΙ «ΠΟΡΤΑ» ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Η Οδύσσεια της 2ης γενιάς προς την ιθαγένεια...

Η Οδύσσεια της 2ης γενιάς προς την ιθαγένεια...
«Το όνειρό μου είναι να ασκήσω τη δικηγορία στην Ελλάδα». Η 25χρονη Χριστιάνα Λούτσι μεγάλωσε στην Τήνο, τελείωσε εκεί δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, έδωσε με επιτυχία Πανελλήνιες και το 2013 αποφοίτησε από τη Νομική της Κομοτηνής.Δεν μπορεί, όμως, να βγάλει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου επειδή δεν έχει ελληνική ιθαγένεια. Γεννήθηκε στον Αυλώνα της Αλβανίας και ήρθε στην Ελλάδα τεσσάρων ετών.Η Χριστιάνα είναι ένα από τα χιλιάδες παιδιά μεταναστευτικής καταγωγής που ζουν στη χώρα μας και περιμένουν την ψήφιση του νόμου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

ΤΟΥΡΚΙΑ Aγρια κόντρα Ερντογάν με Γκιουλέν

  Στο στόχαστρο του Ταγίπ Ερντογάν έχουν βρεθεί οι δημοσιογράφοι του ομίλου ΜΜΕ Dogan. Πρόσφατα εξαπέλυσε βολές και κατά της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times»
Εννέα ημέρες απομένουν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, και η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε... εμπόλεμη κατάσταση, με το διαφαινόμενο εκλογικό θρίλερ (γύρω από την πιθανότητα απώλειας της αυτοδυναμίας για την παράταξη του Ερντογάν) να οδηγεί στα άκρα τις ήδη υπάρχουσες διαμάχες.Στο στόχαστρο του Ταγίπ Ερντογάν έχουν βρεθεί οι δημοσιογράφοι του ομίλου ΜΜΕ Dogan. Πρόσφατα εξαπέλυσε βολές και κατά της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times»Η κόντρα που κυριαρχεί είναι φυσικά αυτή των Ερντογάν-Γκιουλέν. Σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε στα τέλη του περασμένου μήνα (υπό την προεδρία του Ερντογάν), το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας αναγνώρισε επισήμως το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μετριοπαθή ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ως... απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας, δίνοντας έτσι το έναυσμα για έναν νέο κύκλο διώξεων σε βάρος όλων των φερόμενων ως υπονομευτών του τουρκικού καθεστώτος.Ερντογάν και Γκιουλέν είχαν άλλοτε αγαστή σχέση, αλλά πλέον βρίσκονται στα μαχαίρια γύρω από την κατεύθυνση που ακολουθεί η χώρα, ενώ η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατηγορεί τους κύκλους των γκιουλενιστών πως θέλουν να την ανατρέψουν με πραξικόπημα.

Συρία: Στα χέρια αντικυβερνητικών ομάδων η πόλη Αριά


Την πόλη Αριά, την τελευταία που βρισκόταν υπό κυβερνητικό έλεγχο στο κυβερνείο του Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, κατέλαβε ένας συνασπισμός αντικυβερνητικών ομάδων με την ονομασία Τζαίς αλ Φατέχ, ή Στρατός Κατάκτησης.Το μεγαλύτερο τμήμα του συνασπισμού αποτελείται από το συριακό τμήμα της Αλ Κάιντα, το Μέτωπο Νούσρα. Ο συνασπισμός είπε ότι είχε καταλάβει αρκετά σημεία ελέγχου που υπερασπίζονταν την πόλη, ενώ ο συριακός στρατός είπε ότι συνέχιζε τις σφοδρές μάχες με δυνάμεις της Νούσρα που είχαν καταφέρει να μπουν στη πόλη Αριά για να ανακοινώσει λίγο αργότερα ότι αποσύρεται από την περιοχή.

Ερντογάν: Κάντε με Σουλτάνο για να ευημερήσετε Το θεσμικό και οικονομικό εκλογικό δίλημμα που θέτει ο τούρκος πρόεδρος εν όψει της αναμέτρησης της 7ης Ιουνίου


Ερντογάν: Κάντε με Σουλτάνο για να ευημερήσετε
Ενας ηγέτης που έχτισε την πολιτική του καριέρα με θεμέλιο την οικονομία καταφέρνοντας μάλιστα να βρίσκεται στην εξουσία επί 13 συναπτά έτη, είναι δύσκολο να στήσει μια προεκλογική εκστρατεία σε διαφορετική βάση, να προτάξει δηλαδή ως πρώτη προτεραιότητα της επόμενης θητείας του την ασφάλεια, ας πούμε, ή την εξωτερική πολιτική. Πόσω μάλλον αν πρόκειται για μια χώρα, όπως η Τουρκία, στην οποία ανεξαρτήτως πολιτικής ηγεσίας (και πολιτικού καθεστώτος επίσης) τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας ρυθμίζονται με αξιοσημείωτους αυτοματισμούς. Υπό το πρίσμα αυτό θα ήταν αδύνατον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διεκδικούσε την επανεκλογή υποσχόμενος στους τούρκους ψηφοφόρους κάτι άλλο πέρα από οικονομική ευημερία. Το πρόβλημα, ασφαλώς, είναι ότι εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο η τουρκική οικονομία έπαψε να αποτελεί παράδειγμα (εκ προοιμίου ατυχές βέβαια, αλλά τέλος πάντων) ακόμα και για χώρες της ευρωζώνης όπως είναι η Ελλάδα.

«Σύγκρουση» στα Βαλκάνια: ο μουσουλμανικός και ο χριστιανικός άξονας

http://cdncms.todayszaman.com/todayszaman/2011/10/09/oped.jpg
Σε ένα ιδιότυπο καθεστώς συνέχισης των Βαλκανικών Πολέμων με άλλα μέσα, διολισθαίνουν οι χώρες της περιοχής, με τις εξελίξεις να δρομολογούν τη διαμόρφωση δύο αντίπαλων αξόνων: ενός μουσουλμανικού και ενός χριστιανικού. Η επέκταση εξάλλου ενός όλο και περισσότερο επιθετικού Ισλάμ στην περιοχή, σε συνδυασμό με την έξαρση του αλβανικού εθνικισμού και τις προσπάθειες που καταβάλει η Τουρκία για αύξησης της επιρροής της στα όρια της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός «μουσουλμανικού τόξου» που διεμβολίζει απ’ άκρη σ’ άκρη τα Βαλκάνια, απειλώντας, για μία ακόμη φορά, την ειρήνη και την εδαφική ακεραιότητα των χριστιανικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι χώρες που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην ενεργοποίηση του «μουσουλμανικό άξονα» είναι δύο, η Τουρκία και η Αλβανία.

Κρύα χαμόγελα, καυτές προκλήσεις


Με παγωμένα χαμόγελα και διάχυτο τον προβληματισμό για τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια άρχισε χθες η ιστορική –ως η πρώτη επίσημη εδώ και 70 χρόνια (!)– επίσκεψη Σέρβου πρωθυπουργού στα Τίρανα, που ειδικά για την περίσταση μετετράπησαν σε φρούριο από τα μεσάνυχτα της Τρίτης.Εξι μήνες λοιπόν μετά την επίσης ιστορική –πλην επεισοδιακή σε διπλωματικό επίπεδο– επίσκεψη του Αλβανού ομολόγου του στο Βελιγράδι, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανταπέδωσε, αρχής γενομένης με τη χθεσινή κρίσιμη συνάντηση με τον Εντι Ράμα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για βελτίωση των ψυχρών, σχεδόν ανύπαρκτων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, υπό την πίεση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ –όπως σχολιάζουν αλβανικά ΜΜΕ– και με κοινή επιδίωξη την ένταξη στην «οικογένεια» της Ε.Ε.

Μνήμη και λήθη

Το βάρος των ερωτήσεων που η μνήμη (ιστορική ή προσωπική) φέρνει στο φως συχνά-πυκνά μας αφήνει άναυδους.Σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να μεταφέρουμε στον αναγνώστη μια κάποια μη συμβατική αλήθεια για ό,τι έγινε πριν από μερικά χρόνια ή μερικές δεκαετίες και απ’ αυτή μας την ανικανότητα, που επαναλαμβάνουμε και που γι’ αυτήν εκφράζουμε δυσαρέσκεια, είμαστε κι εμείς πληγωμένοι.Οπως άπειρες φορές το κωμικό θέατρο μας δίδαξε, θα καταλήξουμε με το να πιστέψουμε ότι τα γεγονότα διαδραματίστηκαν διαφορετικά από την πραγματικότητα. Και ότι τα πιστεύω μας ήταν διαφορετικά από εκείνα, σωστά ή λαθεμένα, που υπήρξαν στ’ αλήθεια.Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Προυστ με το έργο του πρότεινε στους αναγνώστες του μια πρακτική λύση ανάνηψης, γνώσης και απελευθέρωσης, βασισμένη στην επανάκτηση συγκεκριμένων εμπειριών.

28 Μαΐου 2015

Κακοί εκλογικοί οιωνοί για τους ισλαμιστές του AKP και του Ερντογάν

Κακοί εκλογικοί οιωνοί για τους ισλαμιστές του AKP και του Ερντογάν
 Του Άρη ΑμπατζήΔέκα μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, για πρώτη φορά από το 2002 το κλίμα είναι ανησυχητικό για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κάμψη της δύναμής του, η οποία σε συνδυασμό με την αρκετά σημαντική πιθανότητα το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών να ξεπεράσει το όριο του 10%, έχει φέρει προ των πυλών τον κίνδυνο να χαθεί η αυτοδυναμία.

Τρόμος από μιαν παιδαριώδη τρομοκρατία

http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/article_main/public/article/pn2805glykos.jpg?itok=Gr9SnQin
Η στήλη σήμερα παραθέτει ένα κείμενο της εκλεκτής συναδέλφου κυρίας Ναταλί Χατζηαντωνίου, το οποίο δημοσιεύθηκε στο e-tetradio.gr και έχει ως εξής: «Να το πω δυνατά; Παρακολουθώντας την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τρόμαξα! Τρόμαξα και με το ύφος και τους υπαινιγμούς της Ζωής Κωνσταντοπούλου και με την εισαγγελική αυταρχικότητα και τον τόνο της Ραχήλ Μακρή. Οχι, δεν τρόμαξα με τις αιτιάσεις π.χ. της Ολγας Κεφαλογιάννηκαι του Χαράλαμπου Αθανασίου. Δεν περίμενα καλύτερο. Πολλώ δε μάλλον με την παρουσία και τις δηλώσεις του Μιχαήλ Αρβανίτη αφού εξέφρασε ούτως ή άλλως με ανατριχιαστική συνέπεια μία τρομαχτική εκδοχή της πολιτικής λειτουργίας. Όμως με μερικούς απ’ όσους εκφράζουν την κυβερνώσα Αριστερά, αυτήν στην οποία πολλοί έχουμε εναποθέσεις τις ελπίδες μας για -αν μη τι άλλο- “αξιοπρέπεια”(αυτή δεν ήταν η λέξη που πολλούς μας κινητοποίησε και που την ειρωνεύονταν λυσσαλέα οι “εκσυγχρονιστές”;), τρόμαξα.

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΣΤΟ ΚΥΣΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΚΗ

Εικόνα: Αλέξανδρος ΤάρκαςΑλέξανδρος ΤάρκαςΟι μαρτυρίες επιφανών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη δευτεροβάθμια δίκη Τσοχατζόπουλου δεν φώτισαν τις διαδρομές της μίζας ούτε του καταδικασθέντος πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας ούτε άλλων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων.Οι Κων. Σημίτης, Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπαντωνίου και Βάσω Παπανδρέου κατέθεσαν τον λογικότατο ισχυρισμό ότι δεν μπορούσαν να γνωρίζουν τις μυστικές συναλλαγές του «συντρόφου» τους παγκοσμίως, αλλά πρόσθεσαν (άλλος ευθέως και άλλος εμμέσως) τον πολιτικό παραλογισμό ότι οι εισηγήσεις έρχονταν «έτοιμες» στο ΚΥΣΕΑ και τα μέλη του δεν είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν τι και πώς αγοραζόταν.Περίεργη αντίληψη. Τα μέλη του κορυφαίου κυβερνητικού οργάνου εξωτερικής πολιτικής και άμυνας (με αυτονόητο, τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία) δηλώνουν πλήρη αδυναμία διαμόρφωσης προσωπικής αντίληψης, έκφρασης γνώμης και διατύπωσης επιφυλάξεων. Υπέγραφαν ό,τι έβαζαν μπροστά τους!

Βρετανική περιπλοκή

http://www.voxeurop.eu/files/images/topic/brexit-490._1.jpg
Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού της Βρετανίας Κάμερον ήταν απλός έως επικίνδυνα απλοϊκός: Υπερφαλαγγίζω τον Φάρατζ και το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου UKIP, που ήλθε πρώτος στις ευρωεκλογές του 2014, με τη δέσμευση για δημοψήφισμα και μετά τα βρίσκω με τη Μέρκελ και με κάποιες παραχωρήσεις ζητώ από τους συμπολίτες μου να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ! Ενα σενάριο πολύ καλό για να είναι αληθινό.Χθες ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ δεσμεύθηκε επίσημα για το δημοψήφισμα την ώρα που από την Ισπανία μέχρι την Πολωνία ανοίγουν συνεχώς μέτωπα για το Βερολίνο, με την όποια παραχώρηση προς το Λονδίνο να συνιστά εκ των πραγμάτων προηγούμενο που να επηρεάζει και τις διαπραγματεύσεις και τις ενδοευρωπαϊκές ισορροπίες. Ο Κάμερον ζητά ειδική μεταχείριση για τη χώρα του αλλά δεν είναι ο μόνος: Ειδική μεταχείριση ζήτησε και πήρε η Ιταλία του Ρέντσι όταν το δημοσιονομικό της έλλειμμα διαβάσθηκε ως σύννομο με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο χάρη στον συνυπολογισμό ρήτρας ανάπτυξης, ειδική μεταχείριση ζήτησε η παραβατική Γαλλία που πήρε παράταση μέχρι το 2017 για να συρρικνώσει το έλλειμμα στο πλαφόν του 3%.

Κλιμακώνει την ένταση Επιμένει ο Έντι Ράμα στο θέμα των ερευνών στο Ιόνιο

Επιμένει ο Έντι Ράμα στο θέμα των ερευνών στο Ιόνιο
Αθήνα«Δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα αναφερόμενος στο θέμα των πετρελαϊκών ερευνών της Ελλάδας στο Ιόνιο και την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). «Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με την κυβέρνηση της Αθήνας. Έχω συγχαρεί τον πρωθυπουργό Τσίπρα για την εκλογή του και τον έχω καλέσει να επισκεφθεί τα Τίρανα και θα ήμουν ευτυχής να επισκεφθώ την Αθήνα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. «Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται, αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση της διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Και δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα. Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς», δήλωσε ο κ. Ράμα.

Κατοικούνται κυρίως από Ασσύριους Συρία: Οι Κούρδοι απελευθέρωσαν 14 χριστιανικά χωριά που είχαν καταλάβει τζιχαντιστές

Συρία: Οι Κούρδοι απελευθέρωσαν 14 χριστιανικά χωριά που είχαν καταλάβει τζιχαντιστές
Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας εκδίωξαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από 14 χριστιανικά ασσυριακά χωριά τα οποία είχαν υπό τον έλεγχό τους από τον περασμένο Φεβρουάριο, ανέφερε μη κυβερνητική οργάνωση.«Έπειτα από δεκαήμερες μάχες, οι Κούρδοι μαχητές ανέκτησαν τον έλεγχο των 14 χωριών που είχε καταλάβει το Ι.Κ. από τον Φεβρουάριο», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Στις 23 Φεβρουαρίου το Ι.Κ. εξαπέλυσε επίθεση στην περιοχή Χάντουρ, όπου υπάρχουν 35 ασσυριακά χριστιανικά χωριά και οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τα 14 από αυτά, εκδιώκοντας περίπου 5.000 ανθρώπους. Το Ι.Κ. κρατά ακόμη ομήρους 210 Ασσύριους.

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την απόφαση Η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε "τρομοκράτες" δύο στελέχη της Χεζμπολάχ

Η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε "τρομοκράτες" δύο στελέχη της Χεζμπολάχ
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας χαρακτήρισαν τρομοκράτες δύο ανώτερα στελέχη της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ με την κατηγορία της συμμετοχής του στην εξάπλωση «χάους και αστάθειας», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Όσο η Χεζμπολάχ επιδιώκει στην εξάπλωση του χάους και της αστάθειας και εξαπολύει τρομοκρατικές επιθέσεις καθώς και εγκληματικές και παράνομες δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα συνεχίσει να ανακηρύσσει ακτιβιστές, τον ηγέτη και τους φορείς της Χεζμπολάχ και να επιβάλει κυρώσεις σε αυτούς», ανέφερε μια ανακοίνωση.Το πρακτορείο ανέφερε ότι ο ένας ονομάζεται Χαλίλ Γιούσεφ Χαρμπ, διοικητής των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στην Υεμένη, και ο δεύτερος ονομάζεται Μοχάμεντ Καμπάλαν και είχε καταδικαστεί από ένα αιγυπτιακό δικαστήριο ερήμην το 2010 για δραστηριότητες στη χώρα.

Δεν μιλάμε για τη Γιουροβίζιον. Για μας μιλάμε Με τον Κώστα Κωνσταντίνου

Η συζήτηση δεν λέει να κοπάσει. Κι όσο κι αν το θέμα αφ’ εαυτού δεν είναι σοβαρό –ε, δεν είναι, τι να κάνουμε;– τα όσα προκύπτουν από αυτό είναι. Και οφείλουν τουλάχιστον να μας προβληματίσουν.Προσωπικά μου θυμίζει εκείνη τη χρονιά που η Κύπρος, δεν θυμάμαι πότε ήταν και δεν έχει σημασία, είχε δώσει βαθμούς στην Τουρκία. Χαμός είχε γίνει. Τα «Δεν Ξεχνώ» είχαν βγει από τα ντουλάπια και κάποιοι, το θλιβερότερο από όσα είχαν καταγραφεί, ζητούσαν μέχρι και να δημοσιοποιηθούν τα τηλέφωνα –είχε γίνει μόνο με τηλεψηφοφορία– όσων την ψήφισαν!Στιγμές απείρου κάλλους και ακόμη περισσότερων ελλειμμάτων και παράνοιας. Θα μου πείτε, θα ασχοληθούμε με τη Γιουροβίζιον τώρα, σοβαρά; Όχι βέβαια. Άλλωστε δεν μιλάμε για τη Γιουροβίζιον εδώ, για άλλα μιλάμε.

Δημοκρατία... αλά Τούρκα

O πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν
Μπαρούτι μυρίζει -μεταφορικά και κυριολεκτικά- η προεκλογική ατμόσφαιρα στην Τουρκία δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών, μέσα από τις οποίες εν ολίγοις θα κριθούν οι ηγεμονικές φιλοδοξίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και τα περιθώρια συνταγματικής αναθεώρησης στη γείτονα, με «στροφή» από την προεδρευόμενη στην προεδρική δημοκρατία...Ποντάροντας σταθερά στην πόλωση -«εργαλείο» συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του κυβερνώντος AKP- και παραμένοντας πιστός στη ρητορική περί αποδιοπομπαίων τράγων, ο Ερντογάν βρήκε αφορμή για νέα προεκλογική παρέμβαση, αυτή τη φορά από ένα κύριο άρθρο των «New York Times», που γράφτηκε στις 22 Μαΐου, είχε τίτλο «Μαύρα σύννεφα επάνω από την Τουρκία» και τον κατηγορούσε ανοιχτά για εκστρατεία εκφοβισμού και φίμωσης του τουρκικού Τύπου εν όψει της κάλπης. «Ποιος είσαι; Είσαι εφημερίδα και πρέπει να ξέρεις τα όριά σου», ξεσπάθωσε κατά του αμερικανικού εντύπου ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία σε συμπόσιο στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Δευτέρας. Κατηγόρησε τους NYT για «παραβίαση των ορίων της ελευθερίας» και για «ανάμειξη στα εσωτερικά της Τουρκίας». Και... με την ευκαιρία έστειλε πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις Μηλίων - Αθηναίων

Προτομή Θουκυδίδη
«Αθηναίοι: Κατά τη συζήτηση των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξία έχει όπου ίση υπάρχει δύναμη για την επιβολή του, όταν όμως αυτό δεν συμβαίνει οι δυνατοί κάνουν όσα τους επιτρέπει η δύναμή τους και ο αδύνατος παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του». Θουκυδίδης

Κρίσιμο τεστ για Ερντογάν οι τουρκικές εκλογές

Κρίσιμο τεστ για Ερντογάν οι τουρκικές εκλογές
Τα όρια της εξουσίας του ενδέχεται να ανακαλύψει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επόμενες τουρκικές εκλογές. Η λίρα καταρρέει, η οικονομία είναι στάσιμη και η ηγετική ομάδα πίσω από τον Τούρκο ηγέτη φαίνεται ανεπαρκής.Αυτό που διακυβεύεται στις γενικές εκλογές της 7ης Ιουνίου είναι το  μέλλον της Τουρκίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα τις κερδίσει.Το ερώτημα όμως είναι αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τρεις φορές πρωθυπουργός και τώρα πρόεδρος, θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία μέσω της οποίας σκοπεύει να αλλάξει το κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας, τοποθετώντας τη βουλή κάτω από την εξουσία μιας εκτελεστικής προεδρίας. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τ. Ερντογάν, που επεμβαίνει ήδη σε κάθε αντίδραση της δικαστικής εξουσιας και των ΜΜΕ έναντι της αυξανόμενης τάσης για συγκέντρωση εξουσίας στο πρόσωπό του, δε θα πάρει αυτή τη φορά αυτό που θέλει.

Ιστορική η μη έκδοση Τούρκου αγωνιστή

Δικαστήριο
Μια ιστορική απόφαση πάρθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη χωρίς μάλιστα να ασκηθεί έφεση από τον εισαγγελέα.Αγνοώντας το ουσιαστικά αστήρικτο ευρωπαϊκό βούλευμα, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα τη μη έκδοση του Τούρκου αγωνιστή Erol Gultekin.
Ο Κώστας Παπαδάκης, από την ομάδα των δικηγόρων των Τούρκων προσφύγων -με ανακοίνωσή του η οποία ακολουθεί αμέσως παρακάτω- κάνει λόγο για μία «λαμπρή» απόφαση και αναφέρει την ιστορία αλλά και το παρασκήνιο πριν και μετά τη δικαστική απόφαση: Με μία λαμπρή και ιστορική απόφασή του, την υπ’ αρ. 46/25-5-2015, που σήμερα έγινε τελεσίδικη καθώς δεν προσβλήθηκε με έφεση στον Αρειο Πάγο, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών αρνήθηκε την εκτέλεση του υπό στοιχ. 2BJS44/14-7 από 14-4-2015 ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης της Γενικής Εισαγγελέως του Γερμανικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το οποίο ζητούσε τη σύλληψη και έκδοση στη Γερμανία του Τούρκου αγωνιστή Erol Gultekin.

Αυθαίρετο το Παλάτι του Ερντογάν


Εκρηκτική χαρακτηρίζεται πλέον η προεκλογική ατμόσφαιρα στην Τουρκία, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου. Τα τουρκικά ΜΜΕ βρίσκονται σε στενή αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να έχει κηρύξει πόλεμο τόσο εναντίον τους όσο και σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως οι New York Times. Κάποιοι σχολιαστές, δεν διστάζουν να παρομοιάζουν τη σημερινή Τουρκία με τη ναζιστική Γερμανία.«Κερασάκι» στην τούρτα της αντιπαράθεσης αποτελεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστήριου της Τουρκίας (σ.σ.: του αντίστοιχου Συμβουλίου της Επικρατείας), το οποίο ανακάλεσε την άδεια που είχε εκδοθεί για να ανεγερθεί το πολυδιαφημισμένο και πανάκριβο Λευκό Παλάτι του Ερντογάν, με το σκεπτικό ότι «καταπάτησε προστατευμένη εδαφική περιοχή».

Πώς γιγαντώθηκαν οι τουρκικές τράπεζες

Πώς γιγαντώθηκαν οι τουρκικές τράπεζεςΠώς κατάφεραν οι τουρκικές τράπεζες να αφήσουν πίσω τους τα δύσκολα και να αποτελούν την ατμομηχανή της σημερινής τουρκικής οικονομίας; Ένα στέλεχος της AKbank περιγράφει την ανοδική πορεία των ιδρυμάτων και τη σημερινή τους θέση.
Η πτώση στην τιμή του πετρελαίου μπορεί να μοιάζει «λαχείο» για την Τουρκία που είναι εισαγωγές ενέργειας, όπως και οι κινήσεις για αναθέρμανση της Ευρωζώνης. Οι τουρκικές τράπεζες έμαθαν να μην εμπιστεύονται την τύχη.Αντί για αυτό, για περισσότερο από μια δεκαετία, η τραπεζική κοινότητα πόνταρε στη σύνεση, την καινοτομία και την σκληρή δουλειά. Ήταν ένα στοίχημα που απέδωσε με το παραπάνω.Το αποτέλεσμα είναι ένας καλά εποπτευόμενος και ισχυρός χρηματοοικονομικός τομέας να γίνει η ατμομηχανή της τουρκικής ανάπτυξης Αυτό είναι ακόμη πιο αξιοθαύμαστο, δεδομένου του τέλματος στο οποίο βρέθηκε η οικονομία της χώρας το 2001, όταν μια ντουζίνα υποκεφαλαιοποιημένες τράπεζες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σύστημα με το αξιοσημείωτο κόστος του 32% του ΑΕΠ. Από τότε και παρά την κρίση του 2009, η οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με, κατά μέσο όρο, 5% ετησίως.

Ο “δημοκράτης” Ερντογάν σε δράση: “Δε με στηρίζετε; Τέλος οι δημόσιοι διαγωνισμοί”


27 Μαΐου 2015

Έρευνα ΕΚΠΑ: Απαισιόδοξοι μεν, έτοιμοι να κινητοποιηθούμε δε...


Τις ψυχολογικές επιδράσεις των όσων ο ελληνικός λαός ζει και βλέπει γύρω του τα τελευταία 5 χρόνια αναλύει μία μεγάλη έρευνα του Εργαστηρίου Ψυχολογικών Εφαρμογών & Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Το tvxs.gr παρουσιάζει σήμερα το πρώτο μέρος της έρευνας για την υποσυνείδητη επίδραση των εικόνων της κρίσης στην  αισιοδοξία, στην αίσθηση πολιτικής επάρκειας και στην πρόθεση κοινωνικής και πολιτικής δράσης.

Από τη Θεωρία των Παιγνίων στον πραγματικό κόσμο της Διπλωματίας


Από τη Θεωρία των Παιγνίων στον πραγματικό κόσμο της Διπλωματίας

Πώς φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/71/Neos_Aristofanis1.jpg/300px-Neos_Aristofanis1.jpgΤου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΟΥΖΟΥΝΟΓΛΟΥ, καθηγητή ΕΜΠ
Παρόλο που η παρατεταμένη κρίση που ζει ο Ελληνικός λαός έχει συμπληρώσει μια πενταετία, από ελάχιστους αναγνωρίζεται ότι αυτή  έχει βαθιές  πολιτιστικές  και ιδεολογικές ρίζες και για τον λόγο αυτό αντιμετωπίζεται ως μόνο οικονομικό ζήτημα. Η κατάσταση αυτή  εμποδίζει την συζήτηση για τα θεμελιώδη αίτια της κρίσης και την αντιμετώπιση της.Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η κύρια αιτία της κρίσης είναι ο τρόπος δόμησης του πολιτικού βίου της Χώρας που καθορίστηκε από τα πρώτα βήματα του ελεύθερου βίου της, αμέσως μετά από τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια (1831). Είναι λίγο γνωστό ότι ο κύριος ηθικός αυτουργός της δολοφονίας αυτής που στιγμάτισε την πορεία του τόπου μέχρι σήμερα έχει ως ηθικό αυτουργό  τον Αδαμάντιο Κοραή. Ο Κοραής υπήρξε μοιραίο άτομο και θεμελιωτής της ιδεοληψίας της απεμπόλησης της χιλιόχρονης παράδοσης της Ρωμιοσύνης δηλαδή αυτό που αποκαλούμε σήμερα Βυζάντιο. Κατά τον Κοραή, με αυτά που διδάχθηκε από τους «διαφωτιστές» όπως τον Βολταίρο,  το Βυζάντιο ήταν το βασίλειο του σκότους και έπρεπε η νέα Ελλάδα για να έχει λαμπρό μέλλον να περιορίσει τα σύνορα της στην Αττικόβοιωτία και να επαναφέρει την αττική διάλεκτο στην γλώσσα και δεν χρειαζόταν τίποτα άλλο αφού όλα θα ερχόταν μόνα τους η παραγωγή, η δημιουργία,  η ισχύς…

Τα αρχαία ελληνικά και οι αποζημιώσεις των ναζί

http://ardin-rixi.gr/wp-content/uploads/2012/09/14.jpg
Toυ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΣΩΝΙΤΗ-  Η είδηση μεταδόθηκε από την Γαλλία, 20-5, βάζοντας φωτιά στην  νοητική μας ραστώνη, αν  με την λέξη αυτή δεν εξωραΐζουμε την μνημειώδη αβελτηρία μας σε βασικούς τομείς. Στην Γαλλία, λοιπόν, οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης απήργησαν για 24 ώρες και κατέβηκαν στους δρόμους μ’ ένα αίτημα εξωπραγματικό, για τα ελληνικά δεδομένα. Να μη καταργηθεί η διδασκαλία λατινικών και αρχαίων ελληνικών στα σχολεία! Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, η κοινωνία, έχοντας χάσει κάθε αντανακλαστικό από την καταχρηστική διεκδίκηση κάθε είδους υπερβολικού ή παράλογου αιτήματος, έμαθε, αν έμαθε, ότι ο υπουργός παιδείας, με τις επαμφοτερίζουσες αποφάσεις και ανακοινώσεις, περιορίζει την διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και του μαθήματος της λογοτεχνίας στα σχολεία,  αντικαθιστά δε την λογοτεχνία με κάποια ιστορία των κοινωνικών επιστημών.

Το κλειδί στο Κυπριακό: Τι συμβαίνει στον άξονα ΗΠΑ-Τουρκία Του Νίκου Στέλγια


http://assets.philenews.com/data/2015/05/27/skitso-27052015.jpg
Δευτέρα πρωί... Το twitter παίρνει φωτιά. Στην Ελλάδα μια νέα εβδομάδα ξεκινά με σενάρια καταστροφής. Ακούμε την Ντόρα να μιλά για μέτρα κυπριακού τύπου. Λίγες ώρες πριν, ο ελληνικός τύπος διαρρέει την πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει το παράδειγμα του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Την ίδια ώρα, μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται και στην γειτονική Τουρκία. Μόλις δυο εβδομάδες χωρίζουν την Τουρκία από την κρίσιμη σημασίας βουλευτικές εκλογές. Τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος καταγράφουν μικρή αλλά σταθερή καθοδική πορεία. Πλέον όλα τα σενάρια ανοιχτά; Θα καταφέρει ο Ερντογάν να αλλάξει αυτή την αρνητική εικόνα; Δεν αποκλείεται... Άλλωστε για αυτό τον λόγο, οπαδοί εκατοντάδων συντηρητικών ομάδων κατεβαίνουν στην πλατεία του Σουλταναχμέτ και υψώνουν την φωνή τους: Θέλουμε την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος. Για μια ακόμη φορά η θρησκεία, το Ισλάμ, μετατρέπεται σε ένα εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης. Το έργο είναι παλαιό. Το έχουμε ξαναδεί. Σε κρίσιμες στιγμές το σουνιτικό Ισλάμ λειτουργεί πάντα ως σωσίβιο για την Άγκυρα.

Η συνιστώσα Σόιμπλε (στο Ποτάμι του Σταύρου)

Η συνιστώσα Σόιμπλε (στο Ποτάμι του Σταύρου)
  Ο ΣΤΑΘΗΣ ΣΤΟΝ ΕΝΙΚΟ Η συνιστώσα Σόιμπλε (στο Ποτάμι του Σταύρου) Παρ’ ότι στον ελληνικό Τύπο δεν αρθρογραφούν ο Μαρκ Τουαίην κι ο Εντγκαρ Αλαν Πόε, ούτε ο Αρθουρ Κόναν Ντόυλ ή ο Στίβεν Κινγκ, αφθονεί το παράδοξο. Επί παραδείγματι, ο ΔΟΛ καλεί καθημερινώς τον κ. Τσίπρα να ξεριζώσει από μέσα του τον κ. Λαφαζάνη και να γίνει άνθρωπος - δηλαδή κεντροαριστερός. Σ’ αυτήν την περίπτωση, νομίζω ότι ένας εξορκισμός θα ήταν πιο αποδοτικός. Εξελθε πνεύμα μιαρόν και σοσιαλιστικόν, έξελθε πνεύμα ακάθαρτον και λαϊκίστικον, έξελθε - για να βρει την υγειά του και ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, τον οποίον η σκληρότης του κόσμου τούτου καταδίκασε στην ανάγκη να κάνει ο έρμος κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή ανασχηματισμό στην κυβέρνηση και κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο αναδόμηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Εχετε ξαναδεί ποτέ αρχηγό κόμματος να υπαγορεύει (με τη συνέπεια και την επιμονή που ένας καντηλανάφτης ανάβει τα καντήλια μιας εκκλησίας) σε άλλον πρόεδρο κόμματος με ποιους να πάει (απ’ το κόμμα του) και ποιους ν’ αφήσει; Ισως να πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Καλό θα ήταν λοιπόν ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης να υπαγορεύει κάθε μέρα στον κ. Πρετεντέρη τι να γράφει, στη θεία μου τη Φωτούλα τι να μου μαγειρεύει, και στον κ. Σαμαρά τι να κάνει με την κυρία Μπακογιάννη.

Οι χορτάτοι της… Ζιμπάμπουε

Οι μεν, οι εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος που οδήγησε τον ελληνικό λαό στα Τάρταρα της χρεοκοπίας, διατείνονται ότι αν δεν συνεχίσουμε να πληρώνουμε το ΔΝΤ και τα κάθε λογής αρπακτικά των «αγορών», τότε – όπως είπε η κυρία Μιράντα Ξαφά - θα γίνουμε «Ζιμπάμπουε»
http://www.enikos.gr/images/resized/485_73ecec224b95b856a47e211e2b259af6.jpg
    Οι δε, της κυβέρνησης, διατείνονται ότι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» αναζητώντας έναν «έντιμο συμβιβασμό», όπου σαν «έντιμη» ορίζεται μια συμφωνία βάσει της οποίας θα συνεχίζουμε να πληρώνουμε το ΔΝΤ και τα ίδια αρπακτικά…
    Γιατί, όμως, «πρέπει» να πληρώνουμε; Ποιους «πρέπει» να πληρώνουμε; Μέχρι πότε και πόσα «πρέπει» να πληρώσουμε;
    Ως προς το τελευταίο, το μέχρι πότε και πόσα πρέπει να τους πληρώνουμε, τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους είναι αποκαλυπτικά:  Η αποπληρωμή του ελληνικού δημόσιου χρέους που ξεπερνά τα 312,5 δισ. ευρώ, με τα έως σήμερα δεδομένα, χωρίς δηλαδή να υπολογίζεται ένας νέος δανεισμός ή κάποια νέου τύπου «αναδιάρθρωση», εκτείνεται μέχρι το 2057!
    Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, η Ελλάδα έχει υποθηκευτεί για τα επόμενα 40 και πλέον χρόνια.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία:
  • Από τώρα και μέχρι το τέλος του 2015 η Ελλάδα καλείται να πληρώσει σε τόκους και χρεολύσια  το τρομακτικό ποσό των 16,2 δισ. ευρώ.   
  • Μέχρι το 2020 το ποσό φτάνει τα 56,383 δισ. ευρώ.
  • Και το διάστημα από το 2021 μέχρι το 2030 τα ποσό εκτινάσσεται στα 75 δισ. ευρώ!

Τουρκία:Ταραχές πριν τα εγκαίνια αεροδρομίου από τον Ερντογάν Μολότοφ, δακρυγόνα και αντλίες νερού στην επαρχία Χακιάρι

Τουρκία:Ταραχές πριν τα εγκαίνια αεροδρομίου από τον Ερντογάν
 Ταραχές ξέσπασαν την Τρίτη στη νότια Τουρκία, σε περιοχή που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, λίγη ώρα πριν τα εγκαίνια αεροδρομίου που επρόκειτο να τελέσει ο Ταγίπ Ερντογάν, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου.

Περίπου 50 κουκουλοφόροι που είχαν συγκεντρωθεί σε δρόμο της πόλης Γιουκσέκοβα, στην επαρχία Χακιάρι, εκτόξευσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση, ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Radikal.

Στην πόλη είχαν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας με την ευκαιρία των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου, του «Σαλαντίν αλ Αγιούμπι» από τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Το αεροδρόμιο φέρει το όνομα του σουλτάνου Σαλαντίν, ο οποίος ήταν από την πλευρά του πατέρα του ήταν κουρδικής καταγωγής και κατέκτησε την Ιερουσαλήμ τον 12ο αιώνα από τους σταυροφόρους.

Ο Δένδιας, η κληρονομιά του Ράλλη και ο… μαρτυριάρης Αβέρωφ!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqsbuzPcif5NsZ5YUhJFRfLa_DEKyH775zF2_UwNWDVXSXqPLV2nrnhnGrMTNIrAEPBL8KZ-N808htJtQUYKDM5t9ir8QJ_mMHwvazRgTuKfgPRBo7c-s-bXlOfuyk94zMBSgNlvNPIvc/s1600/%CE%9A%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%9C%CE%91%CE%9D%CE%9B%CE%97%CE%A3+%CE%91%CE%92%CE%95%CE%A1%CE%A9%CE%A6.jpgΟ υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας είναι σοβαρός πολιτικός – ή τουλάχιστον έτσι δείχνει: Με τον αέρα αυτόν, λοιπόν, το πρωί της Παρασκευής, από τη συχνότητα του Σκάι και με αφορμή ερώτηση του Άρη Πορτοσάλτε, για την περίοδο 1981, έσπευσε να πει :»(…) Κατ’ αρχήν, η κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη παρέδωσε τη χώρα στο ΠΑΣΟΚ το ’81 με έλλειμμα της τάξης, μάξιμουμ, με όποιο τρόπο και αν το μετρήσεις, του 28%.(..) Η χώρα ποτέ δεν χρειαζόταν να δανειστεί χρήματα από κανέναν. Είχε μπροστά της δε ανοιχτές πηγές χρηματοδότησης, όπως, αν θυμάστε, τα ΜΟΠ, τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, το 1ο πακέτο Ντελόρ, σειρά ΕΣΠΑ τα οποία ήρθαν. Ήρθε κρουνός χρημάτων στη χώρα, ο οποίος δυστυχώς δεν χρησιμοποιήθηκε κατάλληλα.

Τα Βαλκάνια παραμένουν πυριτιδαποθήκη

Οι πρόσφατες συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έδειξαν ότι η Χερσόνησος του Αίμου παραμένει απειλή για την ευρωπαϊκή ειρήνη
Μέλη οικογενειών ένοπλων Αλβανών που σκοτώθηκαν στις πρόσφατες συγκρούσεις με την αστυνομία στην πΓΔΜ διαδηλώνουν στην Πρίστινα, στο Κοσσυφοπέδιο, με λάβαρα και εμβλήματα του (επισήμως διαλυμένου από το 1999) Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK) «Πρέπει να εξευρωπαΐσουμε τα Βαλκάνια, ώστε να αποφύγουμε τη βαλκανοποίηση της Ευρώπης». Εγραψα αυτά τα λόγια το 1991, όταν ξεσπούσε ο πόλεμος ανάμεσα στα κράτη που διαδέχθηκαν τη Γιουγκοσλαβία.Σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα, τα Βαλκάνια συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για την ευρωπαϊκή ειρήνη. Οι πρόσφατες συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) που άφησαν οκτώ αστυνομικούς και 14 αλβανούς μαχητές νεκρούς επαναφέρουν το ενδεχόμενο της βίας. Δεν γνωρίζουμε αν η αιματοχυσία αυτή αποτελεί το άνοιγμα μιας παλαιάς πληγής ή κάτι νέο, μια αντίδραση κατά της σλαβικής κυβέρνησης που φαίνεται αποφασισμένη να αγκαλιάσει τον εθνοτικό σοβινισμό.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ, ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 7ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Τα σενάρια μη αυτοδυναμίας εκνευρίζουν τον «σουλτάνο»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάθε άλλο παρά... υπερκομματικός αποδεικνύεται και τα δίνει όλα για τη νίκη του Αχμέτ Νταβούτογλου και του ΑΚΡ στις εκλογές της 7ης Ιουνίου.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάθε άλλο παρά... υπερκομματικός αποδεικνύεται και τα δίνει όλα για τη νίκη του Αχμέτ Νταβούτογλου και του ΑΚΡ στις εκλογές της 7ης Ιουνίου.
Του Γιώργου Παυλόπουλου

Συνέντευξη Ερντογάν: Δεν εμπιστευόμαστε εγγυήσεις της ΕΕ στην Κύπρο

http://lhvnews.com/files/en/news/2014/10/9/17470_324.jpg
Σε σχέση με το ενδεχόμενο να καταστεί η ΕΕ εγγυήτρια της Κύπρου μετά τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «δεν είναι μια δίκαιη προσέγγιση αυτή, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό επειδή η ΕΕ δεν έχει εκπληρώσει τα δικά της καθήκοντα. Εμείς πώς θα εμπιστευτούμε την δική της δικαιοσύνη;» Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τα εγγυητικά της δικαιώματα στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται ως εγγυήτρια δύναμη την ΕΕ επειδή δεν έχει εκπληρώσει τα καθήκοντά της και δεν την εμπιστεύεται.Σε συνέντευξή του στο κανάλι NTV, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Εάν βγει ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, το Κυπριακό θα λυθεί. Θα γίνει ένα βήμα τόσο από την βόρειο Κύπρο όσο και από την νότιο γα δύο συνιστώσες πολιτείες. Αυτή είναι η ευχή μας αλλά να το πω καθαρά ότι εμείς ποτέ δεν θα αφήσουμε τα εγγυητικά μας δικαιώματα».

Επικίνδυνη πόλωση στην Τουρκία


Οπαδοί του Ταγίπ Ερντογάν στα χθεσινά εγκαίνια του νέου αεροδρομίου Σαλαντίν, στην πόλη Γιουκσέκοβα της επαρχίας Χακαρί, παραδοσιακού προπυργίου της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης των Κούρδων, ΡΚΚ.
Οπαδοί του Ταγίπ Ερντογάν στα χθεσινά εγκαίνια του νέου αεροδρομίου Σαλαντίν, στην πόλη Γιουκσέκοβα της επαρχίας Χακαρί, παραδοσιακού προπυργίου της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης των Κούρδων, ΡΚΚ.
Ανησυχίες για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης της πόλωσης που ήδη χαρακτηρίζει την πολιτική ατμόσφαιρα στην Τουρκία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου προκάλεσε το νέο κρούσμα βίας, με στόχο, αυτή τη φορά, υποψήφια του ισχυρότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος.
Η ηλικίας 51 ετών δικηγόρος Ελί Ντογάν Τουρκμέν, υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς στα πόδια χθες το πρωί, καθ’ οδόν προς πρόγευμα εργασίας με επιχειρηματίες, στα Αδανα. Η υποψήφια του κεμαλικού κόμματος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου είχε διαμετακομισθεί, καθώς τα τραύματά της δεν ενέπνεαν ανησυχία, ενώ οι δράστες διέφυγαν με νοικιασμένο αυτοκίνητο. Ο κυβερνήτης Αδάνων, Μουσταφά Μπουγιούκ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να είχε η επίθεση πολιτικά κίνητρα και έκανε λόγο για πιθανή διένεξη μεταξύ της Τουρκμέν και πρώην πελάτη της.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ;

Τό 1983 μιά ἐπιφυλλίδα τοῦ διακεκριμένου Διανοουμένου, Καθηγητῆ Χρήστου Γιανναρᾶ, στήν ἐφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» προκάλεσε τόν κύκλο τῶν Εὐρωπαϊστῶν μας, αἰφνιδιάζοντας συνάμα καί τήν ὑπνώττουσα ἀστοχριστιανική συνείδηση τῶν συντηρητικῶν «ἐθνικιστῶν» Χριστιανῶν. Ὁ τίτλος ἦταν: «Finis Graeciae;» (Τό τέλος τῆς Ἑλλάδος;). Προκλήθηκε θόρυβος καί ἒντονες ἀντιδράσεις. Γιατί; Στίς 28 Μαρτίου 1979 εἶχε ὑπογραφεῖ ἡ ἒνταξή μας στήν Ἑνωμένη Εὐρώπη, καί δέν εἶχαν ἀκόμη κοπάσει οἱ πανηγυρισμοί τῶν πάντα ἀνυποψίαστων εὐρωπαϊστῶν μας.Ὁ Χρῆστος Γιανναρᾶς ἀνῆκε στήν ὁμάδα ἐκείνων, πού μόνιμα ἀντιμετωπίζουμε κριτικά τήν ἀπόφαση αὐτή καί χαρακτηριστήκαμε ἀπό τόν μαρξιστή κ. Γιάννη Μηλιό τοῦ «Ὁδηγητῆ» καί τόν ἀκροδεξιό Θεολόγο Καθηγητή Παναγιώτη Χρήστου, «Νεοορθόδοξοι». Ἀνάμεσά τους ὁ μακαρίτης Κωστῆς Μοσκώφ, ὁ Κώστας Ζουράρης καί πολλοί ἂλλοι, μέχρι τούς σεβαστούς ἁγιορεῖτες π. Γεώργιο Καψάνη καί π. Βασίλειο Γοντικάκη. Ὃλοι ἐκεῖνοι, δηλαδή, πού λάβαμε μέρος στόν χριστιανομαρξιστικό Διάλογο καί ἀντιμετωπισθήκαμε μέ καχυποψία ἀπό τά ἀσύμπτωτα μεταξύ τους ἂκρα τοῦ ἰδεολογικοῦ μας φάσματος.

Ενας άγιος των καταπιεσμένων

Ο Αρχιεπίσκοπος Οσκαρ Ρομέρο
Η αγιοποίηση του δολοφονημένου αρχιεπισκόπου του Ελ Σαλβαδόρ, Οσκαρ Αρνούλφο Ρομέρο, από το Βατικανό το περασμένο Σάββατο αποτελεί, δίχως άλλο, τομή για την επίσημη αντιμετώπιση των κοινωνικά ριζοσπαστικών ρευμάτων που έχουν αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας. Αν μη τι άλλο, η περίπτωση του Ελ Σαλβαδόρ αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές αυτού του φαινομένου.
Η δράση
Σε μια κοινωνία σημαδεμένη από τη μαζική σφαγή 30.000 χωρικών κατά την καταστολή της αγροτικής εξέγερσης του 1932, όπου διαδοχικές στρατιωτικές δικτατορίες λειτουργούσαν ως εγγυήτριες της μεγάλης γεωκτησίας και του ελέγχου της οικονομικής ζωής από 14 οικογένειες, η Καθολική Εκκλησία πρόσφερε μεταπολεμικά τη μόνη θεσμική κάλυψη για την ανάπτυξη μιας κοινωνικής αντιπολίτευσης.

Τα δύο πρόσωπα της ίδιας χώρας

Οι προηγούμενες ημέρες στα Σκόπια χαρακτηρίστηκαν από δύο μεγάλες συγκεντρώσεις, αυτή της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάεβ και της λαϊκιστικής δεξιάς κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, οι οποίες διεξήχθησαν την ώρα που η πολιτική κρίση βαθαίνει όλο και περισσότερο στη χώρα και από την οποία απειλείται σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.Στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε η αντιπολίτευση, την προπερασμένη Κυριακή, είδα 40.000 υποστηρικτές της και όχι μόνο, οι οποίοι προσήλθαν με τη θέλησή τους, με ζωγραφισμένη την αγωνία στα πρόσωπά τους για το μέλλον της χώρας τους, αλλά και με μεγάλη δόση αισιοδοξίας ότι πολύ σύντομα τα πράγματα θα αλλάξουν, ο Γκρούεφσκι θα πέσει και η χώρα θα αποκτήσει και πάλι τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της.

Οχι στη σταθερότητα!

https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/euobs-media/4ebe9828f8eb0b962cf546ff6e0a56fb.jpg
Μια δεύτερη ανάγνωση του αποτελέσματος των τοπικών εκλογών στην Ισπανία αναδεικνύει ένα μήνυμα που αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης: Ενα «όχι» στη σταθερότητα με οποιοδήποτε κόστος, μια ψήφος που προκύπτει περισσότερο ως καταδίκη των πεπραγμένων της απερχόμενης κυβέρνησης και όχι υψηλών προσδοκιών για το όποιο διάδοχο σχήμα. Με δυο λόγια, ένα σκηνικό στο οποίο δεν αποδίδουν, αντίθετα κινδυνεύουν να γίνουν μπούμερανγκ οι επικοινωνιακές στρατηγικές που επενδύουν στον φόβο.Μια πλειοψηφία πολιτών στην Ισπανία δήλωσε ότι δεν την αφορά η ανακήρυξη της Μαδρίτης και της Λισαβόνας ως success story, ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα όταν ζουν στον εφιάλτη του σπιράλ αποπληθωρισμού, στην παρατεταμένη ύφεση και τη μακροχρόνια ανεργία. Μια πλειοψηφία που φοβάται ότι με τη μονοκομματική σταθερότητα θα συνεχισθεί και θα ενταθεί η δημοσιονομική λιτότητα και έτσι, αντί να φοβάται, θέλει την αστάθεια μιας κυβέρνησης συνασπισμού η οποία δεν θα μπορεί εκ των πραγμάτων να συνεχίσει την ίδια πολιτική.

26 Μαΐου 2015

Οι Τσάμηδες και η ιστορική αλήθεια Του Αναγνώστη Λασκαράτου

Διον.Σολωμός: «Το Έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές»
Η ρήση του ποιητή χρησιμοποιείται συνηθέστατα από τη ρωμέικη Εθνικοφροσύνη, ως επιστέγασμα ή κατάληξη κάποιου άρθρου της, σαν πιστοποιητικό εγκυρότητας των ψεμάτων που έχει αραδιάσει εκεί. Εμείς που την πιστεύουμε ως αρχή πανανθρώπινη και διαχρονική, επικυρωμένη για τους ελληνορθόδοξους Φαρισαίους και από αυτόν που διασύρουν ως θεό τους («Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»), δεν καταφεύγουμε στο Σολωμό για να αντλήσουμε κύρος, αλλά για να προκαλέσουμε αυτούς που θεωρούν το ψέμα πυρομαχικό του «πατριωτικού» τους οπλοστασίου.

"Αγνοείται" εδώ και 40 ημέρες ο Οτζαλάν


http://www.demokratmedya.com/wp-content/uploads/2014/10/ocalan-imrali-fotograflari.jpgΕπιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ- Την εκτίμηση ότι ο φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί ηγέτης των Κούρδων Οτζαλάν έχει μεταφερθεί εκ νέου στην απομόνωση, διατυπώνουν στελέχη του κουρδικού κινήματος. Και αυτό διότι, όπως κατήγγειλε η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του προοδευτικού και φιλοκουρδικού κόμματος  HDP και μέλος της ''Επιτροπής του Ιμραλί'' κ, Περβίν Μπουλντάν, ενώ έχει υποβληθεί αίτημα στην κυβέρνηση εδώ και καιρό για επίσκεψη της Επιτροπής στην φυλακή, δεν έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση, ούτε θετική, ούτε αρνητική. Το ίδιο αναφέρει και ο εκ των ηγετών του KCK κ. Καράγιλαν.

40 ημέρες σιωπή

Η ιστοσελίδα του CNNTurk σε είδηση με τίτλο «Η Επιτροπή που εδώ και 40 ημέρες δεν μπορεί να πάει στο Ιμραλί, πηγαίνει στο Καντίλ» αναφέρει ότι η Επιτροπή του HDP, η οποία εδώ και 40 ημέρες (συγκεκριμένα από τις 5 Απριλίου) δεν μπόρεσε να μεταβεί στο Ιμραλί για να συναντήσει τον Ερντογάν, τις προσεχείς μέρες, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται να μεταβεί στο Καντίλ για να συναντηθεί με την ηγεσία του KCK, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις. H κ.Περβίν Μπουλντάν, δήλωσε ότι σχετικά με το θέμα της επίσκεψης στο Ιμραλί, οτι δεν υπάρχει καμια απάντηση και πρόσθεσε ότι εκτιμούν ότι ο Οτζαλάν έχει μεταφερθεί εκ νέου στην απομόνωση.