Ολοένα πιο εμφανής γίνεται, όσο πλησιάζει η 7η Ιουνίου, ο εκνευρισμός στις τάξεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αλλά και στον ίδιο τον ηγέτη του και νυν πρόεδρο της Τουρκίας. Η επίθεση, άλλωστε, που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά της εφημερίδας New York Times, κατηγορώντας την ότι ξεφεύγει από τα όρια της ελευθερίας του Τύπου εξαιτίας πρόσφατου άρθρου της με τίτλο «Μαύρα σύννεφα πάνω από την Τουρκία», μαρτυρά ότι ο ίδιος διαισθάνεται πως οι πιέσεις εντείνονται, εντός και εκτός συνόρων, ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών. Γι' αυτό και ο ίδιος, ο πρωθυπουργός Μεχμέτ Νταβούτογλου και τα κορυφαία στελέχη δείχνουν να έχουν υιοθετήσει την τακτική «μόνοι εναντίον όλων», σε μια προφανή προσπάθεια κινδυνολογίας και συσπείρωσης της εκλογικής βάσης.
Πάντως, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, είναι πλέον πολύ πιθανό το σενάριο απώλειας της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από το ΑΚΡ, κάτι που εφόσον επαληθευτεί, θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, στα τέλη του 2002.
Όσο για την πλειοψηφία των δύο τρίτων την οποία είχε θέσει ως βασικό του στόχο το κυβερνόν κόμμα, προκειμένου να πραγματοποιήσει χωρίς δυσκολίες τη συνταγματική μεταρρύθμιση και τη στροφή προς το μοντέλο της προεδρικής δημοκρατίας, όλα δείνουν ότι αποτελεί άπιαστο όνειρο, γεγονός που θα το αναγκάσει, εφόσον επιμείνει, να περάσει τη δοκιμασία ενός δημοψηφίσματος.
Βεβαίως, μέχρι τις εκλογές απομένουν ακόμη 12 μέρες, διάστημα πολύ μεγάλο για την πολιτική, ειδικά για μια χώρα όπως η Τουρκία. Η νέα επίθεση που σημειώθηκε χθες στα Άδανα, με θύμα μια υποψήφια βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) η οποία τραυματίστηκε στα πόδια από πυροβολισμούς, αποτελεί μιαν ακόμη ένδειξη ότι τα πάντα κρέμονται κυριολεκτικά από μία κλωστή. Μάλιστα, μετά και το χθεσινό γεγονός, το ΑΚΡ, το CHP και το κουρδικό HDP είναι... ισοπαλία, καθώς έχουν γίνει επιθέσεις σε βάρος και των τριών -με το κυβερνόν κόμμα, ωστόσο, να έχει δεχθεί το σοβαρότερο πλήγμα, καθώς το στέλεχός του και δήμαρχος περιοχής στην Μπούρσα υπέκυψε χθες στα τραύματά του. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί και η άποψη ότι δεν είναι λογικό ο Ερντογάν να εξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος πριν δέκα μήνες, με 52%, και τώρα το κόμμα του να βλέπει τα ποσοστά του να έχουν υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 10%. Όσοι την υποστηρίζουν, προσθέτουν ότι πρόκειται για ένα τρικ του προέδρου, προκειμένου να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του...
«Κλειδί» η οικονομία
Από το 2002 ως το 2013, το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκτινάχθηκε από τα 3.600 δολάρια σε πάνω από 11.000, ενώ η Τουρκία συγκαταλέγεται άνετα ανάμεσα στις 20 ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως. Όμως, δείχνει πλέον να «λαχανιάζει» επικίνδυνα και πληθαίνουν εκείνοι που βλέπουν ότι έχει έρθει η ώρα να σκάσει η «φούσκα», λόγω και των διεθνών συνθηκών που διαμορφώνονται, καθώς η αλματώδης ανάπτυξη είχε στηριχθεί πολύ στον δανεισμό, τις ξένες επενδύσεις, τις κατασκευές και την ιδιωτική κατανάλωση.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ