27 Μαΐου 2015

Ο Δένδιας, η κληρονομιά του Ράλλη και ο… μαρτυριάρης Αβέρωφ!

http://1.bp.blogspot.com/-CRJEuUZMdOo/UgaEgGG3ctI/AAAAAAAADfU/mu9k5JfjZLU/s1600/%CE%9A%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%9C%CE%91%CE%9D%CE%9B%CE%97%CE%A3+%CE%91%CE%92%CE%95%CE%A1%CE%A9%CE%A6.jpgΟ υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας είναι σοβαρός πολιτικός – ή τουλάχιστον έτσι δείχνει: Με τον αέρα αυτόν, λοιπόν, το πρωί της Παρασκευής, από τη συχνότητα του Σκάι και με αφορμή ερώτηση του Άρη Πορτοσάλτε, για την περίοδο 1981, έσπευσε να πει :»(…) Κατ’ αρχήν, η κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη παρέδωσε τη χώρα στο ΠΑΣΟΚ το ’81 με έλλειμμα της τάξης, μάξιμουμ, με όποιο τρόπο και αν το μετρήσεις, του 28%.(..) Η χώρα ποτέ δεν χρειαζόταν να δανειστεί χρήματα από κανέναν. Είχε μπροστά της δε ανοιχτές πηγές χρηματοδότησης, όπως, αν θυμάστε, τα ΜΟΠ, τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, το 1ο πακέτο Ντελόρ, σειρά ΕΣΠΑ τα οποία ήρθαν. Ήρθε κρουνός χρημάτων στη χώρα, ο οποίος δυστυχώς δεν χρησιμοποιήθηκε κατάλληλα.
Αντί να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας, σε ένα μεγάλο βαθμό χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη ενός δημόσιου τομέα αντιπαραγωγικού και αδηφάγου, που μας έφτασε με τη σειρά του εδώ που βρισκόμαστε σήμερα».Αυτά είπε ο κ. Δενδιας , και μάλλον τα ίδια ή παρόμοια θα λένε όλοι οι Νεοδημοκράτες στο άγχος να υποστηρίξουν το μύθο που έχουν -σκόπιμα- καλλιεργήσει ότι »για όλα φταίει ο Παπανδρέου»- Γεώργιος, Ανδρέας, Γιώργος …Δυστυχώς γι αυτόν και για όσους υποστηρίζουν »παρόμοια», τα στοιχεία είναι πολύ διαφορετικά: Και η οικονομία παραδόθηκε σε τραγική κατάσταση το 1981 και κατά την περίοδο 1981-1988 υπήρξε πολλαπλή διόρθωση και βελτίωσή της (τα στοιχεία είναι διαθέσιμα).

Μιλάει ο ίδιος ο Αβέρωφ!
‘Ομως, για το τι οικονομία παρέδωσε το 1981 η Νέα Δημοκρατία, δεν θα μιλήσει κανένας »κακός» φανατικός πράσινος, άλλα ο ίδιος ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΝΔ και υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική και μετέπειτα διάδοχος του Γεωργίου Ράλλη στη ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας!Μάλιστα, δημοσιογραφικά,   δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλά για να φέρουμε στην επιφάνεια το λόγια του Αβέρωφ από τον …τάφο: Το έκανε σχετικά πρόσφατα (19-10-2010) ο συνάδελφος  Γιώργος Καρελιάς με αποκαλυπτικό άρθρο του στην »Ελευθεροτυπία»:Αφορμή ήταν η πρόταση, τότε , του Γιώργου Παπανδρέου να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία, υπό τον όρο να διερευνήσει την οικονομική κατάσταση της χώρας «από το 1980», όπως είπε. Ο Αντώνης Σαμαράς, γράφει ο Γ. Καρελιάς, »συμφώνησε αμέσως με την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου».

Η Εκθεση – βόμβα πριν τις εκλογές του ’81
Και συνεχίζουμε με αυτούσιο το αποκαλυπτικό άρθρο:
»Προφανής στόχος του αρχηγού της Ν.Δ. να αποδείξει ότι η Ν.Δ. το 1981, φεύγοντας από την εξουσία, παρέδωσε στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μια υγιή οικονομία. Και ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια επιδείνωσαν όλα τα στοιχεία της (Σ.Σ. ό,τι είπε δηλαδή και ο Ν. Δένδιας).
Το πρώτο μέρος του στόχου του κ. Σαμαρά είναι ήδη υπονομευμένο από την υπενθύμιση μιας αποκάλυψης, που κάνει σήμερα η «Ε». Ετσι, αν η Εξεταστική Επιτροπή φτάσει ποτέ στα γεγονότα του 1981, οι βουλευτές-εξεταστές της Ν.Δ. θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. Ιδού τα γεγονότα:

* Στις 8 Ιουλίου του 1981, ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική Ευάγγελος Αβέρωφ (ο κ. Σαμαράς υπερηφανεύεται ότι είναι πολιτικό παιδί του) έστειλε στον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη μια «απόρρητη έκθεση» για την κατάσταση της οικονομίας.
Αν αποκαλυπτόταν, θα ήταν σαν να έβαζε μπουρλότο στα θεμέλια της κυβέρνησης λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.Αυτό το παραδέχεται και ο ίδιος ο Ράλλης, ο οποίος, μόλις πήρε την έκθεση στα χέρια του, τηλεφώνησε στον Αβέρωφ και του είπε: «Αν έρθει στη δημοσιότητα, θα μας τινάξεις στον αέρα» (από βιβλίο του Γεωργίου Ράλλη «Ώρες Ευθύνης»).

Η οικονομία στο τέλος του ’81 θα είναι »σχεδόν ασυμμάζευτη»!
Η έκθεση ήρθε στη δημοσιότητα στις 14 Σεπτεμβρίου 1981 (από την εφημερίδα «Εγνατία», η οποία εκδιδόταν τότε στη Θεσσαλονίκη) και ιδού ορισμένα αποσπάσματά της, τα οποία δεν απέχουν πολύ, τηρουμένων των αναλογιών, από τη σημερινή πραγματικότητα:
* «Αν από τώρα -παρά την προεκλογική περίοδο- δεν ληφθούν ορισμένα μέτρα, στο τέλος του έτους η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη και μετά θα είναι σχεδόν ασυμμάζευτη».
* «Τα 240 δισ. δραχμών του ελλείμματος του προϋπολογισμού αντιπροσωπεύουν το 52,5% των προβλεφθέντων συνολικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του 1981. Η αναλογία δεν χρειάζεται σχολιασμό».

»Αυξάνουμε κάθε χρόνο το έλλειμμα»
* «Αυξάνουμε κάθε χρόνο το έλλειμμα κατά το μέγεθος των τόκων που καταβάλλουμε για τα δάνεια, τα οποία συνάπτουμε για να καλύπτουμε το έλλειμμα. Το ποσόν δε τούτο αυξάνει πάλι κάθε χρόνο λόγω καταβολής τόκων επί των κεφαλαιοποιηθέντων τόκων».

Ο Αβέρωφ κατέληγε με τη φράση: «Θεωρώ απείρως προτιμώτερο να έχουμε μια κάπως ΟΛΙΓΩΤΕΡΟ ΨΕΥΤΙΚΗ οικονομία» (η ορθογραφία και τα κεφαλαία δικά του)!».Και καταλήγει ο Γ. Καρελιάς στην »Ελευθεροτυπία» (19-10-2010): »Αυτήν -κατά Αβέρωφ- την οικονομία παρέδωσε η Ν.Δ. το 1981. Αυτήν θέλει να υπερασπιστεί σήμερα η Ν.Δ., όπως δήλωσε ο αρχηγός της. Εκτός αν δεν γνώριζε τίποτα και σήμερα διαβάζει για πρώτη φορά την έκθεση του πολιτικού μέντορά του…».

Τα στοιχεία που ΔΕΝ ανέφερε ο κ. Δένδιας
Αυτήν την καθ’ ομολογία Αβέρωφ στηριζόμενη σε ΠΛΑΣΤΑ στοιχεία ( »ΨΕΥΤΙΚΗ οικονομία»), δήθεν ευημερούσα  οικονομία κατά το 1980-81 που παρέδωσε  ο Γ. Ράλλης στον  …κακό Ανδρέα Παπανδρέου, επικαλέστηκε και ο υπουργός Άμυνας. Ήταν μια τραγική οικονομία που, παρεπιπτόντως, ο μόνος δείκτης της δεν ήταν το έλλειμμα που επικαλείται:  Ήταν και ο πληθωρισμός (25%), η βιομηχανική παραγωγή ( -2%), το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών με το εξωτερικό (2,5 δισ δολ.), οι λίγες επενδύσεις κλπ κλπ, για τα οποία δεν λέει κάτι ο κ. Δένδιας.
Ο οποίος , όπως φυσικά και όλοι στη ΝΔ, γνωρίζουν πολύ καλά και την έκθεση Αβέρωφ, όπως και τι έλλειμμα παρεδόθη το 2009.Μάλιστα, το πραγματικό  έλλειμμα του 2009 το έχουν  ψηφίσει σε προ’υ’πολογισμούς που ακολούθησαν…Και σίγουρα το έλλειμμα του 2009 δεν ήταν 4-5% που έλεγε ο »γαλάζιος» υπουργός Οικονομικών …Ήταν τριπλάσιο και με τη βούλα της ΕΕ…Αν είναι κάτι που χρειάζεται  σήμερα, έστω και. την ύστατη  ώρα, αυτό δεν μπορεί παρά να είναι το θάρρος να αναγνωρισθούν μερικές αλήθειες. Οχι για να δικαιωθούν ή να βρυκολακιάσουν κάποιοι, αλλά για να μπορούμε να βγάζουμε  σωστά συμπεράσματα και να σχεδιάζουμε σωστά το σήμερα.
Αλλιώς δεν θα είναι εύκολο ούτε το αύριο ούτε το μεθαύριο…

Ευθύνες έχουν όλοι
Πάντως μπορούμε να συμφωνήσουμε  στο 2ο σκέλος της παρέμβασης Δένδια που μιλά γενικά για τη μετά το ’81 περίοδο της οικονομίας: Οτι »αντί να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας, σε ένα μεγάλο βαθμό χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη ενός δημόσιου τομέα αντιπαραγωγικού και αδηφάγου, που μας έφτασε με τη σειρά του εδώ που βρισκόμαστε σήμερα».
Υπό την προϋπόθεση ότι όλες αυτές οι διαπιστώσεις αφορούν όλες - μα όλες! – τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.Κάτι που είναι  ηλίου φαεινότερο για οποιονδήποτε ψύχραιμο  αναλυτή, ελπίζουμε και για τον ίδιο τον κ. Δένδια.Όπως ηλίου φαεινότερο είναι ότι βεβαίως υπάρχουν -και πρέπει να συνυπολογισθούν- και αρκετές στρεβλώσεις της οικονομίας ή της κρατικής μηχανής που έγιναν επί των ημερών της »πράσινης» διακυβέρνησης -αυτό, ωστόσο, θα ήταν εκτός της αφορμής του σημερινού μας σημειώματος.