15 Σεπτεμβρίου 2013

O διώκτης της Χρυσής Αυγής χτυπά την πόρτα της Νέας Υόρκης

«Δεν είσαστε ευπρόσδεκτοι», είχε δηλώσει ο Ντι Μπλάζιο κρατώντας στα χέρια του φωτογραφία με την αφίσα που διαφήμιζε την πρόθεση της Χρυσής Αυγής να ανοίξει γραφεία στη Νέα Υόρκη. Επειτα από ακριβώς 20 χρόνια ρεπουμπλικανικής κυριαρχίας, τα κλειδιά της Νέας Υόρκης αναμένεται να επιστρέψουν στα χέρια ενός Δημοκρατικού ο οποίος μάλιστα, πέρα από ένθερμος υπερασπιστής των δημοκρατικών ελευθεριών, τυγχάνει φιλέλληνας και... ορκισμένος εχθρός της Χρυσής Αυγής.
«Δεν είσαστε ευπρόσδεκτοι», είχε δηλώσει ο Ντι Μπλάζιο κρατώντας στα χέρια του φωτογραφία με την αφίσα που διαφήμιζε την πρόθεση της Χρυσής Αυγής να ανοίξει γραφεία στη Νέα Υόρκη.
Ο Μπιλ ντι Μπλάζιο, ο άνθρωπος που έδιωξε τον περασμένο Οκτώβριο τη Χρυσή Αυγή από την Αστόρια, θα είναι (εκτός μεγάλου απροόπτου) ο επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Ο 52χρονος έλαβε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και πλέον οδεύει ως αδιαμφισβήτητο φαβορί προς έναν θρίαμβο ενάντια στον Ρεπουμπλικάνο Τζο Λότα στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Ως συνήγορος του πολίτη (θέση στην οποία βρίσκεται από τον Ιανουάριο του 2010) ο Ντι Μπλάζιο είχε το φθινόπωρο του 2012 πρωτοστατήσει στις διαμαρτυρίες ενάντια στην απόπειρα της Χρυσής Αυγής να ανοίξει γραφεία στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα, με δική του πρωτοβουλία, είχε διοργανωθεί στις 5 Οκτωβρίου του 2012 αντιναζιστική -αντιρατσιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνέντευξη Τύπου μπροστά από το Athens Square Park στην Αστόρια.

«Στέκομαι εδώ σήμερα για να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο κόμμα της Χρυσής Αυγής που προσπαθεί να διεισδύσει στη Νέα Υόρκη. Δεν είσαστε ευπρόσδεκτοι σε αυτήν την κοινότητα, ούτε σε αυτήν την πόλη, ούτε σε αυτήν τη χώρα. Το μίσος και η αδιαλλαξία σας δεν πρόκειται να βρουν ακροατές στο Κουίνς, τον πιο πολυπολιτισμικό δήμο της Αμερικής, όπου άνθρωποι κάθε φυλής, εθνικότητας και θρησκεύματος ζουν αρμονικά μαζί».

Τα παραπάνω λόγια τα είχε πει ο ίδιος ο Ντι Μπλάζιο από το βήμα της συγκέντρωσης, έχοντας στο πλευρό του, πολλά εξέχοντα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Η πολιτειακός βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά, ο πολιτειακός γερουσιαστής Μάικλ Γιάνναρης, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κωνσταντινίδης, ο Κώστας Παναγιωτάκης (αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας στο New York City College of Technology) και ο Χρήστος Βουρνάς (πρώτος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της ευρύτερης Νέας Υόρκης) ήταν κάποιοι από τους Ελληνες που πήραν μέρος στην εν λόγω εκδήλωση μεταφέροντας ξεκάθαρα μηνύματα ενάντια στην ακροδεξιά οργάνωση.

«Η Χρυσή Αυγή αντιπροσωπεύει κάτι τελείως ξένο σε αυτήν την πόλη. Αντιπροσωπεύει τη μισαλλοδοξία, τον διχασμό και την επίθεση στη διαφορετικότητα», είχε διακηρύξει τότε ο Ντι Μπλάζιο και το μήνυμά του είχε βρει ανταπόκριση στις τάξεις των Ελληνοαμερικανών.

Eγκληματίες
«Η Αστόρια χτίστηκε από μετανάστες και είναι περήφανη για την πολυπολιτισμικότητά της. Δεν υπάρχει εδώ χώρος για μια ομάδα που κηρύττει το μίσος», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η βουλευτής Α. Σιμωτά, ενώ ο καθηγητής Κ. Παναγιωτάκης είχε προχωρήσει ακόμη παραπέρα χαρακτηρίζοντας τη Χρυσή Αυγή «όχι απλά νεοναζιστική αλλά εγκληματική οργάνωση».

Ενδεικτικά της κατακραυγής με την οποία «υποδέχτηκαν» τη Χρυσή Αυγή οι Νεοϋορκέζοι ήταν και τα λόγια του Ηλία Τσεκερίδη, του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, ο οποίος αποκήρυξε τους ακόλουθους του Μιχαλολιάκου ως «ακραία στοιχεία που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα θετικό στην κοινότητα, παρά μόνο διχασμό».

Σε αντίθεση με τους κ. Μιχαλολιάκο και Κασιδιάρη, ο Μπιλ ντι Μπλάζιο είναι ιδιαιτέρως αγαπητός στους Ελληνες της Νέας Υόρκης οι οποίοι άλλωστε ανήκουν παραδοσιακά στο Δημοκρατικό στρατόπεδο. Για του λόγου το αληθές, αξίζει να σημειωθεί πως ήταν επίτιμος καλεσμένος στις εορταστικές εκδηλώσεις τον περασμένο Απρίλιο για την Ελληνική Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Μάλιστα, είχε απευθύνει και χαιρετισμό προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Η πρωτοβουλία του Ντι Μπλάζιο να εμπλακεί ως συνήγορος του πολίτη σε ένα ζήτημα κυρίως ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η λειτουργία παραρτήματος της Χρυσής Αυγής στη Νέα Υόρκη, μπορεί να εξέπληξε κάποιους, αλλά είναι απολύτως σύμφωνη με τη γενικότερη δράση του Αμερικανού ο οποίος έχει επανειλημμένως δώσει μάχες ενάντια στον ρατσισμό, υπερασπιζόμενος δημοκρατικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα.

Πολυπολιτισμικός
Με ιταλική καταγωγή και σύζυγο Αφρο­αμερικάνα
Τα τελευταία τρία χρόνια ο Ντι Μπλάζιο έλαβε, από τη θέση του συνηγόρου του πολίτη, πρωτοβουλίες που έφεραν στο φως ρατσιστικές πρακτικές της νεοϋορκέζικης αστυνομίας. Παράλληλα, έδωσε μάχες για να κρατήσει ανοιχτά τα νοσοκομεία που προορίζονταν για λουκέτο (σε μια από τις εν λόγω «μάχες» συνελήφθη από την αστυνομία) και προώθησε νέα μέτρα κοινωνικής πρόνοιας υπέρ των αδυνάμων.

Οσο για τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ο Αμερικανός έχει διακηρύξει πως θα επιδιώξει να αυξήσει τους φόρους για τους πλουσιότερους Νεοϋορκέζους προκειμένου να ρίξει περισσότερα χρήματα στον χώρο της Παιδείας, δημιουργώντας νέα σχολεία/νηπιαγωγεία και νέα σχολικά προγράμματα προς όφελος κυρίως των κοινωνικά χαμηλότερων στρωμάτων της πόλης.
Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε πως η ίδια η καταγωγή του Ντι Μπλάζιο, ο οποίος είναι Ιταλοαμερικανός, εάν μάλιστα συνδυαστεί με την εικόνα της οικογένειάς του (είναι παντρεμένος με Αφροαμερικανή και έχει δύο μαύρα παιδιά), τον καθιστά προσωποποίηση της πολυπολιτισμικότητας. Μάλιστα, ο 16χρονος γιος του, ο Ντάντε, με το χαρακτηριστικό άφρο μαλλί, έχει πάρει ενεργά μέρος στην προεκλογική εκστρατεία πρωταγωνιστώντας σε ένα τηλεοπτικό σποτ το οποίο έμελλε να αποδειχθεί ιδιαιτέρως δημοφιλές.

Πολιτικά, ο Ντι Μπλάζιο ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος, ενώ μετράει αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας στον δήμο της Νέας Υόρκης. Από τις αρχές του 2002 έως το τέλος του 2009 ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου, ενώ παλαιότερα είχε περάσει και από το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον. Υπέρ της υποψηφιότητας του Ντι Μπλάζιο έχουν ταχθεί μεταξύ άλλων και διάφοροι αστέρες του Χόλιγουντ, όπως για παράδειγμα η Σούζαν Σάραντον, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και ο Αλεκ Μπόλντουιν.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr